της Αγγέλας Νταρζάνου
Αξιέπαινη οπωσδήποτε η πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ για την ποιότητα της ενημέρωσης. Θεωρούμε ωστόσο ότι, εκτός από τις υποχρεώσεις της πολιτείας για ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο να δίνει στον Τύπο την ελευθερία γνώμης και πολύπλευρης αποτύπωσης της ειδησεογραφίας, θα όφειλε να συμπεριλάβει στους προβληματισμούς της και τις υποχρεώσεις των δημοσιογράφων απέναντι στο κοινό τους.
Για παράδειγμα, την υποχρέωση να μην παράγουν ή αναπαράγουν ρατσιστικό και μισαλλόδοξο λόγο, όπως συχνά βλέπουμε στα πρωτοσέλιδα του «Μακελειού», αθλητικών εφημερίδων, αλλά και να διαπερνά δημοσιογραφικά κείμενα σε μεγάλης εμβέλειας μέσα. Επίσης, την υποχρέωση των δημοσιογράφων για διασταύρωση των ειδήσεων, ώστε να μην αναπαράγονται fake news, ή όταν αυτό συμβαίνει λόγω της ταχύτητας μετάδοσης, να ανασκευάζονται με τον τρόπο που πρέπει. Πρόσφατο παράδειγμα το tweet δήθεν από την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, στο οποίο ενεπλάκη χωρίς να έχει καμία σχέση και στο τέλος τής ζητήθηκαν και τα ρέστα!
Δεν είναι λίγες εξάλλου οι φορές, το τελευταίο διάστημα, που εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγνώμη για αναληθή δημοσιεύματα. Τελευταίο παράδειγμα, η εφημερίδα «Παραπολιτικά» που αναγκάστηκε να «ανακαλέσει δημοσιεύματα» εναντίον της γ. γραμματέως του υπ. Πολιτισμού Μ. Βλαζάκη εξαιτίας «ελλιπών δημοσιογραφικών πληροφοριών» αναφορικά με τη διδακτορική της διατριβή. Σε παρόμοιες «δηλώσεις αποκατάστασης της αλήθειας» έχουν αναγκαστεί τα τελευταία χρόνια πολλά μέσα ενημέρωσης για αναληθή δημοσιεύματά τους εναντίον των Γ. Κατρούγκαλου, Ν. Παππά / Χρ. Σπίρτζη, Ν. Κοτζιά, ακόμα και του πρωθυπουργού, για την κατοικία του.
αυγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου