Τα νέα για τον Παναθηναϊκό, που βρισκόταν αντιμέτωπος με τον υποβιβασμό και την οριστική κατάρρευση λόγω χρεών, μοιάζουν θετικά και αυτό οφείλεται αφενός σε μια επίμαχη απόφαση και αφετέρου σε έναν Ταϊλανδό επιχειρηματία. Ο Παναθηναϊκός ίσως στα επόμενα χρόνια να ξαναβρεί τη θέση που του αρμόζει, όμως ποιος μπορεί να είναι αισιόδοξος για το ελληνικό ποδόσφαιρο;
Εξάλλου ο Παναθηναϊκός ήταν το τελευταίο, και όχι το μοναδικό, “θύμα” όσων εδώ και χρόνια λυμαίνονται τον χώρο του ποδοσφαίρου και ιστορικά σωματεία. Είχαν προηγηθεί η ΑΕΚ , ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός, ο Άρης, ο Ηρακλής και πόσες άλλες ομάδες. Η ΑΕΚ, φετινή πρωταθλήτρια, όπως και ο Άρης και ο Ηρακλής, έφτασαν μάλιστα λόγω χρεών στη Γ΄Εθνική.
Ο Παναθηναϊκός απέφυγε φέτος αυτή την πορεία χάρη σε μια απόφαση των ομάδων της Super League, που ελήφθη κατά πλειοψηφία. Μια αγωνιστική πριν το τέλος, προκειμένου να διασωθεί ο Παναθηναϊκός, τον οποίο ο Γιάννης Αλαφούζος έχει εδώ και μήνες εγκαταλείψει με τα υπέρογκα χρέη που ο ίδιος δημιούργησε, αποφασίστηκε η αλλαγή του κανονισμού για την αδειοδότηση των ομάδων στο πρωτάθλημα. Πρόκειται για μια απόφαση που για ορισμένους φίλους του “τριφυλλιού” ίσως είναι περισσότερο ταπεινωτική ακόμη και από τον ίδιο τον υποβιβασμό.
Μάλιστα την εν λόγω αλλαγή ψήφισαν οι ίδιοι που πέρυσι αποφάσισαν την αυστηροποίηση του πλαισίου αδειοδότησης, οδηγώντας τον Ηρακλή στον υποβιβασμό και διασώζοντας τον Λεβαδειακό από τον υποβιβασμό. Οι παράγοντες επιβεβαίωσαν, σε ακόμη μια περίπτωση (σημ: το έχουν πολλάκις κάνει και με άλλες ομάδες... και με άλλες υποθέσεις), τον καιροσκοπισμό και την αναξιοπιστία τους. Σε κάθε περίπτωση, η σωτήρια απόφαση, αλλά και η διαφαινόμενη πώληση της ομάδας στον Ταϊλανδό Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ και την Pan Asia Investments SA, δεν μπορεί να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες μιας προβληματικής και ανύπαρκτης ιδιοκτησίας στην ιστορική ΠΑΕ.
Παράγοντες που οδηγούν ομάδες στην κατάρρευση, που αλλάζουν τους κανονισμούς ανάλογα με την περίπτωση, που επιχειρούν να δημιουργήσουν στρατούς και να μεταχειριστούν τον οπαδισμό για να δικαιολογήσουν τις ανεπάρκειες τους και να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους... Αυτοί είναι οι βασικοί υπεύθυνοι που έχει οδηγηθεί ο χώρος στην απόλυτη παρακμή. Με δεδομένο το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, όποιο θεσμικό πλαίσιο κι αν δημιουργηθεί από την Πολιτεία, η ακαμψία των ιδιοκτητών να προσαρμοστούν σε αυτό και στις ευρωπαϊκές νόρμες, παρά την απειλή του grexit, και η εν γένει “χουλιγκανίστικη” στάση τους, δείχνει γιατί το ποδόσφαιρο έχει βρεθεί σε αυτή την κατάσταση. Και το ερώτημα είναι "πώς σώζεται από δαύτους;"
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου