του Τάσου Παππά
Τις τελευταίες μέρες έχουμε θετικά σχόλια από Ευρωπαίους αξιωματούχους και καλά δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία από μέσα ενημέρωσης που στο παρελθόν είχαν ασκήσει σκληρή κριτική στη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και στους κατοίκους αυτής της χώρας επειδή δεν δούλευαν πολύ και είχαν ροπή προς τον τρυφηλό βίο («στα ποτά και στα ξενύχτια» που λέει το γνωστό άσμα). Αναφέρω ενδεικτικά:
«Η ελληνική ανάκαμψη είναι ένα αρχιτεκτονικό στιλ με χρήση μαρμάρινων κιόνων», γράφει το πρακτορείο Bloomberg και προσθέτει: «Επίσης, είναι μια καλή περιγραφή της υπόληψης ενός έθνους που χλευάστηκε από τους επενδυτές, όπου υπάρχουν κίονες αριθμών που μετρούν μια αναπάντεχη οικονομική ανθεκτικότητα». Το πρακτορείο σημειώνει ότι τον περασμένο μήνα, οι διεθνείς επενδυτές «άρπαξαν» ελληνικά δεκαετή ομόλογα ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Το γεγονός αυτό έκανε το χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας να είναι το πλέον περιζήτητο παγκοσμίως, ωθούμενο από την αύξηση του ΑΕΠ που υπερβαίνει τα αντίστοιχα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της ευρωζώνης. Το Bloomberg τονίζει ότι από το 2015 δεν έχει υπάρξει τίποτε στις αγορές ομολόγων που να μπορεί να συγκριθεί με τις επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που έχουν προσφέρει στους επενδυτές συνολική απόδοση 231%.
- Η γερμανική «Handelsblatt» επισημαίνει ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει το ισχυρότερο ράλι τονίζοντας ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές είναι ότι δεν υπάρχουν τόσες πολλές μετοχές να αγοράσουν, όπως λέει ο Τζόζεφ Ουγκουρλιάν, διαχειριστής της Amber Capital.
- Η επίσης γερμανική εφημερίδα «Die Welt» γράφει ότι στις χρηματοπιστωτικές αγορές η Ελλάδα μπορεί ξαφνικά να δανειστεί φθηνότερα από τις ΗΠΑ και «όλοι τρίβουν τα μάτια τους από την έκπληξη».
- Το Reuters αναφέρει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώνονται επί δεκατρείς συνεχόμενες συνεδριάσεις.
- Ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μη μειωθεί το αφορολόγητο το 2020. Θα πει κάποιος «καλά, αυτός είναι σοσιαλδημοκράτης και η παράταξή του είναι στα μέλια με τον Τσίπρα, θέλει να τον τραβήξει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και του κάνει αβάντες». Τα ίδια όμως είπε και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις (αντιπρόεδρος της Κομισιόν) που δεν είναι σοσιαλδημοκράτης και από το στόμα του δεν έβγαζες καλή κουβέντα ούτε με το τσιγκέλι.
- Να προσθέσουμε το ένα δισ. ευρώ που μας χρωστούσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, τις επιτυχείς εξόδους στις αγορές, τα «σπρωξίματα» των οίκων αξιολόγησης, την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, τη δήλωση Δραγασάκη ότι η Ελλάδα χάρη στο μαξιλάρι που έχει μπορεί να μη δανειστεί μέχρι το 2023.
Ποιο συμπέρασμα βγαίνει; Εχουμε ποικιλία απαντήσεων:
- Η κυβέρνηση ελπίζει πως, εκτός από τις αγορές, τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και το Βερολίνο, θα την ψηφίσουν και αρκετοί πολίτες, τόσοι ώστε να μην κλείσει η τετραετής «αριστερή παρένθεση». Βεβαίως οι θεσμοί, οι οίκοι και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν ψηφίζουν. Οσοι θεωρούν ότι η παρέμβασή τους επηρεάζει αποφασιστικά την κρίση των πολιτών ας ξαναδούν τα αποτελέσματα που έβγαλαν οι κάλπες στις δύο εκλογές του 2015 και στο δημοψήφισμα. Αλλες επιλογές μάς προέτρεπαν να κάνουμε, άλλες κάναμε. Οι πολίτες ενίοτε πράττουν το αντίθετο απ’ αυτό που τους συστήνουν οι ξένοι.
- Μήπως έχουμε να κάνουμε με ένα σατανικό σχέδιο που συνέλαβε ο, κατά τον Αδωνη Γεωργιάδη, «ταλαντούχος τυχοδιώκτης» Τσίπρας και το εκτελούν οι ξένοι επειδή, όπως πάλι ο κ. Γεωργιάδης έχει πει, τους έχει μαγέψει ο νεοκομμουνιστής πρωθυπουργός και γι’ αυτό δεν του χαλάνε χατίρι; Εχει πλάκα αυτή η προσέγγιση, αλλά ουδείς άλλος πέραν του αντιπροέδρου της Ν.Δ το έχει υποστηρίξει. Οπότε είναι άνευ σημασίας.
- Μια άλλη θεωρία συνωμοσίας έχει περισσότερους οπαδούς στη Δεξιά. Τα καλά λόγια που ακούει η κυβέρνηση από Ευρωπαίους αξιωματούχους, τα διθυραμβικά σχόλια των διεθνών μέσων ενημέρωσης και η πρόταση για το Νόμπελ Ειρήνης είναι το αντάλλαγμα που πήρε ο Τσίπρας για να υπογράψει την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών. Με λίγα λόγια: «Προτιμούν τον Τσίπρα γιατί δέχεται ό,τι του ζητούν. Χτες έδωσε τη Μακεδονία, αύριο ποιος ξέρει τι άλλο θα πουλήσει». Ζαβλακωμένη νοσηρότητα.
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως κατέθεσε μια άλλη εκδοχή. Δήλωσε στο Bloomberg πως όλα αυτά γίνονται επειδή «οι αγορές έχουν ενσωματώσει στις εκτιμήσεις τους μια πολιτική αλλαγή που ευνοεί τις επενδύσεις στην Ελλάδα και την πολιτική σταθερότητα μετά τις εθνικές εκλογές». Μάλιστα. Μας λέει δηλαδή ότι οι αγορές δεν λένε ψέματα, απλώς προβλέπουν νίκη της Ν.Δ. Αν όμως είναι έτσι όπως τα λένε οι αγορές, γιατί αυτός ισχυρίζεται ότι αν κερδίσει τις εκλογές «θα παραλάβει ρημαγμένη χώρα»; Αυτό που περιγράφουν οι αγορές δεν είναι ερειπιώνας. Να ξανακοιτάξει το άγουρο σκεπτικό του. Προεξοφλεί επίσης ότι θα γίνουν εκλογές και ότι θα είναι τίμιες αφού θεωρεί σίγουρη την επικράτησή του. Αρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερή χούντα όπως διατυμπανίζουν διάφοροι συνεργάτες του και δεν υπονομεύει εκτός από την οικονομία και τη δημοκρατία, όπως δήλωσε αυτός σε άλλο ξένο ενημέρωσης. Μπέρδεμα μεγάλο.
- efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου