Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Γι αυτούς που δεν έχουν νερό να πλύνουν τα χέρια τους


Γι αυτούς που δεν έχουν νερό να πλύνουν τα χέρια τους

Την ώρα που η Ελλάδα μπαίνει σε καραντίνα και κάθε πολίτης, για την υγεία του ίδιου, των γύρω του αλλά και την αντοχή του ΕΣΥ, καλείται να μένει όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην χώρα που στοιβάζονται σε άθλιους καταυλισμούς, ή όπως όπως σε διάφορα κτίρια των νησιών. Η κυβέρνηση επιχείρησε, πριν μερικές εβδομάδες, χυδαία και ρατσιστικά, να κάνει σύνδεση των προσφύγων με τον κορονοϊό για να δικαιολογήσει τα κλειστά κέντρα. Το μόνο επιχείρημα ωστόσο, είναι αντίστροφο και η ανάγκη για αποσυμφόρηση, εκκένωση των καταυλισμών, επιτακτική. Τώρα που όλοι σιγά σιγά καταλαβαίνουμε τη σημαίνει Υγεία, ας συμφωνήσουμε στα στοιχειώδη.
του Θάνου Καμήλαλη
«Σε περιοχές με επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, οι άνθρωποι πρέπει να εφαρμόζουν καθημερινά μέτρα πρόληψης, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών και παραμονή στο σπίτι εάν νοσήσουν. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι σε ορισμένα τμήματα του καταυλισμού της Μόριας υπάρχει μόνο μία βρύση για 1.300 ανθρώπους και δεν υπάρχουν προϊόντα για την υγιεινή των χεριών. Οικογένειες πέντε ή έξι ατόμων είναι αναγκασμένες να κοιμούνται σε τρία τετραγωνικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη είναι αδύνατη η εφαρμογή των συνιστώμενων μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού σε τέτοιες συνθήκες» τόνισε την Πέμπτη ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.  Η διεθνής ιατρική οργάνωση έκανε έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση για άμεση εκκένωση των άθλιων προσφυγικών καταυλισμών, όπως της Μόριας, που είναι πλέον «πιο επιτακτική από ποτέ».
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί. Ενώ οι Έλληνες πολίτες κλείνονται σπίτι τους για να περιορίσουν όσο γίνεται περισσότερο την εξάπλωση του ιου στους γύρω τους,  42.000 αιτούντες άσυλο ζουν στοιβαγμένοι σε κέντρα, σύμφωνα με τους ΓΧΣ,  ο ένας πάνω στον άλλον. Για τις συνθήκες υγιεινής και την ανάγκη πρόσβασης στην Υγεία γράφονται επι χρόνια πολλά και συγκλονιστικά στα διεθνή ΜΜΕ. Σήμερα όμως, που η υγιεινή, που ξεκινάει από το απλό πλύσιμο των χεριών, γίνεται πρώτο θέμα στον δημόσιο διάλογο, είναι καιρός να καταλάβουμε το πόσο απάνθρωπα υποχρεώνονται να ζουν σε σκηνές χιλιάδες άνθρωποι, κατατρεγμένοι, έρμαια γεωπολιτικών παιχνιδιών, μισαλλοδοξίας και φόβου.
Δεν είναι μόνο οι φυλακισμένοι όμως ούτε μόνο οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Πέντε Ενώσεις Αστυνομικών, σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, Νότια και Βόρεια Δωδεκάνησα, απέστειλαν εξώδικο στους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Χρυσοχοϊδη, Υγείας, Κικίλια και Μετανάστευσης, σε εξαιρετικά σκληρούς τόνους. Στο εξώδικο, καταγράφουν και καταγγέλλουν την «εγκληματική», όπως την χαρακτηρίζουν, «κυβερνητική αδιαφορία» και «ανεπάρκεια», σχετικά με τους πρόσφυγες που πετιούνται πρόχειρα, σε διάφορους χώρους, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο από την Πολιτεία:
«Κύριοι, έχουμε αρχίσει να αμφιβάλουμε αν πέρα από τα γραφεία σας έχετε αντίληψη της θλιβερής κι απαράδεκτης τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και για την δημόσια υγεία, κατάστασης που επικρατεί στα νησιά μας. Για το λόγο αυτό σας αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή α) στην Μυτιλήνη βρίσκονται σε αρματαγωγό 502 αλλοδαποί, β) στη Χίο βρίσκονται συνολικά 258 αλλοδαποί εκ των οποίων 136 4 άτομα σε δημοτικό ακίνητο με μία τουαλέτα και 122 άτομα σε υπαίθριο χώρο της ζώνης Λιμένος Χίου και εντός υπηρεσιακών λεωφορείων που εξυπηρετούνται από 2 χημικές τουαλέτες γ) στη Σάμο βρίσκονται 93 αλλοδαποί σε αίθουσα του Λιμεναρχείου Σάμου χωρίς τουαλέτα και ύδρευση δ) στη Ρόδο βρίσκονται 38 αλλοδαποί στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης ε) στην Σύμη βρίσκονται 21 αλλοδαποί στο μπαλκόνι του Αστυνομικού Τμήματος και στ ) στο Καστελόριζο των 400 κατοίκων, βρίσκονται 100 αλλοδαποί τύποις κρατούμενοι να τριγυρνούν ωσάν τουρίστες στο νησί ελλείψει υποδομής κι αστυνομικού προσωπικού για τη φύλαξη τους, ζ) στην Κω βρίσκονται 150 αλλοδαποί σε αίθουσα αναμονής επιβατών στο λιμάνι , με 2 τουαλέτες και η) στην Λέρο βρίσκονται 252 αλλοδαποί σε ένα υπόστεγο στο Λιμάνι του νησιού με 2 χημικές τουαλέτες»
Καταλήγουν, ζητώντας άμεση αποσυμφόρηση και τονίζοντας ότι «τη  στιγμή που κι η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει την πανδημία του Covid19 και καθημερινά ανακοινώνονται προληπτικά μέτρα από το Υπουργείο Υγείας, όπως η 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, είναι εγκληματική η αδιαφορία και η αμέλεια σας όταν σας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την δημόσια υγεία με τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στους χώρους που βρίσκονται οι ανωτέρω αλλοδαποί».
Η πανδημία του κορονοϊου ξεγυμνώνει κοινωνικά επικίνδυνες αντιλήψεις και ιδεοληψίες, αναδεικνύοντας τα αυτονόητα. Την ανάγκη για πρόσβαση στην Υγεία, τις συνθήκες υγιεινής, την πρόληψη και την περίθαλψη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαρχής, έπαιξε, ακόμα πιο επικίνδυνα με την Υγεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, αφαιρώντας τους τον ΑΜΚΑ επί μήνες,  καθυστερώντας να δημιουργήσει ένα καινούριο σύστημα και μη διστάζοντας να συνδέσει τον κορονοϊό με τους πρόσφυγες, ακόμα και μέσω του Πρωθυπουργού, μετά από υπουργικό συμβούλιο. Tροφοδότησε δηλαδή την ακραία ξενοφοβική θεωρία (και αυτήν) με τους ξένους και τις αρρώστιες, την ώρα που ήδη στα νησιά το μείγμα, με πολλαπλές δράσεις ακροδεξιών, είναι εκρητκικό. Κάποιος να τους εξηγήσει ότι, αν κλείσεις χιλιάδες σε κλειστά κέντρα – φυλακές, αυξάνεις την πιθανότητα ασθενειών, μεταξύ των οποίων και κορονοϊού. Είναι όντως «υγειονομική βόμβα», όντως πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, αλλά, πρώτα και κυρίαρχα, την υγεία αυτών που πετιούνται μέσα και αφήνονται στην τύχη τους. Ο ρατσιστικός ανορθολογισμός στερείται μονίμως επιχειρημάτων, αλλά εδώ μιλάμε για τον στοιχειώδη σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, δεν μπορούμε να αφήνουμε τέτοιο ζήτημα σε άναρθρες κραυγές, προπαγάνδα και μικροπολιτική για μερικές ψήφους.
Να τελειώσουν επιτέλους τα ψέματα, η προπαγάνδα, η αμέλεια και η απανθρωπιά. Εκκένωση των καταυλισμών, τέλος οι Μόριες, αποσυμφόρηση των νησιών και ανθρώπινες συνθήκες ζωής και προστασίας για κάθε πρόσφυγα, σήμερα.
thepressproject

1 σχόλιο: