Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Το πρώτο «ξήλωμα» μνημονιακού νόμου



Με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης οι εργαζόμενοι επανέρχονται πρώτοι στη σειρά κατάταξης εξόφλησης οφειλών επιχειρήσεων, πάνω από τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

του Στάθη Σχοινά
Τελικά  η είδηση επιβεβαιώθηκε. Το «ξήλωμα» της πρώτης μνημονιακής ρύθμισης είναι γεγονός. Με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης οι εργαζόμενοι επανέρχονται πρώτοι στη σειρά κατάταξης εξόφλησης οφειλών επιχειρήσεων, πάνω από τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Ήδη η σχετική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών έχει επιτευχθεί μετά από διαπραγμάτευση Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των «θεσμών».
 
Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Είναι η πρώτη μνημονιακή «μεταρρύθμιση» που καταργείται. Η τοποθέτηση των τραπεζών – αντί των εργαζομένων και των ασφαλιστικών Ταμείων- στην κορυφή της λίστας των «πιστωτών» σε ρευστοποίηση, εκκαθάριση, πλειστηριασμό και όποια άλλη μορφή αναγκαστικής εκτέλεσης είχε νομοθετηθεί το 2015 μεν αλλά είναι παλιότερη ιστορία. 

Οι υπηρεσίες του υπ. Εργασίας επί Βρούτση είχαν ετοιμάσει το σχετικό νομοθέτημα το οποίο είχε κατατεθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά στη Βουλή προς ψήφιση τον Νοέμβριο του 2014. Η τρόικα ανάγκασε την κυβέρνηση Τσίπρα στο πλαίσιο του γνωστού συμβιβασμού του Ιουλίου 2015 να αποδεχθεί την ψήφιση του νομοσχεδίου που είχε καταθέσει η  προηγούμενη κυβέρνηση.
 
Σήμερα  δύο σχεδόν χρόνια μετά η κυβέρνηση από ευνοϊκότερη θέση ζήτησε και πέτυχε την επαναφορά της «φυσικής τάξης»:
 
-Πρώτοι αποζημιώνονται οι εργαζόμενοι.

Η σημασία της αλλαγής αυτής είναι προφανής ως προς τις πρακτικές συνέπειες. Για παράδειγμα οι εργαζόμενοι σε γνωστό ραδιόφωνο εκδοτικού συγκροτήματος που κατέρρευσε και έχουν κατασχέσει τον εξοπλισμό του, θα μοιραστούν αυτοί το ποσόν του εκπλειστηριάσματος (διότι υπάρχουν και καλοί πλειστηριασμοί…).Με το προηγούμενο καθεστώς θα τα έπαιρναν όλα οι τράπεζες…

Υπάρχει όμως - πέρα από τη φιλεργατική κατεύθυνση της ρύθμισης - και μια άλλη πλευρά με ιδιαίτερη πολιτική  βαρύτητα. Πρόκειται  για την πρώτη κατάργηση μνημονιακής ρύθμισης από την εποχή που η χώρα μπήκε στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Δηλαδή εδώ και 7 χρόνια.
 
Παράγωγη πολιτική συνέπεια είναι η ενίσχυση της πολιτικής αξιοπιστίας της κυβέρνησης. Πέρα από τη διανομή των υπέρ-πλεονασμάτων (δηλαδή πέρα από την οικονομική ενίσχυση των ασθενέστερων) η κυβέρνηση αποδεικνύει εμπράκτως ότι προετοιμάζει και θεσμικά το έδαφος για την έξοδο από το καθεστώς της Επιτροπείας. Και ότι τηρεί τη δέσμευσή της ότι θα αλλάξει τα αντιλαϊκά μέτρα όταν οι συσχετισμοί δύναμης το επιτρέψουν…

stokokkino

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου