"Αν έμπαινε κανείς από όλους τους μεγαλοσχήμονες που καταγγέλλουν δημοσίως την «ανοχή που επιδεικνύεται σε τέτοιους είδους έκνομες ενέργειες» στον κόπο να ρίξει έστω μια ματιά στο πρόγραμμα του No Border Camp, μάλλον θα διαπίστωνε ότι, όπως κι αν το δει κανείς, οι αντιδράσεις τους είναι εξόφθαλμα γελοίες. Γιατί εντός του πανεπιστημιακού campus μόνο έκνομες πράξεις δεν έχουν προγραμματιστεί. Εκτός κι αν θεωρεί κανείς ότι τα αφιερώματα στον ιρανικό και τον αλβανόφωνο κινηματογράφο μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Άλλωστε, αν το καλοσκεφτεί κανείς, τι να μας πει ο Κιαροστάμι μπροστά στο Ρουβά;"
του Αλέξανδρου Ζέρβα
«Πριν λίγη ώρα είδα με τα μάτια μου να μεταφέρουν μέσα στη Νομική κιβώτια με μπύρες» περιέγραφε έντρομη ρεπόρτερ μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού αναφερόμενη στην «επικίνδυνη» δράση των διοργανωτών του No Border Camp στο εσωτερικό του ΑΠΘ. Η αλήθεια είναι πως δεν προκαλεί εντύπωση η υστερία που έχει καταλάβει μερίδα του πολιτικού αλλά και του μιντιακού κόσμου επ’ αφορμή της είδησης της εν λόγω διοργάνωσης, αλλά ούτε και η φούρια των πρυτανικών αρχών να αντιδράσει ελάχιστες μέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης (αν και ήταν γνωστή εδώ και μήνες) ζητώντας την επέμβαση της Αστυνομίας.
Αν έμπαινε κανείς από όλους τους μεγαλοσχήμονες που καταγγέλλουν δημοσίως την «ανοχή που επιδεικνύεται σε τέτοιους είδους έκνομες ενέργειες» στον κόπο να ρίξει έστω μια ματιά στο πρόγραμμα του No Border Camp, μάλλον θα διαπίστωνε ότι, όπως κι αν το δει κανείς, οι αντιδράσεις τους είναι εξόφθαλμα γελοίες. Γιατί εντός του πανεπιστημιακού campus μόνο έκνομες πράξεις δεν έχουν προγραμματιστεί. Εκτός κι αν θεωρεί κανείς ότι τα αφιερώματα στον ιρανικό και τον αλβανόφωνο κινηματογράφο μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Άλλωστε, αν το καλοσκεφτεί κανείς, τι να μας πει ο Κιαροστάμι μπροστά στο Ρουβά;
Επιπλέον, καλό θα ήταν να έχουν οι καταγγέλλοντες υπόψη ότι η εν λόγω διοργάνωση δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα. Αντιθέτως, εδώ κι αρκετά χρόνια, αυτό το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες φιλοξενείται σε διάφορες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις (μεταξύ των οποίων οι Βρυξέλλες, η Στοκχόλμη, το Στρασβούργο κι η Κολονία), ενώ στην Ελλάδα μας έρχεται για τρίτη φορά, μετά το 2008 (στην Πάτρα) και το 2009 (στη Λέσβο). Τέλος, δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγεται πανεπιστημιακός χώρος για τη φιλοξενία. Έχω δε την εντύπωση, πως οι εκάστοτε πανεπιστημιακές αρχές, οι οποίες κλήθηκαν να διαχειριστούν ανάλογες καταστάσεις, τήρησαν πολύ πιο ψύχραιμη στάση σε σχέση με αυτή που τηρεί ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας.
Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να ισχυριστεί σοβαρά ότι η κοινωνία της Θεσσαλονίκης κινδυνεύει από το No Border Camp, κάτι που φαίνεται να αντιλήφθηκε, έστω κι αργά, και ο Γιάννης Μπουτάρης, καλώντας σε εκ των υστέρων συνεννόηση με τους διοργανωτές του. Και δεδομένης της διαμορφωθείσας κατάστασης, ίσως και να μην είναι και τόσο κακή ιδέα να συμβεί κάτι τέτοιο, προκειμένου να προστατευτεί στοιχειωδώς η όλη διοργάνωση από πάσης φύσεως «κινδύνους».
Όλα τα παραπάνω προφανώς δεν αφορούν τους υστεριάζοντες σε κοινοβουλευτικές αίθουσες και τηλεοπτικά πάνελ. Όπως δεν τους αφορούσε εξ αρχής η αντιμετώπιση ή έστω η ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά στην (ακόμα εξελισσόμενη) προσφυγική τραγωδία.
Άντε να εξηγήσεις δηλαδή στο Θόδωρο Φορτσάκη, την Κατερίνα Μάρκου ή τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο πως, ανεξάρτητα από την ιδεολογική προσέγγιση του ζητήματος, η προώθηση της αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες είναι εξ ορισμού θετική, ιδιαίτερα από τη στιγμή που καλπάζουν στο εσωτερικό της Ευρώπης ο ρατσισμός κι η ξενοφοβία. Γιατί αυτούς, σε κάθε περίπτωση, το μόνο που θα τους απασχολεί είναι μην τυχόν εμφανιστεί κάνας «άπλυτος» και τους λερώσει τα γρασίδια.
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου