Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Ζοφώδες παρόν, φωτεινό παρελθόν;


Ζοφώδες παρόν, φωτεινό παρελθόν;

του Τάσου Παππά

«Σήμερα, η αντικειμενική πραγματικότητα αποδίδει μια αρνητική εικόνα της χώρας μας και μια συστηματική καθοδική πορεία. Εχουμε το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, υψηλότατη ανεργία, χαμηλές επιδόσεις στην ανταγωνιστικότητα, στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, απονομής της δικαιοσύνης, διαφθοράς». Απόσπασμα από την ομιλία του Κώστα Σημίτη στη Θεσσαλονίκη. Ζοφώδης κατάσταση. Αυτή είναι η αντικειμενική πραγματικότητα; Γιά να δούμε:

■ Είναι αρνητική η εικόνα της χώρας; Αλλα λένε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Οι ανοησίες περί τεμπέληδων, χαραμοφάηδων που μετέδιδαν σε καθημερινή βάση έχουν εξαφανιστεί. Ακόμη κι εκείνα τα δίκτυα που θεωρούν τη σημερινή κυβέρνηση ενοχλητικά αριστερή έχουν αλλάξει τροπάριο.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταθέτουν τον θαυμασμό τους για την υλοποίηση των στόχων. Η Μέρκελ (σίγουρα δεν είναι αριστερή) δίνει συγχαρητήρια στον Τσίπρα. Ο Ρέγκλινγκ και ο Ντομπρόβσκις (δεν τους κόβω για εθνικολαϊκιστές), ξινοί και δυσκοίλιοι από πεποίθηση, δεν τσιγκουνεύονται τους επαίνους. Ο Γιούνκερ (μάλλον δεν έγινε ριζοσπάστης τώρα στα γεράματα) δεν κρύβει την έκπληξή του για τις επιτυχίες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία (δεν νομίζω ότι οι μπολσεβίκοι κατέλαβαν τον θεσμό), είπε ότι «η Ελλάδα είναι υποδειγματική περίπτωση τρομακτικής δουλειάς και θυσιών». Να πάμε στους Σοσιαλδημοκράτες; Ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup, Σεντένο, στηρίζει με θέρμη.

Ο Γάλλος επίτροπος Μοσκοβισί όπου βρεθεί και όπου σταθεί μιλάει με τα καλύτερα λόγια. Η γερμανική σοσιαλδημοκρατία με την οποία έχει στενές σχέσεις ο κ. Σημίτης και σύμφωνα με τον Γάλλο ιστορικό Ζακ Ζιλιάρ «στο σοσιαλιστικό σύμπαν η Γερμανία υπήρξε σχεδόν πάντοτε ο κανόνας» («Εφ.Συν.», 16-3-2019) πώς αξιολογεί την ελληνική κυβέρνηση; Αν βρείτε έναν παράγοντά της να ασκεί κριτική να μου το πείτε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Σολτς, αναγνωρίζει τα πολλά θετικά βήματα που έχουν γίνει, ο πρώην αντικαγκελάριος Γκάμπριελ το ίδιο, ο προσωρινός πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, έχει γίνει κολλητός με τον Τσίπρα προς κακοφανισμό της κ. Γεννηματά. Πού είναι λοιπόν η αρνητική εικόνα; Μάλλον στο μυαλό του πρώην πρωθυπουργού.

■ Είμαστε σε συστηματικά καθοδική πορεία; Η χώρα είναι παρούσα σε όλα τα διεθνή φόρα. Ο Τσίπρας δεν έχει βάλει πισινό κάτω. Είτε οργανώνει είτε συμμετέχει σε τριμερείς, τετραμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αντικείμενο την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου, την εξομάλυνση των σχέσεών μας με τις άλλες βαλκανικές χώρες, τη δημιουργία μετώπου των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου εναντίον της λιτότητας και της Ακρας Δεξιάς. Δεν το λες αυτό καθοδική πορεία. Ούτε τον Τσίπρα μπορείς να χαρακτηρίσεις απομονωμένο. Υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης είναι. Συνεπώς, καθοδική είναι η πορεία που ακολουθεί η κριτική σκέψη του πρώην πρωθυπουργού.

■ Εχουμε το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος; Το έχουμε. Και να θέλουμε δεν γίνεται να το κρύψουμε. Η περίοδος όπου κυριαρχούσε η ελληνική κουτοπόνηρη στατιστική έχει περάσει. Πότε δημιουργήθηκε το χρέος;

Από τον Γενάρη του 2015; Πριν η οικονομία κάλπαζε ασυγκράτητη; Τα στοιχεία δυστυχώς για όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν υπήρχε πριν από το 2015 είναι συντριπτικά. Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για τη χρεοκοπία; Οι φερόμενοι ως φυσικοί ιδιοκτήτες της εξουσίας και της χώρας θα αναλάβουν κάποια στιγμή τις ευθύνες τους; Τουλάχιστον τις πολιτικές;

■ Εχουμε χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και υψηλότατη ανεργία; Εχουμε. Χτυπάμε πρωτιά και στα δύο μεγέθη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ξεχνάει όμως ο πρώην πρωθυπουργός πού ήταν και η ανάπτυξη και η ανεργία το 2015; Κάτω από τη βάση τότε, πάνω από τη βάση σήμερα η ανάπτυξη. Γι’ αυτό και ήταν επιτυχείς οι έξοδοι στις αγορές.

Η ανεργία παραμένει όντως πανύψηλη, μόνον που οι ερασιτέχνες που κυβερνούν τη χώρα την παρέλαβαν στο 28% και την έχουν ρίξει στο 18%. Αυτή η μείωση δεν πρέπει να τους πιστωθεί; Συνεπώς, σε χαμηλό ρυθμό κινείται η αντικειμενικότητα του κ. Σημίτη και σε υψηλό επίπεδο βρίσκεται ο ρεβανσισμός του.

■ Είναι χαμηλές οι επιδόσεις στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, απονομής της δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της διαφθοράς; Είναι. Δεν μας λέει όμως ο πρώην πρωθυπουργός τίποτε για την ανθρωπιστική κρίση, τα συσσίτια, τα λουκέτα, τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 25%, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, τη μετανάστευση, τις αυτοκτονίες.

Τι είδους κοινωνική δικαιοσύνη ήταν αυτή που είχαν επιβάλει τα μνημόνια και η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ; Επίσης, η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης είναι τωρινό φαινόμενο; Σε ποιον να το πεις και να το πιστέψει. Σε ό,τι αφορά τη διαφθορά, ας το αφήσουμε καλύτερα. Στο πεδίο αυτό η οκταετία του είναι αρνητικό παράδειγμα.

■ Κοντολογίς: Η κριτική από τα δεξιά στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βάση. Οι προσωρινοί ενοικιαστές τα πήγαν καλύτερα από τους φυσικούς ιδιοκτήτες και επί της ουσίας και στα πεδία της διαχείρισης και της αποτελεσματικότητας. Η κριτική από τα αριστερά έχει νόημα και επιβάλλεται. Αλλά αυτή δεν είναι δουλειά της Δεξιάς και της συμβιβασμένης σοσιαλδημοκρατίας.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου