Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Σοβαρά ερωτήματα για την καταγραφή των κρουσμάτων και τους θανάτους


του Θοδωρή Καραγιαννίδη
Αυξάνονται τα ερωτήματα για τον τρόπο διαχείρισης αλλά κυρίως της συστηματικής υποκαταγραφής των περιστατικών του κοροναϊού, μετά τα τελευταία στοιχεία και περιστατικά που έρχονται στη δημοσιότητα και, ειδικότερα, μετά το θάνατο της 41χρονης γυναίκας στην Καστοριά και άλλων αντίστοιχων περιπτώσεων, αλλά και την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.  
Μέσα δύο μέρες ο αριθμός των επίσημων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν διασωληνωθεί τριπλασιάστηκε φτάνοντας τους 45. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί αμφισβητούνται καθώς ο πρώην Αν. Υπουργος Υγείας Π. Πολλάκης αναφέρει ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων είναι 218 και όχι 135 που ανακοίνωσε το υπουργείο και ο αριθμός των διασωλημένων 48 αντί για 45 με βάση την πηγή του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ . Επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή η ανερχόμενη καμπύλη των διασωληνωμένων ασθενών, δείχνει τον πραγματικό κίνδυνο και το ρυθμό εξάπλωσης του ιού.
Ο θάνατος της 41χρονης ενίσχυσε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες για τη βασική γραμμή του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ να γίνονται όσο το δυνατόν λιγότερα τεστ και να παραμένουν στο σπίτι όλοι όσοι έχουν συμπτώματα του κοροναϊού, ανεξάρτητα της κατάστασής τους. Η 41χρονη μητέρα τριών παιδιών, η οποία ανήκε στις ομάδες κινδύνου καθώς έπασχε από άσθμα, ζήτησε ιατρική βοήθεια αλλά ο ΕΟΔΥ της συνέστησε να παραμείνει στο σπίτι, με αποτέλεσμα να πεθάνει χωρίς να νοσηλευτεί και χωρίς να έχει διαγνωστεί για τον ιό. Σχολιάζοντας το περιστατικό ο Καθηγητής Σ. Τσιόδρας κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σημείωσε ότι εφόσον υπάρχει υποκείμενο νόσημα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια και διαγωνιστικό τεστ. 

Όμως στην πράξη γίνεται ακριβώς το αντίθετο και η 41χρονη υποχρεώθηκε να μείνει στο σπίτι, όπου και κατέληξε. Και δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό τραγικό περιστατικό. Πανομοιότυπη σχεδόν η υπόθεση της 81χρονης, μητέρας άλλου θύματος, η οποία υποχρεώθηκε να μείνει στο σπίτι της σε καραντίνα, χωρίς τεστ και ιατρική παρακολούθηση, και μετά το θάνατό της επιβεβαιώθηκε ότι ήταν επίσης θετική στον ιό. Πολλοί ακολουθώντας την οδηγία «μένουμε σπίτι» δεν πηγαίνουν σε νοσοκομεία αν και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Ερωτήματα υπάρχουν και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σε όσους πολίτες - καταφέρουν - να μιλήσουν με το τηλεφωνικό του κέντρο. Ποιος δίνει τις - λαθεμένες όπως αποδεικνύεται -  οδηγίες για την παραμονή στο σπίτι; Γίνονται οι συνδιαλέξεις με την εποπτεία ιατρού; Και σε κάθε περίπτωση ηχογραφούνται; 
Ως προς την καταγραφή των περιστατικών του κοροναϊού, η ελλιπής ενημέρωση αφήνει επίσης ερωτηματικά για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων. Ο διαρκώς συρρικνούμενος αριθμός διαγνωστικών τεστ που δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα, δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη ανακοινώθηκαν 48 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 21 ήταν τα «εισαγόμενα» από την Ισπανία, άρα μόλις 27 δείγματα πάνω στην έξαρση του ιού σε όλη τη χώρα, γεγονός αξιοσημείωτο. 
Στην Καστοριά, ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ και γιατρός ο ίδιος, επισήμανε ότι από τα 20 δείγματα που αποστέλλονται για τον ιό επιστρέφουν μόνο 3 ή 4, κάτι που επιβεβαιώνει τη συστηματική υποκαταγραφή των κρουσμάτων.  Το ρεπορτάζ του tvxs από το Νοσοκομείο της Καστοριάς αναφέρει ότι τεστ γίνονται μόνο σε βαριές πνευμονίες και τα υπόλοιπα περιστατικά παραμένουν ύποπτα αλλά χωρίς τεστ. Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών - μέσα δύο μέρες ο αριθμός έχει τριπλασιαστεί, φτάνοντας πλέον τους 45 - αποτελεί ίσως μια ανησυχητική ένδειξη. 
Έχει ενεργοποιηθεί η Επιτροπή που συστήθηκε για μαζικά τεστ;
Πηγές από τον τομέα της δημόσιας υγείας υπενθυμίζουν ότι την Παρασκευή ανακοινώθηκε η σύσταση ομάδας που θα προβεί σε μαζική καταγραφή στο γενικό πληθυσμό, πλην όμως έκτοτε δεν έχει ανακοινωθεί κάτι, ενώ ο επικεφαλής της επιτροπής καθηγητής Μ. Δερμιτζάκης, φέρεται να βρίσκεται στην Ελβετία και όχι στην Ελλάδα. Τέλος, σύμφωνα με ακαδημαϊκές πηγές, υπάρχουν εργαστήρια Πανεπιστημίων που είναι εφοδιασμένα με τον κατάλληλο εξοπλισμό για τεστ PCR και έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να συνδράμουν αλλά αγνοούνται από τους αρμόδιους φορείς. Όπως είναι γνωστό έχουν εκφραστεί σοβαρές διαφωνίες σε επιστημονικό επίπεδο για το μοντέλο καταγραφής που έχει επιλεγεί και έρχεται σε αντίθεση με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου