Ελπίζουμε ότι, σε σχέση με την Υγεία, απάντηση θα δοθεί από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, που προσφάτως η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε να συγκροτηθεί.
του Χαρίλαου Τζαμακλή*
Είναι η διαφθορά κοινωνικό φαινόμενο απλώς, όπως τινές διατείνονται εσχάτως;
Ή μήπως είναι φαινόμενο συγκεκριμένων προθέσεων, συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών και πρακτικών, συγκεκριμένων θεσμικών πλαισίων, συγκεκριμένων καλύψεων και συγκαλύψεων κ.λπ.;
Ελπίζουμε ότι, σε σχέση με την Υγεία, απάντηση θα δοθεί από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, που προσφάτως η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε να συγκροτηθεί.
Η χρονική περίοδος της διερεύνησης αφορά τα έτη 1997 έως 2014.
Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Όσα τυχόν αδικήματα - κακουργήματα διαπιστωθεί ότι έχουν διαπραχθεί το έτος 1996, εν έτει 2017 έχουν υποπέσει στην εικοσαετή και στη δεκαπενταετή παραγραφή του Ποινικού Κώδικα. Συνεπώς είναι άσκοπο και άνευ αντικειμένου να εξετασθούν πράξεις ή παραλείψεις πριν από το 1997. Σε ό,τι αφορά την περίοδο 2015 και 2016, δεδομένου ότι, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ουδεμία πράξη ή παράλειψη έχει υποπέσει σε παραγραφή, μπορεί οιοσδήποτε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να ζητήσει να αποδοθούν, εφ’ όσον υπάρχουν, ποινικές ευθύνες.
Κατά την εισήγηση των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. η Εξεταστική Επιτροπή θα ασχοληθεί κυρίως:
α. Με τις εφαρμοσθείσες πολιτικές στον χώρο του φαρμάκου και των ιατρικών υλικών και εξετάσεων (τιμολογήσεις, υπερσυνταγογραφήσεις, διαγνωστικές εξετάσεις κ.λπ.), καθώς και με τη δαπάνη στον χώρο της Υγείας, που υπολογίζεται (1991 έως 2010) σε περίπου 265 δισ. ευρώ (60% δημόσια και 40% ιδιωτική). Τα 45 δισ. της δημόσιας δαπάνης και τα 40 δισ. της ιδιωτικής, κατά τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, ήταν «μαύρο χρήμα».
β. Με την περίπτωση του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), που ιδρύθηκε ως ΝΠΙΔ με τον Ν. 2071/1992 και έχει ως κύριους σκοπούς την προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας μέσω της ενημέρωσης του κοινού, τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη της μετάδοσης νοσημάτων, την επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων κ.ά. Σκοπούς από τους οποίους εν πολλοίς παρεξέκλινε και μετατράπηκε, επίσης κατά τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, σταδιακώς σε «Κέντρο» ρουσφετολογικών διορισμών, διανομής ευρωπαϊκών προγραμμάτων με αδιαφανείς διαδικασίες και διανομής διαφημιστικής δαπάνης, μέσω της οποίας ήλεγχε ΜΜΕ.
γ. Με τον μεθοδικώς οργανωμένο πλειστηριασμό (25.9.2014) του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο κατακυρώθηκε χωρίς βάρη με πλειστηρίασμα μόλις 115.135.251 ευρώ σε εταιρεία («ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.», μετοχικού κεφαλαίου 60.000 ευρώ) συμφερόντων της επισπεύδουσας δανείστριας Τράπεζας Πειραιώς, που είχε «εξαγοράσει» δάνειο του νοσοκομείου από κυπριακή τράπεζα. Το κτήριο έχει εμβαδόν 55.081 τ.μ. και είναι κτισμένο σε οικόπεδο έκτασης 13.566 τ.μ., κείμενο στη Λεωφόρο Μεσογείων. Σημειωτέον ότι το νοσοκομείο έχει τη μορφή Κοινωφελούς Ιδρύματος, που ανήκει στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Σημειωτέον, επίσης, ότι με εισαχθείσα σε άσχετο νομοσχέδιο εκπρόθεσμη τροπολογία (18.9.2014) θεσπίσθηκε ότι, σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού στοιχείων ενεργητικού ιδιωτικής νοσηλευτικής μονάδας ή ιδιωτικής κλινικής, ως επιχείρησης ή συνόλου περιουσίας, και ανεξάρτητα από τη νομική της μορφή, μεταβιβάζεται μαζί με τα ανωτέρω αυτοδικαίως στον πλειοδότη η διοικητική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής, που τυχόν υπάγεται στην κατάσχεση ή συνδέεται με μεταβιβαζόμενα στοιχεία ενεργητικού, εφόσον ο νέος φορέας πληροί τις προβλεπόμενες νόμιμες προϋποθέσεις. (Εξυπακούεται ότι η «ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.» απέκτησε και την άδεια λειτουργίας του «Ερρίκος Ντυνάν»). Ασφαλώς ερευνητέο είναι και το γεγονός της μη αναγγελίας στον πλειστηριασμό της απαίτησης ύψους 4.500.000 ευρώ του Ελληνικού Δημοσίου κατά του «Ερρίκος Ντυνάν» από οφειλόμενους φόρους.
Η αναπτυχθείσα στην Ολομέλεια της Βουλής επιχειρηματολογία, ότι η πρωτοβουλία των Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. στοχεύει στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και στη στοχοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών αντιπάλων, καταρρέει από το γεγονός ότι πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής κατέθεσε και η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, διαφοροποιούμενη ως προς τη χρονική περίοδο. Καταρρέει, επίσης, από την υπενθύμιση και μόνον της επιστολής που είχε αποστείλει τον Ιανουάριο του 2011 η Ντόρα Μπακογιάννη (ως πρόεδρος τότε της Δημοκρατικής Συμμαχίας), με την οποία ζητούσε από τους πολιτικούς αρχηγούς τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, χαρακτηρίζοντας τις υπερτιμολογήσεις ως «...το μεγαλύτερο διαχρονικό σκάνδαλο, που όμως δεν είναι απαράγραπτο».
Γι’ αυτό οι λεονταρισμοί με υψωμένους τους δείκτες όσων διετέλεσαν υπουργοί Υγείας στις υπό έρευνα περιόδους προκαλούν την κοινή γνώμη και την κοινή λογική. Ενός εξ αυτών οι λεονταρισμοί προκαλούν και θυμηδία, ιδίως όταν αναφέρεται πομποδώς στην πρόθεσή του «να παραιτηθεί» (sic) από την ένστασή του περί παραγραφής αδικημάτων, αγνοώντας προφανώς ότι η παραγραφή, ως θεσμός δημοσίας τάξεως, εξετάζεται και αυτεπαγγέλτως από τα ποινικά δικαστήρια και δεν νοείται παραίτηση απ’ αυτήν.
Ο λέων στο πασίγνωστο λογότυπο της Metro Goldwyn Mayer βρυχάται για την «τέχνη χάριν της τέχνης - «Ars gratia artis», που είναι το motto της εταιρείας γραμμένο πάνω από το κεφάλι του. Μήπως οι εντός της Βουλής λεονταρίζοντες βρυχώνται για την «Ars gratia (Nov)artis»;
*Χαρίλαος Τζαμακλής, βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ
avgi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου