Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Τα σκάνδαλα στην Υγεία έχουν ονοματεπώνυμα


"Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες με πολιτικό ονοματεπώνυμο" δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ερωτηθείς «για τη διερεύνηση των σκανδάλων στον χώρο της Υγείας», στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσιάστηκε το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Τόσο ο ίδιος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης σημείωσαν πως όλα τα στοιχεία θα έρθουν στο φως από την Εξεταστική Επιτροπή που πρότειναν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Η σχετική πρόταση για εξεταστική θα συζητηθεί στη Βουλή τη Μεγάλη Τετάρτη. Η πρόταση προβλέπει τη διερεύνηση των σκανδάλων στο χώρο της Υγείας κατά την χρονική περίοδο 1997-2014. Με την ολοκλήρωση της συζήτησης, θα διεξαχθεί ψηφοφορία, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για την σύσταση της Επιτροπής.
Η αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής «πρακτικά θα καταπιαστεί με το ένα τέταρτο του δημόσιου χρέους της χώρας, τα 85 δισ. ευρώ που κατά μετριοπαθείς υπολογισμούς ήταν το "μαύρο χρήμα" της υπερτιμολόγησης, της διαφθοράς, που καταναλώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, πάνω από τις πραγματικές ανάγκες της Υγείας», δήλωσε ο Παύλος Πολάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό στο Κόκκινο. Όπως τόνισε η Επιτροπή θα διερευνήσει και θα αποδώσει ποινικές και πολιτικές ευθύνες για τα σκάνδαλα στον τομέα της υγείας.
«Μιλάω για 85 δισ. ευρώ δαπάνη μαύρου χρήματος και υπερτιμολόγηση, φαρμάκων, υλικών και υπηρεσιών, αντιδραστηρίων, εξετάσεων διαγνωστικών, μικροβιολογικών ή απεικονιστικών, εκτίναξη φαρμακευτικής δαπάνης με υπερσυνταγογράφηση και υπερκατανάλωση, για όλο το αδιαφανές σύστημα μέχρι το 2010 που λειτουργούσε και στο υπουργείο Ανάπτυξης -εκεί ήταν η τιμολόγηση, που εκτινάχθηκε από 2 δισ. ευρώ το 2003 στα 5,5-6 δισ. ευρώ δαπάνη μόνο των Ταμείων το 2009 και προστίθεται άλλο 1,5 δισ. ευρώ από τα δημόσια νοσοκομεία εκείνη την περίοδο», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
«Η εξεταστική θα ελέγξει σκάνδαλα σε βάθος εικοσαετίας. Ξέρουμε όλοι ότι γινόταν πάρτι» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ξανθός ενόψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, τη χρονική περίοδο 1997-2014.
«Διερευνούμε τυχόν ποινικές ευθύνες που αφορούν ενδεχομένως λειτουργούς της διοίκησης ή πολιτικά πρόσωπα. Δεν θέλουμε να υπάρξει υπόνοια για συγκάλυψη σε αξιόποινες πράξεις. Και μέσα από τη διαδικασία θέλουμε να εντοπίσουμε και τις τρύπες του συστήματος και τους μηχανισμούς που επέτρεψαν αυτές τις συμπεριφορές» επεσήμανε ο υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε: «Είμαστε οι πρώτοι που ανοίγουμε αυτή τη συζήτηση. Εμείς δεν είχαμε οργανική σχέση με αυτό το πάρτι, το οποίο είχε λίγους οργανωτές και πολλούς συμμετέχοντες».
Ερωτηθείς γιατί δεν επεκτείνεται και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η διερεύνηση απάντησε: «Δεν θέλουμε να δώσουμε το σήμα ότι εν δυνάμει είμαστε ελεγχόμενοι όλοι και όλοι είμαστε το ίδιο. Δεν μπορούν να μπουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι».
«Ήταν ένα τεράστιο γλέντι που είχε στηθεί με πάρα πολλούς αποδέκτες, πολιτικές ηγεσίες, διοικητές οργανισμών, διοικητές νοσοκομείων και ένα σοβαρό κομμάτι του υγειονομικού δυναμικού, το οποίο έπαιρνε και αυτό το... "μοιράσι" του», σημείωσε ο Παύλος Πολάκης χρησιμοποιώντας την κρητική λέξη για το μερίδιο.
Ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο «αντί για Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων μετατράπηκε προοδευτικά σε μαγαζί ρουσφετολογικών διορισμών, μοιράσματος ευρωπαϊκών προγραμμάτων με αδιαφανείς διαδικασίες στο όνομα κάποιων "μελετών" που ποτέ δεν έβγαλαν κάποιο πρακτικό, ουσιαστικό αποτέλεσμα ... μία διαδικασία μετατροπής του σε μηχανισμό ελέγχου όλων των ΜΜΕ, μεγάλων και μικρών, πανελλαδικά, μέσα από το μοίρασμα διαφημιστικής δαπάνης, που είχε ως αποτέλεσμα όλα αυτά τα ΜΜΕ να λιβανίζουν τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες και κυβερνήσεις, οτιδήποτε και αν έκαναν, είτε σπαταλούσαν είτε κουτσούρευαν δαπάνες».
«Είναι επίσης και το Ερρίκος Ντυνάν», συνέχισε ο Παύλος Πολάκης, «για το οποίο έχει έρθει και δικογραφία στη Βουλή. Θα ελέγξουμε τη διαδικασία στην οποία φαίνεται, από την κατάθεση του κ.Μαρτίνη να εμπλέκονται τρεις υπουργοί Υγείας (Λοβέρδος, Γεωργιάδης και Βορίδης) και πρακτικά λέει ότι οργάνωσαν, μέσα από συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις τη διαδικασία εκχώρησης του Ντυνάν στον κ.Βγενόπουλο και την Τράπεζα Πειραιώς και αυτό θα ελεγχθεί».
«Είναι και πολλά άλλα, θα βγουν στη διαδικασία, όπως το εργοστάσιο παραγωγής πλάσματος για το οποίο ξοδέψαμε 18 εκατ. ευρώ συνολικά, από το 1999 ως το 2007 και ποτέ δεν λειτούργησε ... υποτίθεται ότι θα έκανε την χώρα μας αυτόνομη στα παράγωγα αίματος και το πλάσμα... είναι σκάνδαλο. Υπάρχουν πολλά άλλα τέτοια...», επεσήμενε. Και κατέληξε με το εξής: «Όλα αυτά θα τα ψάξει η Επιτροπή προκειμένου να αποδόσει πολιτικές και ποινικές ευθύνες».
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου