Προνουντσιαμέντο στη ΝΔ για να μείνει ο Μητσοτάκης όμηρος του Σαμαρά
Του Γιώργου Λακόπουλου
Η εικόνα είναι καθαρή: η κυβέρνηση Τσίπρα εκμεταλλευομένη την αλλαγή διάθεσης της κυβέρνησης Ζάεφ στα Σκόπια, άρχισε μαζί της διαπραγμάτευση για οριστική λύση της εκκρεμότητας με την αναγνώριση της διπλανής χώρας. Την αναγνώριση από την Ελλάδα. Γιατί αυτό θέμα για όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη έχει λυθεί με τη γενική χρήση του όρου «Μακεδονία». Σκέτο.
Αυτό σημαίνει ότι ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς μπήκαν σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση από δυσμενή θέση: η Ελλάδα έχει ηττηθεί και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον Σαμαρά που μποϋκοτάρισε πριν από 25 χρόνια τη λύση- με συνευθύνη παραγόντων της εποχής όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Χριστόδουλος- για τους δικούς του λόγους ο καθένας.
Έκτοτε η χώρα δαπανά ασκόπως διπλωματικό κεφάλαιο για να επιβάλλει -τυπικά- την ονομασία FYROM που είναι, έτσι κι αλλιώς, προσωρινή και πρακτικά ήδη σε αχρησία.
Σημαίνει επίσης ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να πετύχει μια διευθέτηση που θα σώσει τουλάχιστον τα προσχήματα, θα της εξασφαλίσει ασφαλή έξοδο από το τούνελ που την έβαλε ο Σαμαράς και θα ακυρώσει τους αλυτρωτισμούς των γειτόνων -με διεθνή συνθήκη.
Αυτή τη ευκαιρία άρπαξε ο Τσίπρας κινούμενος σε ένα πλαίσιο που διαμόρφωσε μια προηγουμένη κυβέρνηση και μάλιστα της ΝΔ. Το 2008 ως πρωθυπουργός ο Κ. Καραμανλής επεξεργάσθηκε νέα εθνική γραμμή με υπουργό Εξωτερικών τη Ντόρα Μπακογιάννη και τη συγκατάθεση της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τον Γ. Παπανδρέου.
Δηλαδή ακύρωσε -ή έστω μετασχημάτισε- την απόφαση που πήρε το 1992 το Συμβούλιο των -τεσσάρων τότε- πολιτικών αρχηγών, που δεν δέχονταν «ούτε παράγωγο» του όρου «Μακεδονία». Με αυτή τη γραμμή μπλόκαρε την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ -παρότι την είχε προαναγγείλει την προηγουμένη ο Μπους. Η συμμαχία απεδέχθη ότι ένταξη χωρίς λύση στο όνομα δεν θα υπάρξει. Αυτό είναι εθνικό κεκτημένο.
Το Νεοδημοκρατικό παράδοξο
Ο Τσίπρας προσήλθε στη διαπραγμάτευση με αυτή τη γραμμή: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων και εξάλειψη του αλυτρωτισμού. Παρότι ως παράγων της διαπραγμάτευσης ο Πρωθυπουργός, δεν επιτρέπεται να ανοίξει τα χαρτιά του. Το ξεκαθάρισε κατ’ επανάληψη και κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν κατάλαβε. Ουτε φυσικά ο κυβερνητικός εταίρος του Π. Καμενος, που κινείται στη γραμμή Σαμαρά.
Εδώ όμως τον περίμενε η έκπληξη. Όχι από τη πλευρά των Σκοπιανών, αλλά από την πλευρά της… ΝΔ. Ενώ ο Πρωθυπουργός προωθούσε την εθνική γραμμή που διαμόρφωσε ο Καραμανλής το 2008 -και οι Σκοπιανοί το συζητούσαν- την απέρριπτε ο… αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Νεοδημοκρατικό παράδοξο.
Αυτός δηλαδή που έπρεπε να πρωτοστατεί και να συντάσσεται με τη κυβέρνηση για να πιστωθεί και αυτός την επιδιωκόμενη λύση, ως διαμορφωθείσα από κυβέρνηση του κόμματός του, τάχθηκε με τη …μη λύση.
Με απίστευτες δικαιολογίες του τύπου «δεν θα διχάσω τους Έλληνες για να ενώσω του Σκοπιανούς» και την ακατάληπτη θέση «θα επιδιωχθεί λύση σε άλλη συγκυρία», που δεν θα υπάρξει βεβαίως: ή λύση τώρα ή μένει το «Μακεδονία».
Ο Μητσοτάκης, δεν πήρε θέση, επί της ουσίας -δηλαδή δεν διατύπωσε τη θέση που είχε παλαιότερα υπέρ της λύσης με βάση το πλαίσιο του 2008. Στη συνέχεια το έκανε χειρότερο: επέτρεψε σε ένα μέρος της ΝΔ να συρθεί πίσω από τον Σαμαρά και την ακραία πτέρυγα της ΝΔ υπό τους Γεωργιάδη και Βορίδη -που συνεργάσθηκαν με την επίσημη ακροδεξιά και εθνικιστές και οργάνωσαν συλλαλητήρια υπέρ της μη λύσης.
Ο λόγος είναι προφανής: ο Σαμαράς -για τον οποίο η λύση θα είναι κόλαφος- τον εκβιάζει με διάσπαση που θα απομακρύνει το όνειρο της πρωθυπουργίας. Έτσι ο Κυριάκος έγινε όμηρος του.
Η ουσία είναι ότι ο Τσίπρας κινείται για λύση στην εθνική γραμμή που διαμόρφωσε ο Καραμανλής και ο Μητσοτάκης, αν δεν αντιτίθεται, βάζει το κεφάλι στην άμμο . Ερχεται σε ρήξη ακόμη και με διεθνείς παράγοντες τους οποίους υπολογίζει -τα κοινοτικά όργανα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τις κυβερνήσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί-, διακινδυνεύοντας την απομόνωση.
Προβοκάτσιες
Ωστόσο η διαπραγμάτευση προχωράει . Στις διασταυρούμενες διεργασίες στην ευρωβαλκανική συνάντηση της Σόφιας, δρομολογήθηκε η λύση, καθώς ο Μητσοτάκης έδειξε στους συνομιλητές του ότι θα την ακολουθήσει- πιεζόμενος προφανώς. Την επομένη άρχισαν οι προβοκάτσιες.
Στα Σκόπια διακινήθηκε η πληροφορία ότι υπάρχει στο τραπέζι η ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν». Ο Τσίπρας αντέδρασε αμέσως. Τηλεφώνησε στον Μητσοτάκη πριν από όλους – ακόμη και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- και του εξήγησε ότι πρόκειται για ιδέα που προέρχεται από τους Σκοπιανούς και ο ίδιος ούτε την αποδέχεται ούτε τη συζήτησε, αποκομίζοντας, όπως λέγεται, την εντύπωση ότι έγινε κατανοητός.
Έσπευσε πάντως να ενημερώσει τη Βουλή για την επικοινωνία του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος παραδόξως ούτε την ανέφερε στην ομιλία του, ούτε καν αναφέρθηκε στο Σκοπιανό. Όπως ήταν αναμενόμενο τις επόμενες μέρες φάνηκε ότι το θέμα του «Ίλιντεν» δεν υπάρχει για την ελληνική πλευρά.
Και τότε έπιασαν δουλειά οι συνήθεις ύποπτοι. Το προβάλλουν όχι απλώς ως υπαρκτό, αλλά εμφανίζουν και τον Τσίπρα σχεδόν να έχει βάλει την υπογραφή του. Επικαλούμενοι είτε ανοησίες ορισμένων φιλοκυβερνητικών εφημερίδων που αποσύρθηκαν, είτε -το χειρότερο- διαρροες από τον… Μητσοτάκη, όπως αφήνουν να εννοηθεί. Σα να λένε ότι… δεν κατάλαβε, ή ότι διακινεί ότι ειπώθηκε στη συγκεκριμένη συνομιλία. Τι άλλο από προβοκάτσια είναι αυτό;
Με στόχο τον Πρωθυπουργό; Όχι. Τον πρόεδρο της ΝΔ. Όσοι έχουν διακρίνει ότι διαμορφώνεται πεδίο σύγκλισης Τσίπρα- Μητσοτάκη για λύση με άξονα την εθνική γραμμή, παραμένουν στο δόγμα «καμία συζήτηση με τους Συριζαίους» και προσπαθούν να πυρπολήσουν αυτό το πεδίο. Θέλουν να τόν αποτρέψουν.
Οι Σαμαρικοί έχουν εκστρατεύσει εναντίον του προέδρου της ΝΔ για το «διακομματικό ξεπούλημα της Μακεδονίας». Ο Βορίδης αναλαμβάνει να προεξοφλήσει ότι η ΝΔ «δεν θα ψηφίσει καμία λύση». Η Βούλτεψη ότι » δεν δεσμεύει τη ΝΔ μια κακή λύση».
Ένας …υπάλληλος του Μητσοτάκη – ο Τάκης Θεοδωρικάκος -αναγγέλλει ότι στην ψηφοφορία «ασφαλώς»θα υπάρχει… κομματική πειθαρχία. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν οι οικείοι αναλυτές. Πρόκειται για προνουντσιαμέντο κατά του Μητσοτάκη, που δεν έχει μιλήσει ακόμη γι’ αυτό το θέμα.
Τον ωθούν σε αναδίπλωση στη παλιά αρνητική θέση του για να συντηρήσουν τη μισαλλοδοξία της ΝΔ. Ποιος μπορεί να υποκινεί τέτοιου είδους επιχειρήσεις κάνει νιάου στα κεραμίδια.
πηγή: anoixtoparathyro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου