Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Ο ιός της ανοησίας

Γιατί κάθε φορά που τα πράγματα είναι σοβαρά, τόσο σοβαρά που δεν μπορεί να υπάρχουν ερμηνείες πέρα από τις επιστημονικές, το μεταφυσικό και η ανοησία επιπλέουν σαν τα λύματα στο νερό; 
του Κώστα Βαξεβάνη
Ο άνθρωπος παρότι λογικό ον, παραχωρεί τμήμα της λογικής του στη μεταφυσική, η οποία δεν του εξηγεί, απλώς υπόσχεται αυτό που θέλει να ακούσει. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η ισχύς της μεταφυσικής ή της ανοησίας, δεν απαιτούν αποδείξεις, μόνο υπόσχονται.
Στην υγειονομική κρίση που ζούμε με τον κορονοϊό, είναι αποδεδειγμένο πως δεν υπάρχουν λύσεις πέρα από αυτές που δημοσιοποιούνται από τους επίσημους φορείς. Αν υπήρχαν θα ήταν τμήμα των ανακοινώσεων που γίνονται. Δεν υπάρχουν ματζούνια, ειδικά σκευάσματα, κρυφά φάρμακα που αποκρύπτουν ή ειδικοί ψαλμοί του Δαβίδ. Είμαστε όσο ανίσχυροι είμαστε , απέναντι σε αυτό που εξελίσσεται και η λύση απαιτεί να επιδείξουμε στρατιωτική πειθαρχία και να ενημερωνόμαστε. Αυτό ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει και άλλες φορές στο μέλλον με άλλους αόρατους εχθρούς. Ναι το μεγαλείο του ανθρώπου μπορεί να καταρρεύσει από έναν ιό, δυστυχώς και αυτόν της ανοησίας.
Εδώ και μέρες το mail, τα viber, οι εφαρμογές στα κινητά, έχουν γεμίσει με κείμενα σαν τα χειρόγραφα που έστελναν παλιά για τον θαυματουργό Άγιο Νεκτάριο τα οποία οφείλεις να αντιγράψεις εννιά φορές για να σωθείς. Άγνωστη πηγή με γνωστή βεβαιότητα όμως, δίνει πληροφορίες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Υποτίθεται πως η αρχική προέλευση των πληροφοριών είναι κάποιος γιατρός που ανήκε στην ομάδα αντιμετώπισης του ιού στην Κίνα και στη συνέχεια εργάστηκε στην Ιταλία. Δίνει λοιπόν ο "γιατρός" του οποίου οι γνώσεις άγνωστο γιατί δεν υιοθετήθηκαν από τις Αρχές, οδηγίες που αποτελούν ένα μείγμα από πραγματικά μέτρα προστασίας και συνταγές σωτηρίας. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η προτροπή να πίνουμε κάθε 15 λεπτά ζεστό νερό θερμοκρασίας 26-27 βαθμών Κελσίου. Η "επιστημονική" εξήγηση που δίνεται είναι πως ο κορονοϊός δεν αντέχει σε θερμοκρασίες πάνω από 27 βαθμούς και έτσι πεθαίνει.
Όπως είναι γνωστό, το ανθρώπινο σώμα έχει θερμοκρασία 36,6 βαθμούς Κελσίου. Αν ο κορονοϊός σκοτωνόταν με ζεστό νερό 27 βαθμών, τότε θα είχε σκοτωθεί από το ίδιο το ανθρώπινο σώμα που έχει μεγαλύτερη θερμοκρασία.
Τη λογική αυτή επεξεργασία, θεωρητικά μπορεί να να την κάνει η πλειοψηφία των πολιτών, αφού όλοι έχουν βάλει θερμόμετρο κάποια στιγμή στη ζωή τους. Παρ όλα αυτά , ο άνθρωπος, δυστυχώς ακόμη και ο μορφωμένος, είναι έτοιμος να υποταχθεί στην ανοησία αν του δίνει απατηλή ελπίδα. Είμαι σίγουρος πως οι οδηγίες περί αντιμετώπισης του ιού με τη συνταγή του γιατρού από την Κίνα που πήγε στην Ιταλία και δεν ξέρουμε πού αλλού θα πάει για να προτείνει τελικώς να πίνουμε ζεστό τσαγάκι, έχουν μεγαλύτερη διάδοση στα προσωπικά mail από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. 
Ποιος ξέρει, ίσως να είναι ένα θέμα ανόητου εγωισμού. Να θέλει δηλαδή ο καθένας να πιστεύει πως κατέχει το ιδιαίτερο μυστικό και μαζί με αυτό και την σπουδαιότητα της κατοχής του. Όσο πίνετε τσάι (για άλλους λόγους) διαδώστε το μήνυμα των επιστημόνων που δίνουν μάχη
κουτι πανδωρας

1 σχόλιο: