Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Ποια Μακεδονία; Η οικονομία μετράει!



του Νίκου Σβέρκου
«Άμα φέρει ο Τσίπρας τις 120 δόσεις, κανείς δεν θα ενδιαφέρεται πια για το 'Μακεδονικό'». Μια αντίστοιχη φράση, σαφώς πιο αθυρόστομη, είπε πολύ πρόσφατα επιχειρηματίας, εκ των συνδαιτυμόνων σε πολιτικά πολυσυλλεκτική παρέα στη Θεσσαλονίκη, την «έδρα» των μακεδονομάχων. Ουδείς διαφώνησε στο τραπέζι.
Η εκτίμηση αυτή μας ωθεί να εξετάσουμε τα στοιχεία που καταγράφουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύθηκαν σε φιλικά στη Ν.Δ. μέσα ενημέρωσης. Σημειωτέον ότι μπορεί οι αντίστοιχες έρευνες να έχουν εγγενή προβλήματα και τα εργαλεία τους να είναι σχετικά παρωχημένα, ωστόσο εξέταση και η σύγκριση των αποτελεσμάτων βοηθούν σε σημαντικό βαθμό να καταλάβουμε τις τάσεις που κυριαρχούν στην κοινωνία.
«Στην έρευνα της Metron Analysis για το 'Βήμα' της περασμένης Κυριακής είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση για το ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, στις αυθόρμητες απαντήσεις, η οικονομία είναι μπροστά με 42% και η εξωτερική πολιτική βρίσκεται μόλις στο 5%» έγραφε συντάκτης του in.gr στις 29 Μαρτίου. Στο ίδιο κείμενο υπογράμμιζε πως, βάσει έρευνας της Rass για την ιστοσελίδα, «που όμως συμπίπτουν με τα συμπεράσματα των ερευνών άλλων εταιρειών, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 49,4% την ώρα που η Ν.Δ. είναι το 85,7%».
Συνδυάζοντας αυτά τα δυο συμπεράσματα, είναι προφανές πως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα καλούνται να καταθέσουν σαφή σχέδια για την οικονομία. Η μεν Ν.Δ. έχει εξαντλήσει την επιρροή της και έχει «πιάσει ταβάνι». Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη φέρει το βάρος της διακυβέρνησης και πρέπει να πείσει τους πολίτες με τα πεπραγμένα του, όχι απλώς με τη διαμόρφωση ενός σχεδίου.
Σε άλλο σημείο ο συντάκτης έγραφε: «Το μικρό κλείσιμο της ψαλίδας που αποτυπώνουν οι περισσότερες έρευνες, το οποίο εξηγεί και γιατί πλέον η διαφορά είναι μονοψήφια, ήταν αναμενόμενο εάν σκεφτούμε ότι είμαστε στην προεκλογική περίοδο και δύο μήνες πριν από το ορόσημο των ευρωεκλογών».
Το συμπέρασμα είναι αποσπασματικό, γιατί υπάρχει μια ακόμα πλευρά. Όπως φάνηκε και παραπάνω, κυρίαρχο κριτήριο για την ψήφο είναι η οικονομία. Έτσι εξηγείται το γιατί, παρά τις φωνασκίες της για το «Μακεδονικό», η Ν.Δ. δεν καταφέρνει να έχει δημοσκοπικά οφέλη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του πρέπει λοιπόν να «τρέξουν» και να φέρουν τάχιστα μόνιμα μέτρα ανακούφισης του λαού. Γιατί μετά, όπως είπε και ο Θεσσαλονικιός φίλος, «κανείς δεν θα ενδιαφέρεται για το 'Μακεδονικό'».
αυγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου