του Δημήτρη Τερζή
Τα fake news δίνουν και παίρνουν το τελευταίο τριήμερο. Από το αεροσκάφος της Βενεζουέλας που ήταν γεμάτο χρυσό μέχρι την «αποκάλυψη» ότι στη ΔΕΘ το 2021 τιμώμενη χώρα θα είναι η Τουρκία, τα φιλικά προς την αξιωματική αντιπολίτευση ΜΜΕ δίνουν μαθήματα... παραπληροφόρησης.
Σε έναν απίστευτο βομβαρδισμό fake news και λειψών ρεπορτάζ επιδόθηκαν το τελευταίο τριήμερο τα φιλικά προς την αξιωματική αντιπολίτευση μέσα ενημέρωσης, μόλις μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση μιας πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης για το πρώην στέλεχος της Ν.Δ. Νίκο Γεωργιάδη - μια πραγματική δηλαδή είδηση που τα περισσότερα μέσα απέκρυψαν σαν να μη συνέβη ποτέ.
Σε έναν απίστευτο βομβαρδισμό fake news και λειψών ρεπορτάζ επιδόθηκαν το τελευταίο τριήμερο τα φιλικά προς την αξιωματική αντιπολίτευση μέσα ενημέρωσης, μόλις μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση μιας πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης για το πρώην στέλεχος της Ν.Δ. Νίκο Γεωργιάδη - μια πραγματική δηλαδή είδηση που τα περισσότερα μέσα απέκρυψαν σαν να μη συνέβη ποτέ.
Σε αυτό το πλαίσιο το τελευταίο τριήμερο έχουμε διαβάσει «ειδήσεις» για την πρόταση Τσίπρα προς την Τουρκία να είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2021, για τη«μη αντίδραση» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις προκλήσεις Τούρκου βουλευτή μέσα στην ελληνική Βουλή (θέματα που δημοσίευσε το protothema.gr), ενώ μεγάλος ντόρος έγινε και για τη στάση ανεφοδιασμού ενός κρατικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας, στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, θέμα που ανέδειξε μονομερώς ο ΣΚΑΪ και υιοθέτησε πλήρως η Ν.Δ.
1. Η «πτήση-μυστήριο» από τη Βενεζουέλα
Το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για «πτήση-μυστήριο», την οποία συνόδευε με στοιχεία περί μεταφοράς χρυσού από τη Βενεζουέλα, μεταφοράς συγγενών του περιβάλλοντος Μαδούρο, ενώ ανέφερε ότι το σκάφος δεν είχε γίνει δεκτό από αρκετά ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Παράλληλα υποστήριζε πως το αεροσκάφος δεν είχε σχέδιο πτήσης.
Με απλά λόγια, χρησιμοποίησαν όλα τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και δημοσιογράφων που υποστηρίζουν τον αντίπαλο του Μαδούρο και εκλεκτό των ΗΠΑ, Χουάν Γουαϊδό, χωρίς προηγουμένως να διασταυρώσουν τις καταγγελίες και τις «πληροφορίες» που μετέδιδαν.
Στην πορεία αποδείχτηκε ότι το αεροπλάνο διέθετε σχέδιο πτήσης και είχε προσγειωθεί σε άλλα τρία ευρωπαϊκά αεροδρόμια (Σάντα Κλάρα-Αζόρες, Γενεύη, Ζυρίχη) πριν φτάσει στην Αθήνα. Τόσο το έγγραφο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας όσο και η συνέντευξη του πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φρέντι Φερνάντες, στη χθεσινή «Εφ.Συν.» απέδειξαν ότι επέβαινε όντως σε αυτό ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα, μόνο που δεν μετέφερε τον χρυσό της χώρας, όπως πίστευαν οι Κλουζό της δημοσιογραφίας, αλλά βρισκόταν σε διπλωματική αποστολή στην Ελβετία και ακολούθως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Ν.Δ. επανήλθε χθες στο θέμα με ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Γεωργαντά. Μεταξύ άλλων η ερώτηση αναφέρει πως «το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος Μαδούρο έμεινε -σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας- για 4 ώρες στην Αθήνα παρά το γεγονός ότι ο απαιτούμενος χρόνος για τον ανεφοδιασμό του δεν ξεπερνά τα 90 λεπτά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της στάσης του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο, ο υπουργός Εξωτερικών φιλοξενήθηκε στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου». Εν συνεχεία ρωτάει τα εξής:
«● Γιατί η κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα προσγείωσης του αεροσκάφους ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες απέρριψαν το σχετικό αίτημα;
● Γιατί το αεροσκάφος προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, ενώ θα μπορούσε να εφοδιαστεί με καύσιμα στο Αμπου Ντάμπι όπου βρισκόταν πριν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, προκειμένου να επιστρέψει τελικά στη Βενεζουέλα;
● Γιατί η κυβέρνηση αποσιώπησε την ύπαρξη των δύο εγκεκριμένων σχεδίων πτήσης που αναφέρονται στην ανακοίνωση της ΥΠΑ;».
Στην ερώτηση, όπως και στο σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, δεν γίνεται καμία αναφορά στο ποιες χώρες απέρριψαν το σχετικό αίτημα. Απλώς αναφέρεται σαν να έχει γίνει, χωρίς αποδείξεις. Στο ερώτημα περί ανεφοδιασμού η απάντηση είναι θέμα κοινής λογικής. Η απόσταση Αμπου Ντάμπι-Καράκας είναι 12.850 χλμ. Το Falcon 900 EASx που προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μπορεί να διανύσει έως 8.400 χλμ. χωρίς το μέγιστο φορτίο του. Με το μέγιστο φορτίο του η απόσταση που μπορεί να διανύσει μειώνεται. Είναι προφανές λοιπόν ότι ανεφοδιάστηκε επειδή διαφορετικά θα έπεφτε!
Την ίδια μέρα της ανακοίνωσης από την Πολιτική Αεροπορία ο ΣΚΑΪ «γύρισε» το ρεπορτάζ και ξεκάθαρα άρχισε να «ανεβάζει» τις απόψεις βουλευτών της αντιπολίτευσης Μαδούρο. Την ίδια ώρα, τα φιλικά προς τη Ν.Δ. μέσα ενημέρωσης προσπαθούσαν να τραβήξουν την «ιστορία» από τα μαλλιά, επανέφεραν για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα την επίσκεψη του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα το 2013 και επαναλάμβαναν τα διαχρονικά ερωτήματά τους για τις σχέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα με αυτήν του Νικολάς Μαδούρο. Ολα αυτά επειδή το αεροσκάφος μιας ξένης κυβέρνησης έμεινε για 4 ώρες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
2. «H Τουρκία τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2021»
Το απόγευμα της Δευτέρας η ιστοσελίδα protothema.gr ανέβασε μια «αποκάλυψη», όπως την παρουσίασε, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη γείτονα πρότεινε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι η Τουρκία τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το 2021, στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
«Οπως αποκαλύπτεται από το έγγραφο-ντοκουμέντο που δημοσιεύει το protothema.gr, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε επισήμως στην τουρκική πλευρά να γίνει η Τουρκία η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το 2021», αναφερόταν στο σχετικό θέμα, το οποίο υποστήριζε μάλιστα ότι ο Τούρκος πρόεδρος έκανε δεκτή την πρόταση!
Μόνο που το έγγραφο-ντοκουμέντο το οποίο επικαλούνταν το site, έτσι όπως παρουσιαζόταν θα μπορούσε να το έχει γράψει ο οποιοσδήποτε και να το παρουσιάσει ως επίσημο έγγραφο. Από πουθενά δεν προέκυπτε ότι πρόκειται γιαεπίσημο έγγραφο (απουσίαζαν ημερομηνίες, ο φορέας που το έχει εκδώσει και γενικότερα κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να αποδείξει τη γνησιότητά του).
Διπλωματικοί κύκλοι διέψευσαν την «είδηση» και αμέσως μετά ακολούθησε και η επίσημη διάψευση από τον πρόεδρο της Helexpo-ΔΕΘ Αναστάσιο Τζήκα. Ακόμα και ώς χθες, τρεις μέρες μετά, το protothema.gr διατηρούσε την είδηση όπως τη δημοσίευσε την πρώτη στιγμή χωρίς καν να την έχει εμπλουτίσει με τις διαψεύσεις. Δημοσιογραφική δεοντολογία στα αζήτητα...
3. «Προκλήσεις Τούρκου βουλευτή μέσα στη Βουλή»
Το protothema.gr δεν στάθηκε όμως μόνο στο θέμα της ΔΕΘ και συνέχισε να επενδύει «δημοσιογραφικά» στην πατριδοκαπηλία κάνοντας παιχνίδι με τα εθνικά θέματα. Ετσι, το συνέδεσε με άλλο ένα περιστατικό που συνέβη στη Βουλή την ίδια μέρα, την ομιλία ενός Τούρκου βουλευτή στο πλαίσιο των εργασιών της Υποεπιτροπής για τις Διατλαντικές Σχέσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.
«Ακουγαν Τούρκο βουλευτή να προκαλεί μέσα στην ελληνική Βουλή, χαρακτηρίζοντας “μονομερείς” ενέργειες τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κύπρο, και δεν αντιδρούσαν: ο λόγος, φυσικά, για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -εν προκειμένω, για τους κ. Καραγιαννίδη και Δουζίνα», σημείωνε το portothema.gr και τόνιζε πως:
«Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, Χρήστος Καραγιαννίδης, “ξεφούρνισε” στην κοινή συνεδρίαση υποεπιτροπών της διακοινοβουλευτικής συνόδου για την Ατλαντική Συμμαχία, απευθυνόμενος στην τουρκική αντιπροσωπεία, πως “πρέπει να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με τη Βόρεια Μακεδονία”. Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, “με σεβασμό, όπως κάναμε και με τη Βόρεια Μακεδονία”».
Αμεση ήταν η διάψευση και των δύο βουλευτών. «Οταν ο Τούρκος βουλευτής αναφέρθηκε στα θέματα εξόρυξης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου, παρουσίασα πλήρως την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία συμπίπτει με αυτήν της κυπριακής, τονίζοντας την πλήρη υποστήριξη της θέσης μας από το Διεθνές Δίκαιο και τις κυβερνήσεις άλλων αναμεμιγμένων κρατών», είπε ο Κώστας Δουζίνας, ενώ ο βουλευτής Δράμας Χρήστος Καραγιαννίδης ανέφερε:
«Γράφει λοιπόν η “εφημερίδα” ότι ένας Τούρκος βουλευτής έκανε ακραίες δηλώσεις κι εμείς δεν αντιδράσαμε. Εννοεί δεν τον πλακώσαμε στο ξύλο γιατί έτσι αντιλαμβάνεται ο συγκεκριμένος “δημοσιογράφος” την αντίδραση. Και μάλιστα ότι προσωπικά μίλησα για έντιμο συμβιβασμό που πρέπει να κάνουμε για την επίλυση των διμερών ζητημάτων που έχουμε με την Τουρκία. Ουδέν ψευδέστερον. Στην απάντησή μου προς τον Τούρκο ομόλογό μου είπα πως τα ζητήματα αυτά δεν λύνονται στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνόδου του ΝΑΤΟ, πολύ δε περισσότερο στις υποεπιτροπές που συνεδρίαζαν εκείνη την ώρα».
Κατόπιν των ανωτέρω αντιλαμβάνεται κανείς τι πρόκειται να ακολουθήσει όσο πλησιάζουμε στις εκλογές...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου