Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Οι «βενζίνες» του Κυρανάκη και η λαμπάδα στον Τσακαλώτο


Όταν η ΝΔ απογείωνε το λαϊκισμό και τη μικροπολιτική προσμένοντας να επανέλθει στην εξουσία, όλα έμοιαζαν αστεία, ακόμη και οι εξυπνάδες για την οικονομία. Όταν ήρθε στα πράγματα, κατάφερε να αντιστρέψει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και να συρρικνώσει την ανάπτυξη. Και μόλις ο κορωναϊός προκαλεί διεθνείς οικονομικές αναταράξεις, στη ΝΔ μάλλον θα χρειαστούν μια λαμπάδα στο μπόι του Τσακαλώτου για το «μαξιλάρι» των 28 δις.
Στις 30 Ιανουαρίου του 2019 ο  Κ. Κυρανάκης της ΝΔ ισχυριζόταν ότι από τα 80 ευρώ βενζίνης που βάζει ένας καταναλωτής, τα 26 πηγαίνουν στο ντεπόζιτο και τα υπόλοιπα 54 στους μετακλητούς του Τσίπρα, ένας εύπεπτος όσο και ψευδής λαϊκισμός αφού οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα είχαν εκτιναχθεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ένα χρόνο μετά, όχι μόνο δεν μειώθηκαν οι φόροι  αλλά οι τιμές στα πρατήρια έχουν ακριβύνει ενώ η διεθνής τιμή του πετρελαίου είναι ακριβώς η μισή σε σχέση με τις 30 Ιανουαρίου 2019. Πού πήγαν άραγε τα λεφτά; Στους μετακλητούς του Μητσοτάκη που είναι διπλάσιοι και με αυξημένες αποδοχές;
Επειδή η οικονομία δεν είναι λαϊκισμός, αυτό που έχει διαφοροποιηθεί είναι ότι «το αόρατο χέρι της αγοράς» διπλασίασε τα κέρδη των εταιριών καυσίμων χωρίς να μειωθεί η τιμή στον καταναλωτή ενώ η ΝΔ διατήρησε ίδιους τους φόρους. Όσο για τους μετακλητούς, το πελατειακό κράτος που παλινόρθωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ο ένας μόνο από τους λόγους που αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες. Ο βασικός είναι ότι η κυβέρνηση των «αρίστων», αναβίωσε το μοντέλο των οπαδών της ελεύθερης οικονομίας που τρέφονται αποκλειστικά από… το Δημόσιο και τις συμβάσεις του ενώ, παράλληλα, μειώνει τις δημόσιες επενδύσεις.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που θα έφερνε ανάπτυξη 4%, δουλειές για όλους και απίστευτες επενδύσεις, μέσα στο 2019 κατάφερε να ανακόψει την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας πηγαίνοντας την ανάπτυξη στο 1% από το 2,8% που την παρέλαβε, να αυξήσει την ανεργία και να μην φέρει καμία επένδυση. Ο αρμόδιος υπουργός έχει εγκαινιάσει κάτι συνοικιακά εμπορικά καταστήματα και μια επένδυση με «μπάφους» (όπως έλεγε) που έφεραν οι...μετακλητοί του Τσίπρα.  Στην πραγματικότητα η ΝΔ επανέφερε τις υφεσιακές πολιτικές των μνημονίων με μοιραία κατάληξη.
Φτάνοντας στο 2020, η ΝΔ επιχειρεί να αποδώσει την παταγώδη της αποτυχία στον κορωναϊό, πλην όμως το 2019 δεν υπήρχε ασθένεια. Μπροστά στις δυσμενείς εξελίξεις που έρχονται στη διεθνή οικονομία, ένα πράγμα σώζει την κυβέρνηση και τη χώρα από τα νέα μνημόνια: Το «μαξιλάρι» των 28 δις που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου