του Στρατή Αγγελή
Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να κατασκευαστεί το εμπορικό κέντρο (mall) του Αταρότ, συνολικού εμβαδού 25.000 τετραγωνικών μέτρων, ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα.
Μαζί με την ομώνυμη βιομηχανική ζώνη, τις πυκνοκατοικημένες παλαιστινιακές περιοχές και τους μεγάλους εποικισμούς βόρεια της Πράσινης Ζώνης, το διώροφο mall, που εγκαινιάστηκε πριν από μερικές ημέρες, υπάγεται στον «διευρυμένο» από τους Ισραηλινούς Δήμο της Ιερουσαλήμ, ο οποίος περιλαμβάνει εδάφη κατεχόμενα από το 1967. Εκεί βρίσκεται και το αεροδρόμιο του Αταρότ, το παλιό αεροδρόμιο της Καλάντια, που σταμάτησε να λειτουργεί μετά την ιντιφάντα του 2000 και για το οποίο οι Παλαιστίνιοι ονειρεύονταν κάποτε πως θα γίνει η αεροπορική πύλη της Δυτικής Όχθης προς τον έξω κόσμο. Αντίθετα, ψήλωσαν τα τείχη και ενισχύθηκε το σημαντικότερο σημείο ελέγχου του ισραηλινού στρατού για τη Ραμάλα, ενώ η περιοχή απέκτησε πλέον ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο που φιλοδοξεί να προσελκύσει τόσο τους εποίκους όσο και τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται από τη μία πλευρά του τείχους, που είναι Ισραηλινοί πολίτες και αποκαλούνται «Ισραηλινοί Άραβες».
Δημιουργός του εμπορικού κέντρου είναι ο αποκαλούμενος «βασιλιάς των σούπερ μάρκετ» Ισραηλινός επιχειρηματίας Ραμί Λεβί, ο οποίος καθιερώθηκε στην αγορά με την πολιτική των μεγάλων προσφορών, κοντά στην τιμή κόστους. Η εταιρεία του έχει δεκάδες καταστήματα στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα, είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, έχει επεκταθεί στην αγορά ακινήτων και στις τηλεπικοινωνίες, ενώ υποστηρίζει ότι αποτελεί μοντέλο για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών, καθώς δίνει δουλειά και σε Παλαιστίνιους.
Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ, λέει ότι «δεν τον ενδιαφέρει η εθνικότητα των πελατών, ούτε των υπαλλήλων του». Ας μιλάμε λιγότερο γι’ αυτά. “Απλά ας ψωνίζουμε, ας εξυπηρετούμε ο ένας τον άλλον και ας σεβόμαστε ο ένας τον άλλον”, δήλωσε ο Λεβί με αφορμή τα εγκαίνια του mall.
Όμως, για την οργάνωση Φατάχ και για πολλούς Παλαιστίνιους τα πράγματα δεν είναι τόσο... απλά. Όποιος ψωνίζει από το εμπορικό κέντρο διαπράττει εθνική προδοσία, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Οσάμα Καουάσμα, καλώντας τον παλαιστινιακό λαό να μποϊκοτάρει όλα τα καταστήματα της αλυσίδας ως όργανα της αποικιοκρατίας και της πολιτικής του εποικισμού. Προειδοποίησε επίσης τους Παλαιστίνιους εμπόρους να μην ενοικιάσουν χώρους στο mall της κατοχής, δηλαδή να μην ανοίξουν εκεί καταστήματα στηρίζοντας την οικονομία των κατακτητών που σκοτώνουν, κατάσχουν γη και επιχειρούν να εξιουδαΐσουν την Ιερουσαλήμ. Το μήνυμα που μεταδόθηκε από την Παλαιστινιακή Τηλεόραση είναι σαφές: ένα καρότσι του σούπερ μάρκετ γεμάτο θάνατο. Ο ισραηλίτικος φορέας που παρακολουθεί και καταγράφει τα παλαιστινιακά ΜΜΕ έσπευσε να το καταγγείλει ως «μήνυμα μίσους».
Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απαίτησε να αποκλειστεί ο Λεβί από μια συνάντηση με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους επιχειρηματίες που θέλουν την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Βέβαια, στη Ραμάλα αποτελεί κοινό μυστικό ότι ορισμένοι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί κάνουν μαζί δουλειές. Άλλο είναι όμως να υπάρχει μια αναγκαία, όπως λένε, συνεργασία ώστε να υπάρχει στοιχειώδης λειτουργία της αγοράς σε συνθήκες κατοχής, και άλλο να νομιμοποιούνται αυτή η κατοχή και ο εποικισμός. Πάντως, αυτές οι δοσοληψίες δεν είναι από τα δημοφιλή θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Η κατασκευή του εμπορικού κέντρου στο Αταρότ στοίχισε πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο. Μένει να δούμε αν και τι θα αποδώσει η επένδυση...
αυγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου