Μετά την πρόταση του Ελληνικού Οικονομικού Επιτελείου σύμφωνα με την οποία η χώρα αναμένει επενδύσεις 1,5 δισ ευρώ από την αγορά της κάνναβης, ξεκίνησε στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης μια μάχη εντυπώσεων: Φαιδρή κατά πολλούς η πρόταση αυτή, απλά και μόνο γιατί στηρίζεται στην κάνναβη. Γελάκια και αστεία επιπέδου 1ης Γυμνασίου ήρθαν να πλαισιώσουν την προσπάθεια αποδόμησης «της ιδέας».
του Αποστόλη Καπαρουδάκη
Επιχειρήματα όμως δεν υπήρξαν, πέραν του ομηρικού «η κάνναβη… είναι κάνναβη και γι’ αυτό δεν είναι σοβαρή επένδυση».
Πολυπράγμονες και παντογνώστες αρθρογράφοι προσέτρεξαν να κάνουν κι αυτοί την πλάκα τους γράφοντας αντί για αναλύσεις και στοιχεία, μερικά ανέκδοτα. Προστάτες «των επενδύσεων» κατά τα άλλα, αγωνιώντες φύλακες-άγγελοι της νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης, ποδονίφτες κάθε είδους επενδυτή που θα μας κάνει την τιμή να φέρει τα κεφάλαιά του στην ταραγμένη πατρίδα, μύωπες όμως όσο αφορά τη δική τους πατρίδα: τη γνωστή money-land.
Αφήνοντας στην άκρη το κατά πόσο ο ελληνικός σχεδιασμός στηρίζεται σε στοιχεία, δεδομένα και μελέτες, η διεθνής βάση δεδομένων Statista, που έχει πρόσβαση σε στοιχεία άνω των 22.500 πηγών, αποτυπώνει στο χαρτί μια πρόβλεψη αύξησης ή μάλλον «έκρηξης» των πωλήσεων κάνναβης παγκοσμίως, από τα 14,3 δις δολάρια στα 63,5 δις δολάρια το 2024!
Σε ειδικό αφιέρωμα του το Business Insider, εστιάζοντας στην αμερικανική αγορά, που χαρακτηρίζεται από διαφόρων ταχυτήτων νομικά πλαίσια, τα οποία ποικίλουν από Πολιτεία σε Πολιτεία και διαφοροποιούνται από το εάν πρόκειται για φαρμακευτική ή ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης, υπολογίζει ότι το 2017 οι νόμιμες πωλήσεις κάνναβης έφτασαν στα 9,7 δις δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 33% μέσα σε μια χρονιά, ενώ σε ειδική μελέτη για τη βιομηχανία κάνναβης από την Arcview, η πρόβλεψη είναι ότι οι πωλήσεις μόνο στη Βόρεια Αμερική θα φτάσουν στα 24,5 δις δολάρια ως το 2021.
«Εκτός από τα κρυπτονομίσματα, απλά δεν υπάρχει άλλη βιομηχανία που να αλλάζει τόσο γρήγορα όσο ο κλάδος της κάνναβης», παρατηρεί ο επικεφαλής της Arcview, ενώ σε ανάλογη μελέτη του Frontier Financial Group για την αμερικανική αγορά, μόνο οι πωλήσεις φαρμακευτικής κάνναβης ως το 2025 υπολογίζεται ότι θα φτάσουν 13,2 δις δολάρια.
Ποιες εταιρείες θέλουν να επενδύσουν στην ελληνική Κάνναβη
Άλλοι κοίταζαν τα λεφτά κι άλλους τους πήραν τα ντουμάνια
Κατά τα άλλα, ας δούμε ποιοί είναι μερικοί από τους «χασικλήδες» και «ναρκομανείς» επενδυτές:
Golden Greece Canabis (http://www.goldengreeceholding.com/). Αρχική επένδυση 400 εκατ. ευρώ
Europacific Medical (http://www.europacificmedical.com/). Επενδυτική πρόταση άνω των 20 εκατ. ευρώ, με κεφάλαια από την Κίνα και εισαγωγή εξειδικευμένης τεχνογνωσίας από το Ισραήλ
Hapa Medical Holdings B.V. Ενδιαφέρον για επένδυση επίσης άνω των 20 εκατ. ευρώ στην καλλιέργεια κάνναβης για φαρμακευτικούς λόγους
Aphria International. Η Aphria είναι καναδική εταιρεία, κορυφαίος πιστοποιημένος παραγωγός κάνναβης στον Καναδά για ιατρικούς σκοπούς (https://aphria.com/). Σταδιακά στοχεύει, μέσα σε τέσσερα χρόνια από την έναρξη της επένδυσης, στη δημιουργία 450-500 θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και τη δημιουργία συνολικού οικονομικού αποτυπώματος 1,1 δις ευρώ για την ελληνική οικονομία.
Danish Cannabis θυγατρική της Canopy Growth Corporation. Η μητρική Canopy Growth είναι διεθνώς κορυφαία πολλαπλών δραστηριοτήτων εταιρεία κάνναβης. Διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής με τεχνολογία αιχμής, με πάνω από 150.000 τμ πιστοποιημένη δυνατότητα παραγωγής. Έχει προχωρήσει σε στρατηγικές συνεργασίες με ηγετικές επιχειρήσεις του κλάδου σε Καναδά και εξωτερικό, με δραστηριότητες σε τέσσερις ηπείρους. Εισηγμένη στα χρηματιστήρια Νέας Υόρκης και Τορόντο.
πηγή: cannabisnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου