Τη μακρά και αμαρτωλή ιστορία μιας, καλά στημμένης και παγκόσμιας, επιχείρησης φοροαπαοφυγής και φοροδιαφυγής φέρνει ξανά στο προσκήνιο η έφοδος στο σπίτι του Χρήστου Σκλαβούνου, πρώην στελέχους της UBS στην Ελλάδα, προέδρου του Ταμείου Χρηματοιστωτικής Σταθερότητας επί διακυβέρνησης Σαμαρά και νυν συμβούλου του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η έφοδος, κατά την οποία κατασχέθηκαν υπολογιστές, έγγραφα και σκληροί δίσκοι, εντάσσεται στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας που διεξάγουν οι οικονομικοί εισαγγελείς για να ταυτοποιήσουν έλληνες φοροφυγάδες που είχαν λογαριασμούς στη UBS και στοιχεία τους περιλαμβάνονται στα γνωστά CD – ανάμεσά τους και τη γνωστή λίστα Μπόργιανς - που είχαν αγοράσει το 2012 οι γερμανικές αρχές.
Η κατάθεση Μπίρκενφελντ
Η έφοδος στην οικία Σκλαβούνη, που αποκαλύφθηκε από τους Financial Times, ήρθε μετά από ένα καθοριστικό ταξίδι που έκαναν στις Ηνωμένες Πολιτείες οι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Κώστας Καλούδης και την εκεί εξέταση, στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, ενός μάρτυρα-κλειδί: Πρόκειται για τον Μπράντλεϊ Μπίρκενφελντ, ο οποίος έως το 2015 ήταν στέλεχος της UBS και είχε ως βασικό αντικείμενο εργσίας να βοηθά τους πλούσιους Αμερικανούς φοροαποφεύγουν – δηλαδή, να κρύβουν τα εισοδήματά τους από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές.
Η παραίτηση Μπίρκενφελντ από την UBS το 2005 και η μετέπειτα συνεργασία του με τις αμερικανικές αρχές ήταν η αρχή του νήματος που αποκάλυψε τις δαιδαλώδεις διαδρομές του αφορολόγητου χρήματος και τις πρακτικές των διεθνών τραπεζών στο Ελ Ντοράντο της φοροαποφυγής. Στις ΗΠΑ η υπόθεση έκλεισε το 2009 με εξωδικαστικό συμβιβασμό, και με τη UBS να καταβάλει πρόστιμο 780 εκατομμυρίων δολαρίων και να παραδίδει στις αμερικανικές αρχές στοιχεία για τους φοροφγάδες της χώρας.
Η Γερμανία και η λίστα Μπόργιανς
Η υπόθεση είχε συνέχεια, όμως, και στην Ευρώπη όπου αρκετές κυβερνήσεις – ανάμεσά τους και η γερμανική – αγόρασαν επίσης στοιχεία και CD για τους φοροφυγάδες της ελβετικής τράπεζας. Από αυτά τα CD προέρχεται και η λίστα Μπόργιανς η οποία έως το 2014 παρέμενε αναξιοποίητη από την Ελλάδα και άρχισε να διερευνάται μετά το 2015.
Τώρα, με την κατάθεσή του στους έλληνες εισαγγελείς, ο Μπράντλεϊ Μπίρκενφελντ φέρεται να περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίον καθοδηγούντο οι πελάτες της UBS για να κρύψουν και να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.
Με δηλώσεις του στους Financial Times ο ίδιος έχει περιγράψει το πώς οι τραπεζίτες της UBS εργάζονταν για να ενθαρρύνουν τους πελάτες χωρών όπως η Ελλάδα να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής μυστικότητας της τράπεζας, που συνήθως περιλαμβάνουν τη δημιουργία εταιριών-βιτρινών, αριθμημένους λογαριασμούς και καταπιστεύματα.
Η έφοδος ήταν το πρώτο βήμα
Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έφοδος»στο σπίτι του Χρήστου Σκλαβούνη είναι η πρώτη από μία σειρά ενεργειών που έχουν σχεδιάσει οι εισαγγελείς για την πλήρη διερεύνηση των «λιστών της φοροδιαφυγής».
Φυσικά πρόσωπα και εταιρείες συγκροτούν, σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, τη λίστα των υπόπτων που με τη βοήθεια διευθυντικών στελεχών της UBS, μετέφεραν αφορολόγητα χρήματα στο εξωτερικό.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς εκτιμούν ότι αξιοποιώντας όλα τα ευρήματα που προέκυψαν από την έρευνα για τις λίστες φοροδιαφυγής, μέσω τραπεζών, θα έχουν στα χέρια τους ένα σημαντικό νομικό «οπλοστάσιο» που θα επιτρέψει στη χώρα μας να διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις συγκεκριμένες τραπεζικές πρακτικές.
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου