Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Όλα τα ψέματα του προέδρου Μητσοτάκη



Παρακολουθώντας κανείς -διαχρονικά- την αντιπολιτευτική ρητορική, διαπιστώνει ότι "γαλάζιες" διαψεύσεις υπάρχουν πολλές
του Γιώργου Χριστοφορίδη
«Στη βασική πρόβλεψη, στον ρυθμό ανάπτυξης, η κυβέρνηση απέτυχε» είπε στη συνέντευξή του στο Star, στις 17 Μαΐου, ο πρόεδρος της Ν.Δ., αφήνοντας άφωνους τους πολίτες με στοιχειώδη γνώση των πραγμάτων και αποδεικνύοντας ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη ανά πάσα στιγμή, με οποιαδήποτε αφορμή. Γι' αυτό θεωρώ ότι οι επικοινωνιολόγοι του κάνουν την πιο δύσκολη δουλειά του κόσμου...
Παρακολουθώντας κανείς -διαχρονικά- την αντιπολιτευτική ρητορική, διαπιστώνει ότι "γαλάζιες" διαψεύσεις υπάρχουν πολλές. Καμία, όμως, δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αυτή περί ανάπτυξης. Το επιχείρημα πως «μια αριστερή κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει στην οικονομία» και πως με «τις αριστερές ιδεοληψίες της θα βυθίσει τη χώρα στην ύφεση» αποτέλεσε την «καρδιά» της αστικής δεξιάς πολιτικής.
«Θα μας βυθίσουν στην ύφεση»
Βρισκόμαστε στην περίοδο που έχει τελειώσει το αφήγημα της καταστροφικής διαπραγμάτευσης του 2015, έχουν ξαναγίνει εκλογές και έχει ξανακερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως νέα κυβέρνηση, πλέον, υλοποιεί ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε να είναι δύσκολο τα δύο πρώτα χρόνια (αν και πολύ ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής σε σχέση με τις δεσμεύσεις Σαμαρά), αλλά όμως άνοιγε στη συνέχεια τον δρόμο για έξοδο από την κρίση (όπως και αποδείχθηκε).
Τότε η Ν.Δ. έψαχνε για το νέο της βασικό αφήγημα. Το διαμόρφωσε, λοιπόν, μιντιακά ο Άδωνις Γεωργιάδης, ισορροπώντας πάνω στη μνημονιακή επιταγή από τη μία και στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος του από την άλλη.
Ενδεικτικά, στις 8 Ιανουαρίου 2016, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Βήμα FM, ανέφερε επί λέξει: «Περνάει τα λάθος μέτρα. Μα, δεν είναι τα σωστά μέτρα αυτά, σας λέω. Το κάθε πρόγραμμα έχει έναν στόχο. Ποιος είναι ο στόχος; Ο στόχος είναι να περάσει η οικονομία μας στην ανάπτυξη. Εσείς βλέπετε να επιτυγχάνεται κανένας τέτοιος στόχος; Η οικονομία μας βυθίζεται σας λέω. Βυθιζόμαστε!».
Και εγένετο το επιχείρημα: Το Μνημόνιο είναι σωστό, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, με «τις αριστερές ιδεοληψίες» του, το εφαρμόζει λάθος.
Τι προέβλεπε ο Μητσοτάκης το 2016
Την ίδια ακριβώς γραμμή ακολούθησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη στιγμή που ανέλαβε Πρόεδρος της Ν.Δ. Παντού έβλεπε καταστροφή και πάντα προέβλεπε ύφεση. Εξαιτίας, ακριβώς, της λανθασμένης εφαρμογής του προγράμματος από τον Τσίπρα. Όχι ότι το Μνημόνιο είναι κακό. Ο Τσίπρας το εφαρμόζει λάθος. (Επειδή προσπαθούσε να προστατεύσει όσο περισσότερο γινόταν τους αδύναμους, έστω μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο).
Όλο το 2016 ο πρόεδρος της Ν.Δ. έλεγε ότι τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ θα βυθίσουν την οικονομία στην ύφεση τα επόμενα χρόνια. Αυτή την ανάλυση έκανε ο άνθρωπος που θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Ενδεικτικά και μόνο, μερικές από τις προβλέψεις του:
2 Απριλίου 2016: «Βρισκόμαστε στη δίνη μιας παρατεταμένης ύφεσης την οποία υποδαυλίζουμε συνεχώς».
20 Απριλίου 2016: «Γι' αυτό και τα μέτρα τα οποία τελικά θα ψηφίσετε δεν θα έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, διότι θα οδηγήσουν την οικονομία σε πιο βαθιά ύφεση».
12 Μαΐου 2016: «Ο συγκεκριμένος δρόμος τον οποίο μας καλεί η κυβέρνηση να διαβούμε θα μας βουλιάξει πιο βαθιά στην κρίση και την ύφεση».
13 Μαΐου 2016: «Η πολιτική της κυβέρνησης (…) θα έχει τελικά ακριβώς το ανάποδο αποτέλεσμα. Θα βουλιάξει την οικονομία πιο βαθιά στην ύφεση».
20 Μαΐου 2016: «Τα μέτρα της Κυβέρνησης είναι επώδυνα και υφεσιακά. Και, αντί να επαναφέρουν την οικονομία στην ανάκαμψη, την καταδικάζουν σε παρατεταμένη ύφεση».
8 Ιουνίου 2016: «Το μείγμα μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση είναι βαθιά υφεσιακό».
15 Ιουνίου 2016: «Δηλαδή, αν θέλατε να διαιωνίσετε και να βαθύνετε την ύφεση, τι παραπάνω θα κάνατε;».
8 Σεπτεμβρίου 2016: «Κάθε φορά που βρισκόμαστε με την πλάτη στο τοίχο παίζεται το ίδιο παιχνίδι. Πιο αυστηρά μέτρα, η οικονομία βουλιάζει πιο βαθιά σε ύφεση».
17 Σεπτεμβρίου 2016: «Η φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης βυθίζει την οικονομία στην ύφεση».
4 Οκτωβρίου 2016: «Η κυβερνητική διγλωσσία μεταδίδει αντικρουόμενα μηνύματα παρατείνοντας την ύφεση. Με τους ρυθμούς ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμα δεν βγαίνει».
14 Οκτωβρίου 2016: «Σήμερα εκτιμώ ότι έχουμε την πιο ανίκανη κυβέρνηση των τελευταίων ετών. Δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην έξοδο από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης».
3 Νοεμβρίου 2016: «Έτσι, η Ελλάδα βυθίστηκε αναίτια -το επαναλαμβάνω, αναίτια- σε ένα νέο κύκλο ύφεσης».
22 Δεκεμβρίου 2016: «Ο κ. Τσίπρας είναι αυτός ο οποίος συστηματικά διχάζει την ελληνική κοινωνία, μας βάζει σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης».
Τι έγινε τελικά
Τελικά, όλο το 2017 και το 2018 είχαμε ανάπτυξη στην οικονομία. Διαρκή, συνεχόμενη, αυξανόμενη, σταθερή και βιώσιμη. Και με ανάπτυξη τρέχει και το 2019. Όλα όσα διαβάσατε παραπάνω ακυρώθηκαν από την πραγματικότητα. Διαψεύσθηκαν παταγωδώς. Το αφήγημα της Ν.Δ. (ότι μόνο εκείνοι, με τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις τους, κατέχουν την οικονομική αλήθεια) διαλύθηκε απολύτως.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 είχαμε ανάπτυξη 1% στην οικονομία, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δημόσια μιλούσε για ύφεση:
25 Ιανουαρίου 2017: «Το 2014, η Ελλάδα έβγαινε από την κρίση. Επί ΣΥΡΙΖΑ μπήκε ξανά στην ύφεση».
16 Μαρτίου 2017: «Η οικονομία αποσταθεροποιείται. Η ύφεση επιστρέφει. Η αβεβαιότητα επανέρχεται».
17 Μαρτίου 2017: «Η εμπιστοσύνη των πολιτών εξανεμίζεται. Η ύφεση επέστρεψε».
28 Μαρτίου 2017: «Τα σημάδια είναι απογοητευτικά όπου κι αν κοιτάξει κανείς: Η αγορά έχει πλήρως αποσταθεροποιηθεί. Μπήκαμε πάλι σε ύφεση».
12 Απριλίου 2017: «Η ύφεση επέστρεψε. Πολύ άσχημα μηνύματα για το πρώτο τρίμηνο του 2017».
6 Μαΐου 2017: «Η οικονομία θα βουλιάζει στον φαύλο κύκλο της ύφεσης».
9 Μαΐου 2017: «Βούλιαξαν την οικονομία στην ύφεση».
18 Μαΐου 2017: «Η μόνη χώρα που είναι σε ύφεση είναι η Ελλάδα».
Ελάτε να θυμηθούμε τι έλεγε ο πρόεδρος της Ν.Δ. το δεύτερο εξάμηνο του 2017, που είχαμε διπλάσια ανάπτυξη (2%). Έλεγε ψευδώς, λοιπόν:
3 Ιουλίου 2017: «Καταφέρατε να τη βάλετε (σ.σ.: τη χώρα) ξανά σε ύφεση».
8 Οκτωβρίου 2017: «...σε μια χώρα η οποία βρίσκεται σε καθεστώς μόνιμης και διαρθρωτικής ύφεσης».
22 Νοεμβρίου 2017: «Μια πολιτική η οποία έχει βουλιάξει την Ελλάδα στη στασιμότητα, την έχει κρατήσει καθηλωμένη στην ύφεση».
4 Δεκεμβρίου 2017: «Τεράστιο και αχρείαστο αυτό το πλεόνασμα, ιδιαίτερα σε περίοδο ύφεσης».
19 Δεκεμβρίου 2017: «Γιατί πρέπει, σε συνθήκες ύφεσης, να στερούμε πόρους από την πραγματική οικονομία;».
Όλα τα στοιχεία έδειχναν ανάπτυξη, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμενε να μιλά για ύφεση, στηριζόμενος στο θεμελιακό αξίωμα της καταστροφολογίας, που είναι η παραποίηση της πραγματικότητας. Το ίδιο συνέχισε να κάνει και το πρώτο μισό του 2018, που η οικονομία συνέχισε να τρέχει με ανάπτυξη 2%:
10 Ιανουαρίου 2018: «Δεν αξίζουμε, φίλες και φίλοι, να είμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα σπιράλ ύφεσης».
1 Φεβρουαρίου 2018: «Ανάπτυξη που δεν θα έρθει χωρίς επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις»
20 Μαΐου 2018 - «Η πολιτική των υπερπλεονασμάτων οδήγησε τελικά την οικονομία στην ύφεση».
23 Μαΐου 2018: «Η απόδοση της οικονομίας είναι ο ρυθμός ανάπτυξης. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι θλιβερός».
Και, ακριβώς τότε, άρχισε η μετάλλαξη του επιχειρήματος.
Προσέξτε τη λεπτομέρεια στη διατύπωση του γραπτού κειμένου της ομιλίας που εκφώνησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στις 23 Μαΐου 2018. Δεν υπάρχει, πλέον, ο όρος «ύφεση», αλλά ο «ρυθμός ανάπτυξης», που είναι «θλιβερός». Παραδοχή, για πρώτη φορά, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ανάπτυξη. Γιατί, πια, στη "γαλάζια" ηγετική ομάδα ήξεραν καλά ότι δεν μπορούσαν να συνεχίσουν το παραμύθι περί ύφεσης. Ειδικά όταν τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν την καλύτερη επίδοση της ελληνικής οικονομίας, από το 2005 και μετά, με οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. Φτάνει τόσο…
Μια διασκευή με σύντομη ημερομηνία λήξης
Μετά από οκτώ συνεχόμενες "γαλάζιες" απογοητεύσεις από την ΕΛΣΤΑΤ, στη Ν.Δ. ήξεραν ότι στο κομμάτι «πολιτική ρητορική» τα πράγματα ήταν σχεδόν οριακά. Έπρεπε να βρουν μια λεκτική διέξοδο από το βαθύ ιδεολογικό τους αδιέξοδο. Και άρχισαν να λένε ότι… μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε ανάπτυξη, αλλά αυτή είναι μικρότερη από της Ευρωζώνης.
Κατ' αρχάς, αυτή η νέα διασκευή της "γαλάζιας" καταστροφολογίας συνιστά μεγαλοπρεπή διάψευση της "γαλάζιας" ανάλυσης, τεράστια ήττα της επικοινωνιακής στρατηγικής, ηχηρή σφαλιάρα στην αξιοπιστία του προέδρου προσωπικά. Ωστόσο, θεωρήθηκε η καλύτερη δυνατή επιλογή στο τραπέζι των "γαλάζιων" επικοινωνιολόγων, ενδεικτική του αδιεξόδου των θεσμικών καταστροφολόγων της χώρας.
Το πόσο βαθύ ήταν (και παραμένει) το "γαλάζιο" αδιέξοδο απέδειξαν λίγους μήνες μετά οι ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν (Φεβρουάριος 2019): η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιταχυνθεί (από 2% το 2018, στο 2,2% το 2019 και 2,3% το 2020), ενώ στην Ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί (από 1,9% το 2018, στο 1,3% το 2019 και 1,6% το 2020).
Η Κομισιόν λέει ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ από τον Κυριάκος Μητσοτάκη χαρίζοντάς του μια νέα μεγαλοπρεπή διάψευση, όπως άλλωστε έγινε και με τις συντάξεις και θα γίνει και με το αφορολόγητο. Γιατί, είπαμε, "γαλάζιες" διαψεύσεις υπάρχουν πολλές, σαν αυτή με την ανάπτυξη, όμως, καμία!
αυγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου