Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

It’s the New Democracy, stupid


του Χρήστου Γιαννίμπα
Η άποψη του Μαρξ πως: Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και την δεύτερη σαν φάρσα, είναι γνωστή. Ίσως λιγότερο γνωστή να είναι η άποψη του Μαρκ Τουέιν πως: Η ιστορία μπορεί να μην επαναλαμβάνεται, αλλά σίγουρα φτιάχνει ομοιοκαταληξίες
Αν αναλογιστεί κανείς τις φαρσοεπαναλήψεις και ομοιοκαταληξίες της Νέας Δημοκρατίας, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως ως κοινωνία ΔΕΝ έχουμε ιδιαίτερα αναπτυγμένο ένστικτο αυτοσυντήρησης. Είναι λοιπόν επόμενο να πληρώνουμε πάρα πολύ ακριβά, δυστυχώς και με ανθρώπινες ζωές, τις διαχρονικές ομοιοκαταληξίες της ΝΔ. Πχ, δείτε δύο κοντινές χρονικά (2010 και 2020) περιπτώσεις, κι όχι μόνο χρονικά [1].
It’s the New Democracy, stupid. No1
Η κρίση που γονάτισε τη χώρα ξεσπά τον Σεπτέμβρη του 2008 στις ΗΠΑ με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Τότε, η κυβέρνηση Καραμανλή διαβεβαίωνε πως: «Το δημοσιονομικό έλλειμμα παρουσίασε θεαματική βελτίωση», «η Ελλάδα απέκτησε αξιοπιστία», «οικονομική σταθερότητα» που «έχει επιτευχθεί και στηριχθεί σε στέρεες βάσεις», «η οικονομία είναι θωρακισμένη», «άλλαξε ρόταΞέφυγε από τον κάβο της δημοσιονομική εκτροπής» κ.λπ.[2]
Λίγους μήνες πριν η κρίση σαρώσει τις «θωρακίσεις» τη «ρότα» τους «κάβους» και τις «στέρεες βάσεις», η κυβέρνηση Καραμανλή συνεπής με την ανευθυνότητα προσλαμβάνει 4000 αγροφύλακες!! Ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας για 2 συνεχείς θητείες Κωστής Στεφανόπουλος ήταν το μακράν το πιο αγαπητό πρόσωπο όλων των Ελλήνων (τουλάχιστον δημοκοπικά). Αν και από τον ίδιο ιδεολογικό και πολιτικό χώρο με τον Καραμανλή του τα «έχωσε» λέγοντας: 
«Διορίσαμε καινούργιους αγροφύλακες την ώρα που έχουμε κενά στα νοσοκομεία. Σα να ήταν οι αγροφύλακες αναγκαίοι στο τόπο. Τι σπατάλη περιττή είναι, την ώρα που τα νοσοκομεία μας έχουν ανάγκη νοσηλευτικού προσωπικού και είναι κλεισμένες κλινικές και δεν εργάζονται διότι δεν έχουν προσωπικό, κι εμείς διορίζουμε αγροφύλακες.»[3]
It’s the New Democracy, stupid. No2
Η κρίση με τον κορονοϊό που μαστίζει τον πλανήτη ξεκίνησε τέλη Δεκέμβρη στην Ουχάν της Κίνας. Ήδη τον Ιανουάριο του 2020 η Κίνα μετρούσε νεκρούς και πολλές χιλιάδες προσβεβλημένους. Ο ΠΟΥ έκρουε (όχι καμπανάκι αλλά) καμπάνα και με δραματικές εκκλήσεις προειδοποιούσε για το τι έρχεται. Αρχές Φεβρουαρίου η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθησύχαζε πως η χώρα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.
Έλεγε ο Κικίλιας: «Ως υπουργείο Υγείας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, έχουμε κάνει όλα αυτά τα οποία πρέπει προκειμένου η χώρα να είναι προετοιμασμένη». «Η χώρα είναι προετοιμασμένη και θωρακισμένη», «όπως ο ιός έχει πάει σε πολλές άλλες χώρες, μπορεί κάποια στιγμή να έρθει και στη χώρα μας», «υπάρχει εγρήγορση και σχέδιο». Από κοντά ο ανόητος και άσχετος πρόεδρος του ΕΟΔΥ Αρκουμανέας μας διαβεβαίωνε: «Είναι δεδομένο ότι είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα» και «είναι μια λοίμωξη με χαμηλή μεταδοτικότητα και μέτρια θνητότητα, σαν μια βαριά γρίπη. Άρα και να έρθει κάποια στιγμή στη χώρα μας, είμαστε έτοιμοι».
Μιας και η χώρα ήταν προετοιμασμένη και θωρακισμένη απέναντι σε μια λοίμωξη με χαμηλή μεταδοτικότητα, είπε κι ο Μητσοτάκης να διορίσει 2500 συνοριοφύλακες. Ο Καραμανλής που διόρισε αγροφύλακες ήταν πιο μάγκας; Έτσι ο στρατηγός των Εξαρχείων και πασών των πλατειών Χρυσοχοΐδης, γνωστοποιεί στις 8 Φεβρουαρίου από την Ήπειρο, κι ενώ πλέον ο ιός καλπάζει, τις προσλήψεις. 
Οι πρώτοι 800 έχουν προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου και κατανέμονται σε 8 περιοχές. Λέσβο (240), Σάμο (180) και σημαντικός αριθμός για την φύλαξη των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας!! Πως στο καλό θα φυλάνε στα νησιά τα σύνορα που είναι καταμεσής της θάλασσας, ο στρατηγός Χρυσοχοΐδης και ο στρατάρχης Μητσοτάκης δεν το διευκρίνισαν. Πιθανόν θα τους δώσουν από ένα κανό ή ένα φουσκωτό. Ο Καραμανλής είχε δώσει στους αγροφύλακες από ένα τζιπ.  
Ίσως πάλι να μην φυλάνε τα ελληνικά σύνορα εκεί που είναι, δηλαδή μέσα στην θάλασσα, αλλά στη στεριά. Τότε όμως κάποιος να τους πει πως αν οι «εισβολείς» (πρόσφυγες, μετανάστες) φτάσουν στη στεριά των νησιών οι κανόνες «εμπλοκής» είναι τελείως διαφορετικοί και ισχύουν άλλες συνθήκες (ευρωπαϊκής ένωσης και διεθνείς) που η Ελλάδα έχει υπογράψει. Επιπλέον ας τους πει κάποιος πως αλά καρτ εφαρμογή αυτών των συνθηκών δεν υπάρχει.
Υποθέτω πως οι συνοριοφύλακες στη Θεσπρωτία θα φυλάνε τα σύνορα μην τυχόν και μπουκάρουν στο νομό οι «παγουράδες» των Ιωαννίνων, μιας κι από την Αλβανία «εισβολείς» (πρόσφυγες, μετανάστες) δεν έχουμε και τα σύνορα με τους βόρειους γείτονες τα φυλάει ο στρατός. Θα σας έλεγα και για τους 1500 ειδικούς φρουρούς αλλά δεν έχει νόημα. 
Κατά τον Μητσοτάκη τα λόγια του Κωστή Στεφανόπουλου που προανέφερα είναι τρίχες. Σιγά μην έχει η χώρα ανάγκη, ειδικά τούτη την ώρα, γιατρούς και νοσηλευτές. Προτεραιότητα για τον ανεπίγνωστο Μητσοτάκη είναι να προσλάβει συνοριοφύλακες και ειδικούς φρουρούς και τέτοιους προσέλαβε. Αν προτεραιότητα ήταν γιατροί και νοσηλευτές θα είχε προσλάβει τέτοιους. Αντίθετα, ματαίωσε τις προσλήψεις 4.000 που είχε ήδη δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Αν προτεραιότητα ήταν η δημόσια υγεία θα είχε ήδη φροντίσει από Φεβρουάριο (αν όχι Ιανουάριο) να προμηθευτεί test κορονοϊού (τουλάχιστον) για την πρώτη γραμμή «του πυρός», δηλαδή, γιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσηλευτικό προσωπικό. Ή πρέπει να επιχειρηματολογήσει κανείς πως αν αυτοί «καταρρεύσουν», πάπαλα.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος στην προαναφερθείσα ομιλία του είχε επισημάνει και τα παρακάτω εξόχως σημαντικά: «Τα αποτελέσματα αυτής της παρακμής τα οποία τα ζούμε κάθε μέρα είναι αυτά τα οποία έχουν οδηγήσει τον τόπο μας στην κατάσταση τη σημερινή και θα έλεγα ότι είναι πρώτον, ο κομματισμός, και τις συνέπειες του κομματισμού θα τις περιέγραφα ως αναξιοκρατία και ως διαφθορά»[4]
«Ο κομματισμός εκδηλώνεται με χίλιους δυο τρόπους, και ένας από αυτούς είναι η έλλειψη τιμωρίας. Ποιος θα τιμωρήσει κάποιο κομματικό στέλεχος; Αποκλείεται να το κάνει, γι' αυτό πάρα πολλοί μένουν ατιμώρητοι, ακόμα και οι πολιτικοί μας μένουν ατιμώρητοι κάτω από το γνωστό άρθρο του Συντάγματος το οποίο δεν επιτρέπει ή επιτρέπει ορισμένες βαρύτατες προϋποθέσεις για τη δίωξη του πολιτικού».
Θυμίζω πως αυτά τα έλεγε το 2009. Πόσο σωστά αλλά και προφητικά ήταν τα λόγια του. Για να μείνω στο φλέγον θέμα της πανδημίας, όταν τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου άκουσα τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα να κάνει τις προαναφερθείσες δηλώσεις κι ενώ ΗΔΗ ο κορονοϊός θέριζε, είπα να ψάξω «τι εστί» Αρκουμανέας. 
Κατ’ αρχήν ο ΕΟΔΥ είναι το π. αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ. Ιδρύθηκε το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ (Ν. 4600/19) ως δημόσιος φορέας. Όταν ήρθε η ΝΔ καταργεί τον ΕΟΔΥ και τον συστήνει ξανά (Ν.4633/19) αλλά ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου!! Ουσιαστικά νεκρανασταίνει το καθεστώς φαυλότητας και αδιαφάνειας του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και παρακάμπτει το ΑΣΕΠ από την διαδικασία προσλήψεων.
Έτσι ο Κικίλιας τοποθετεί τον Αρκουμανέα στην προεδρία του ΕΟΔΥ. Ποιος είναι ο Αρκουμανέας; Ο άνθρωπος που στην πιο κρίσιμη και πιο επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία χρονικά συγκυρία εδώ και πολλές δεκαετίες, τοποθετήθηκε από τον Μητσοτάκη στο τιμόνι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Για να αντιγράψω τον Μητσοτάκη που στο διάγγελμά του χρησιμοποίησε μια έκφραση της νεολαίας, θα πω κι εγώ την «αμαρτία» μου.
Είχα την κρυφή ελπίδα ότι θα είναι κάποιος από το χώρο της υγείας. Κάποιος γιατρός, πιθανόν βιολόγος, ίσως φαρμακοποιός ακόμα και νοσηλευτής. Κάποιος «ρε πούστη μου» που να έχει την ικανότητα λόγω σχετικής ενασχόλησης κατ’ αρχάς να αντιληφθεί και κατά δεύτερο να διαχειριστεί, τη σημερινή κρίση που βιώνουμε. Φευ, ο Αρκουμανέας έχει σπουδάσει οικονομικά (έτσι γενικά κι αόριστα). Είναι όμως κολλητός του Κικίλια, φίλος του K. Φρουζή της Novartis, και σύζυγος της Εύας Αντωνοπούλου του ΣΚΑΙ.
Βάλανε επικεφαλή του ΕΟΔΥ έναν παντελώς άσχετο!! Μας το πιστοποίησε ο ίδιος με τις προαναφερθείσες δηλώσεις του αλλά παρεμπιπτόντως και με μια τηλεοπτική του συνέντευξη (σχετικά με την επιδημία), όπου με το «καλημέρα» αντιλαμβάνεται κανείς τα μαύρα μεσάνυχτα που έχει όταν αναφέρει επιστημονικούς και ιατρικούς όρους όπως θα το έκανε κι ένας απλός τσοπάνης. 
Οι τάχα αφελείς θα μου πουν. Μα φταίει ο Μητσοτάκης για τον Κορονοϊό; Φυσικά ΟΧΙ. Φταίει στην διαχείριση της κρίσης; Να το πω όσο πιο ουδέτερα γίνεται, εδώ σηκώνει συζήτηση. Εκείνο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση είναι η ομοιοκαταληξία των προσλήψεων. Δεν είναι δυνατόν παραμονές της κρίσης ο ένας να προσλαμβάνει αγροφύλακες και ο άλλος συνοριοφύλακες. 
Κι αν ζούσε ο Κωστής Στεφανόπουλος δεν θα έλεγε «Τι σπατάλη περιττή είναι, την ώρα που τα νοσοκομεία μας έχουν ανάγκη νοσηλευτικού προσωπικού», αλλά τι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ αμέλεια είναι. Οι τωρινοί τους όρκοι πίστης στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι και η ντροπή τους. Οι διακηρύξεις και τα διαγγέλματα δεν θα σβήσουν τις εμμονικές ιδεοληψίες τους για την δημόσια υγεία (αλλά και ασφάλιση, παιδεία κ.λπ.).
Απλώς επιβεβαιώνουν ότι είναι ικανοί όχι μόνο να γλύφουν εκεί που έφτυναν, αλλά να φάνε και τα σκατά τους για να σώσουν τις καρέκλες τους και τα προνόμιά τους. Άλλωστε, ποτέ δεν επεδίωκαν να πείσουν για την ορθότητα των απόψεών τους αλλά πως θα κατασυκοφαντήσουν τις αντίθετες απόψεις και τους εκφραστές τους έτσι ώστε να μην γίνουν κυρίαρχες. 
Εν κατακλείδι αναρωτιέμαι, αν ο μη γένοιτο η κρίση του κορονοϊού ξεφύγει τελείως, κάτι που ΟΛΟΙ μας απευχόμαστε, που θα πάνε να κρυφτούν Μητσοτάκης, Κικίλιας, Αρκουμανέας κ.λπ. Σε ποια τρύπα θα χωθούν, ποια ΜΜΕ και ποιοι ΑΡΟΥΔΗ[5] θα τους ξεπλύνουν; Ας ψάξουν από σήμερα δικηγόρους να αναλάβουν την υπεράσπισή τους όταν πολλοί, και δικαίως, θα ζητήσουν την κεφαλή τους επί πίνακι. Γι’ αυτά που έκαναν και κυρίως γι’ αυτά που όφειλαν να κάνουν και δεν έκαναν. Κι όχι μόνο δεν έκαναν και δη on time, αλλά έκαναν άλλα αχρείαστα.
Τότε, απέναντι στους δικαστές και όχι στους ΑΡΟΥΔΗ, θα πρέπει να εξηγήσουν πως βρεθήκαμε (ως χώρα) με τόσο τραγικά μικρό αριθμό τεστ; Ή μήπως τα εξαφάνισαν οι επιτήδειοι για τους έχοντες; Γιατί δεν θωρακίστηκαν οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής του πυρός (γιατροί κ.λπ. που πλέον μετρούν κρούσματα με αποτέλεσμα να κλείνουν μονάδες); Γιατί υπάρχει αυτή η απίστευτα μεγάλη έλλειψη εξοπλισμού; κ.λπ.
Τότε, ίσως καταλάβει και ο Κούλης (προσωπικά αμφιβάλω), πως μπορεί να εκλέγεσαι με επικοινωνιακά κόλπα από τα βοθροκάναλα και τους ΑΡΟΥΔΗ. Μπορεί, όπως δήλωνε, να τον ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνία (που εφαρμόζει και με τα διαγγέλματα), αλλά ο λαός και ο τόπος δεν είναι πλατό τηλεοπτικού στούντιο, ούτε η διακυβέρνηση της χώρας επικοινωνία.
ΥΓ. Ο Παπαχελάς στο άρθρο του που γνωστοποιεί πως διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό, γράφει: «Μας γεμίζει η αισιοδοξία όσο η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει πλάτη στα δύσκολα». Κατ’ αρχάς Παπαχελά σου εύχομαι ολόψυχα να ξεπεράσεις το πρόβλημα του κορονοϊού. Πολιτικά και σχετικά με την παραπάνω διαπίστωσή σου. Πότε ακριβώς σε γέμισε αυτή η αισιοδοξία; Όταν ο Μητσοτάκης φορούσε την περικεφαλαία του Μέγα Αλέξανδρου, όταν ο ΣΚΑΙ παρουσίαζε ανάποδα γραφήματα, όταν ο Μπάμπης έλεγε «βάστα γερά ΔΝΤ» και ο Λιαρόπουλος «βάστα γερά Γερούν», όταν ο Γεωργιάδης προέτρεπε τον κόσμο να πάρει τα λεφτά του από τις τράπεζες και να τα βγάλει έξω, όταν ο Μητσοτάκης χειροκροτούσε στη Βουλή τον τομεάρχη υγείας της ΝΔ (και βουλευτή επικρατείας παρακαλώ), Β. Οικονόμου που ζητούσε απολύσεις γιατρών, όταν, όταν, όταν;  Ή όταν γινόσουν ρεζίλι στην συνέντευξη που σας έδωσε στο ΣΚΑΙ ο Τσίπρας; Τέλος πάντων, αυτή η δήλωση είναι μια απλή αδιαθεσία θα σου περάσει γρήγορα. Οι homo papares έχουν ανάγκη και την δική σου «πνευματική τροφή». Μην την γλυτώσουνε από τον κορονοϊό και πάνε από σύνδρομο στέρησης. Γράφεις ακόμα: «Βλέπω ότι ο ιός της διχαστικής υστερίας επιμένει. Σε εμάς δεν θα πιάσει, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι χολερικοί.» Για να μιλάς εσύ για ιό διχαστικής υστερίας και χολερικούς όλο και κάτι παραπάνω θα ξέρεις από την εμπειρία σου στο ΣΚΑΙ και σε διάφορα «υπόγεια». Άλλωστε δίπλα σου ήταν αυτοί που ούρλιαζαν πως τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει όχι απλώς «να κλείσουν» αλλά «να κατεδαφιστούν». Κι όπως θα ‘λεγε κι ο Τζιμάκος «δεν μας χέζεις ρε Παπαχελά».
Παραπομπές
[1] Δεν θα μπω σε συγκρίσεις των 2 κρίσεων αλλά όσοι θέλετε να μπείτε σας θυμίζω πως την πενταετία 2010 – 2014 είχαμε 3000 καταγεγραμμένες «οικονομικές» αυτοκτονίες και οικονομική καταστροφή αντίστοιχη πολέμου.
[2] Ο Κώστας Καραμανλής αυτά τα έγραφε και στην επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δικαιολογήσει τις πρόωρες εκλογές.
[3] Ομιλία στο 11ο συνέδριο «Business Week 2009» που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιά.
[4] Έλα Πρόεδρε, σιγά μην υπάρχει διαφθορά και ατιμωρησία. Αυτά είναι ΣΚΕΥΩΡΙΑ του Τσίπρα και απόπειρα καταλύσεως της Δημοκρατίας. Το βεβαιώνουν τα «εκλεκτά» τέκνα της πατρίδας Σαμαράς, Γεωργιάδης κ.λπ.
[5] ΑΡΟΥΔΗ, όπως λέμε Αλήτες ΡΟΥφιάνοι ΔΗμοσιογράφοι.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου