της Κάκης Μπαλή
Το Τούντσελι είναι η μικρή πρωτεύουσα μιας μικρής επαρχίας στην ανατολική Τουρκία. Μια πόλη 33.000 κατοίκων που διοικεί 53 μικρά χωριά και διοργανώνει κάθε καλοκαίρι το “Φεστιβάλ Μουνζούρ της Φύσης και του Πολιτισμού”, από τον ομώνυμο ποταμό. Μια πόλη που είναι γνωστή και με το όνομα Ντερσίμ, όπου και έγινε η ομώνυμη τελευταία μεγάλη εξέγερση των Κούρδων το 1937-38 - και πνίγηκε στο αίμα.
Μετά τις 31 του φετινού Μαρτίου το Τούντσελι έγινε γνωστό και εκτός τουρκικών συνόρων χάρη στον νέο πρώτο πολίτη του. Οι κάτοικοί του εξέλεξαν σ’ αυτές τις δημοτικές εκλογές τον πρώτο κομμουνιστή δήμαρχο στην Τουρκία, τον Φατίχ Ματσόγλου, μέχρι πρότινος κοινοτάρχη του χωριού Όβατσικ, που υπάγεται στην πρωτεύουσα της επαρχίας.
“Μικρή Μόσχα” έλεγαν το Όβατσικ τα τελευταία χρόνια, μετά την εκλογή του Ματσόγλου το 2014, κι όχι μόνο επειδή στο γραφείο του κοινοτάρχη υπήρχε η αφίσα του Τσε, πλάι στα -υποχρεωτικά- πορτραίτα του Κεμάλ Ατατούρκ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ματσόγλου προσπάθησε στο Όβατσικ να κάνει τις ιδέες του πράξη. Μόλις ανέλαβε, επέτρεψε στους αγρότες να φυτέψουν φασόλια και ρεβύθια στα χέρσα κρατικά χωράφια, ενώ τα κέρδη από την καλλιέργεια έγιναν υποτροφίες για να σπουδάσουν τα παιδιά του χωριού.
“Με την πολιτική μας στο Όβατσικ προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε νέους δρόμους, να αλλάξουμε τις συνειδήσεις. Με μια νέα σοσιαλιστική νοοτροπία συνύπαρξης και συνεργασίας. Στόχος μας είναι να ζούμε σε αρμονία με τη Φύση και παράλληλα να καλύπτουμε τις ανάγκες μας”.
Αυτά έλεγε ο Ματσόγλου, ένα χρόνο νωρίτερα, σε μια παρέα δημοσιογράφων που είχαν εντυπωσιαστεί από το “μοντέλο Όβατσικ”, ενώ τις προάλλες εξηγούσε στον Γκεζάλ Ατζάζ από την Deutsche Welle το μυστικό της επιτυχίας του στις φετινές εκλογές: «Οι περισσότεροι άνθρωποι εδώ σκέπτονται αριστερά ήδη από τη δεκαετία του '70. Δεν χρειάζονται πολλά για να κάνεις πράξη όσα ήδη πιστεύει ο κόσμος. Προφανώς γι’ αυτόν τον λόγο κερδίσαμε τόσους ψηφοφόρους στις δημοτικές εκλογές».
Το "μοντέλο Όβατσικ"
Η αλήθεια είναι ότι ο Ματσόγλου -διοικητικός υπάλληλος στο τοπικό ιατρικό κέντρο μέχρι να ασχοληθεί με την πολιτική- είχε εξαγάγει το “μοντέλο Όβατσικ” και στα διπλανά χωριά. Είχε πείσει τους αγρότες να οργανωθούν σε συνεταιρισμό και να συσκευάζουν και να προωθούν μέσω αυτού τη σοδειά τους. Έτσι δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας και για τις γυναίκες, ενώ το περίσσευμα δεν μοιραζόταν στους συνεταίρους, αλλά επενδυόταν στα σχολεία και σε νέες αγροτικές εκτάσεις.
Βέβαια, το Όβατσικ δεν έγινε γη της σοσιαλιστικής Επαγγελίας. Οι δουλειές εξακολουθούν να είναι λίγες και οι νέοι να φεύγουν. Αλλά έχει αυξηθεί η παραγωγή, οι εργάτες παίρνουν τον κατώτατο μισθό, το σχολικό λεωφορείο είναι δωρεάν και το κολατσιό στα σχολεία επίσης, με αποτέλεσμα να τελειώνουν περισσότερα παιδιά το σχολείο.
Αυτό το μοντέλο θέλει να εφαρμόσει τώρα ο Ματσόγλου σε όλο το Τούντσελι - κόντρα στην αντίσταση της κεντρικής κυβέρνησης. “Όταν ακόμα και πολιτικοί άλλων κομμάτων μιλούν για το ‘μοντέλο Όβατσικ’, τότε καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Η κοινωνία ζητάει συγκεκριμένα πράγματα, ξεκινώντας από τους αγρότες και τους εργάτες που πρέπει να στηριχθούν. Η πλειοψηφία ζητάει την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών και απορρίπτει τις συνεχιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις. Ο κόσμος θέλει μια πολιτική που είναι φτιαγμένη από τον λαό” λέει και το χαμόγελό του γεμίζει την οθόνη.
αυγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου