Ο λαός δεν ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ δύο φορές μέσα σε εννέα μήνες μόνο και μόνο για το Μνημόνιο. Τον ψήφισε για να καθαρίσει την «κόπρο του Αυγεία»
του Άγγελου Μανταδάκη
Η αρχαία ελληνική μυθολογία έχει άπειρους θησαυρούς που αναδεικνύουν την υψηλή στάθμη μυθολογικής ικανότητας των προγόνων μας. Σε πολλούς αρχαίους μύθους μπορούμε να ανακαλύψουμε ομοιότητες με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο μύθος που αναφέρεται στην κόπρο του Αυγεία. Ο Αυγείας ήταν βασιλιάς της αρχαίας Ήλιδας και είχε στην κατοχή του πάνω από 2.000 βόδια. Αυτά, όπως είναι φυσικό, άφηναν καθημερινά τα κόπρανά τους και επί τριάντα με σαράντα χρόνια δεν τα καθάριζε κανείς. Το αποτέλεσμα ήταν να συσσωρευτούν βουνά από κόπρανα στους στάβλους και να δημιουργηθεί η λεγόμενη κόπρος του Αυγεία.
Ο βασιλιάς των Μυκηνών Ευρυσθέας, θορυβημένος από την άθλια κατάσταση που επικρατούσε στους στάβλους του γειτονικού βασιλείου, ανέθεσε στον Ηρακλή το δύσκολο έργο του καθαρισμού. Όταν ο Ηρακλής έφτασε στο παλάτι του Αυγεία και είδε από κοντά τη ζοφερή κατάσταση που επικρατούσε, είπε στον Αυγεία ότι μπορεί να καθαρίσει τους στάβλους μέσα σε μια μέρα με αμοιβή το ένα δέκατο του αριθμού των βοδιών. Μάλιστα, πρότεινε για μάρτυρα τον γιο του Αυγεία Φυλέα.
Έτσι ο Ηρακλής, ως ήρωας που ήταν και ως ευνοούμενος της θεάς Αθηνάς, αποφάσισε να πάρει το μεγάλο ρίσκο. Βρήκε λοιπόν την κατάλληλη τεχνική, χρησιμοποιώντας και τα νερά του Πηνειού, ώστε να παραδώσει τους στάβλους πεντακάθαρους. Πράγματι, το πέτυχε μέσα στη συμφωνημένη προθεσμία, αλλά ο Αυγείας αρνήθηκε να εφαρμόσει τη συμφωνία. Διέταξε μάλιστα την εκτόπιση τόσο του Ηρακλή όσο και του μάρτυρα Φυλέα.
Ο μύθος του Αυγεία έχει καταπληκτικές ομοιότητες με τη σημερινή Ελλάδα. Το πολιτικό σύστημα, δηλαδή οι δυνάμεις του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.), συσσώρευσαν επί τριάντα με σαράντα χρόνια διαφθορά, διαπλοκή, πελατειακές σχέσεις, μαύρο πολιτικό χρήμα, ρουσφετολογία και ό,τι άλλο σάπιο μπορούσε να γεννηθεί. Ο σύγχρονος «Αυγείας», δηλαδή το πολιτικό σύστημα, αρνήθηκε επί τριάντα χρόνια -όσο λέει και ο μύθος- την εξυγίανση του δημόσιου βίου από όλα αυτά τα νοσηρά φαινόμενα. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθεί η «κόπρος του Αυγεία» και να φαίνεται αδύνατη η εκκαθάρισή της.
Όπως στον αρχαίο μύθο, έτσι και σήμερα, κάποιος Ηρακλής (με τον συμβολισμό που έχει προσλάβει στην αρχαία ελληνική μυθολογία) αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει τον άθλο. Σήμερα στον ρόλο του «Ηρακλή» βρίσκεται η κυβέρνηση της Αριστεράς, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο μύθος επαναλαμβάνεται, αλλά αυτή τη φορά ως πραγματικότητα. Σε αυτή την κυβέρνηση έλαχε ο κλήρος να απαλλάξει τη χώρα από την «κόπρο του Αυγεία», δηλαδή την κόπρο των σκανδάλων και της ρεμούλας.
Ο εντοπισμός και η πάταξη της αδήλωτης εργασίας και η αποτελεσματική πάλη κατά της φοροδιαφυγής αποτελούν μαζί με την καταπολέμηση της διαφθοράς τους άξονες της κυβερνητικής προσπάθειας στους μήνες που απομένουν μέχρι τις εκλογές.
Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝ.ΑΛΛ. εμφορούνται από ένα αίσθημα φανατισμού και εχθρότητας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι αυτή η σπασμωδική αντιπολίτευση προσπαθεί να αποκρύψει την απουσία εναλλακτικής πρότασης. Τα δύο αυτά κόμματα, που βαρύνονται με την πολύχρονη κακή διακυβέρνηση, που κράτησε όσο περίπου η βασιλεία του Αυγεία και συσσώρευσε ανάλογη ποσότητα «κόπρου» στον τόπο, κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για τον δήθεν εμπαιγμό του λαού. Το επιχείρημά τους είναι ότι ο Τσίπρας υποσχέθηκε στον λαό ότι θα σκίσει το μνημόνιο, αλλά αθέτησε την υπόσχεσή του. Όμως, δεν μπορούσε ανθρώπινος νους να διανοηθεί το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν στην οικονομία, μαζί ή χωριστά, τα δύο αυτά κόμματα της χρεοκοπίας.
Ο λαός δεν ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ δύο φορές μέσα σε εννέα μήνες μόνο και μόνο για το Μνημόνιο. Τον ψήφισε για να καθαρίσει την «κόπρο του Αυγεία» και να προχωρήσει σε βαθιές τομές που χρειάζονται η πατρίδα μας, η κοινωνία, η οικονομία και η δημόσια διοίκηση.
Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝ.ΑΛΛ. έδειξαν ότι δεν επιθυμούν τέτοιες ουσιαστικές αλλαγές. Αντιδρούν σε κάθε προοδευτικό μέτρο της κυβέρνησης. Το λάθος τους είναι ότι δεν συνειδητοποιούν ότι τα πράγματα αλλάζουν.
Ο λαός τώρα... γνωρίζει και τον Οκτώβριο... πληρώνει.
αυγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου