της Νικόλ Λειβαδάρη
Η χθεσινοβραδυνή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΑΝΤ1 έβγαλε δύο ειδήσεις και ισάριθμα μηνύματα προς τη Νέα Δημοκρατία.
Για την ακρίβεια, η πρώτη είδηση συνιστά απλώς επαναβεβαίωση μιας ήδη γνωστής, κεντρικής και στρατηγικής, επιλογής του πρωθυπουργού – εκείνη της εξάντλησης της τετραετίας. Η δεύτερη αποτελεί επίσης επιβεβαίωση των πληροφοριών για τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και είναι η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα πως «το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί όσο έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Και οι δύο αυτές θέσεις όμως δημιουργούν ρωγμές στον σχεδιασμό της ΝΔ και θέτουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώπιον δύσκολων προκλήσεων.
Σε ό,τι αφορά τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εξαιρετικά σαφής: Είπε ότι «η εξάντληση της τετραετίας είναι στρατηγική επιλογή που δεν πρόκειται να αλλάξει», υπενθύμισε ότι είναι συνηθισμένος να χάνει στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζει και στις κάλπες, και απέκρουσε το επιχείρημα ότι μια ήττα στις ευρωεκλογές του Μαίου μπορεί να τον οδηγήσει σε συντριβή στις εθνικές κάλπες του Οκτωβρίου θυμίζοντας ότι εκτός από το ιστορικό προηγούμενο Καραμανλή, υπάρχει και το «μοντέλο Σημίτη». «Το 2009», είπε, «ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να δραπετεύσει για να αποφύγει το πικρό ποτήρι που ερχόταν. Το 2000 ο Κώστας Σημίτης αντέστρεψε την διαφορά από τις ευρωεκλογές που έχασε με τέσσερις μονάδες και κέρδισε τις εθνικές».
Εδώ, πέραν της νέας και επαναλαμβανόμενης πλέον κριτικής του στην διακυβέρνηση Καραμανλή, η πρόθεση του πρωθυπουργού είναι καθαρή. Θέλει να σπάσει - και το εννοεί όταν λέει πως θα το πράξει - την πίεση της αντιπολίτευσης αλλά και συγκεκριμένων μιντιακών και επιχειρηματικών συστημάτων για τριπλές εκλογές τον Μάιο. Στο Μαξίμου άλλωστε, και ανεξαρτήτως των υπαρκτών αλλά μειοψηφικών εισηγήσεων εντός ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εθνικές κάλπες, είναι πεπεισμένοι πως η ΝΔ πιέζει για εκλογές εδώ και τώρα για να κεφαλαιοποιήσει το τεχνητό, όπως το θεωρούν, «ρεύμα ευρείας νίκης» που πλασάρει. Και ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τους συνομιλητές του, είναι πεπεισμένος πως μπορεί να «κάψει» αυτό το αφήγημα μέσα από το ίδιο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και να πετύχει μια ανατροπή τύπου Σημίτη, εξ ου και επιμένει στην εξάντληση της τετραετίας. Είναι μια επιμονή που προφανώς εμπεριέχει πολιτικό ρίσκο – ακόμη πιο υψηλό όμως ίσως είναι το ρίσκο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εάν όντως ο δημοσκοπικός του «θρίαμβος» διαψευστεί στην ευρωκάλπη.
Διαφορετικής μορφής αλλά επίσης υψηλό ρίσκο για τον αρχηγό της ΝΔ και η υπόθεση του αφορολόγητου. Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ξεκάθαρα χθες ότι δεν θα προχωρήσει στην, ήδη ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου, και αυτή του η δέσμευση συνιστά ταυτόχρονα και πρόκληση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πράξει το ίδιο. «Το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί όσο έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», είπε στην συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας: «Όπως οι συντάξεις δεν μειώθηκαν την 1/1/2019,λέω πως όσο η χώρα κινείται σε σταθερή τροχιά, δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε σε πολιτικές που συνιστούν δημοσιονομική λιτότητα».
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη όμως δεν είναι εύκολο να αναλάβει αντίστοιχη δέσμευση. Είναι κοινό μυστικό πως στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ πλεονάζουν οι υποστηρικτές της μείωσης του αφορολόγητου, ανεξαρτήτως του εάν πρόκειται για μέτρο επιβεβλημένο από το ΔΝΤ ή όχι. Στο «κοστολόγιο» του προγράμματος της ΝΔ η μείωση του αφορολόγητου σημαίνει ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου για ελαφρύνσεις σε άλλες, υψηλότερης εισοδηματικής κλίμακας, κοινωνικές ομάδες. Και στην πολιτική ατζέντα των συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη, η μείωση του αφορολόγητου αποτελεί επίσης «διαρθρωτικό μέτρο» που συνάδει πλήρως με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της αντίληψής τους για την οικονομική πολιτική.
Εως τώρα, η οδός διαφυγής των στελεχών της ΝΔ όταν ρωτώνται για το συγκεκριμένο θέμα, είναι πως ελάχιστα πράγματα θα μπορεί να αλλάξει – σε σχέση με τα ψηφισθέντα και συμφωνηθέντα – μια κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς ο προϋπολογισμός του 2020 έχει ήδη δρομολογηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την στιγμή όμως που ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για την ακύρωση του μέτρου, είναι προφανές πως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προκληθεί ασφυκτικά έως τις εκλογές να κάνει το ίδιο. Και οι απαντήσεις που θα κληθεί να δώσει δεν θα είναι εύκολες – πόσο μάλλον, αφού προβάλει σταθερά εαυτόν ως τον «φορολογικό Μεσσία» της μεσαίας τάξης…
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου