του Τάσου Παππά
Τελείωσε το... αχρείαστο επίσημο ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία και ευτυχώς οι φόβοι και οι ανησυχίες διαφόρων δεν επιβεβαιώθηκαν.
Ο έλληνας πρωθυπουργός απ’ ό,τι φαίνεται, αν και... απροετοίμαστος, δεν πούλησε κοψοχρονιά (όπως έκανε με τη Μακεδονία) ούτε νησί ούτε βραχονησίδα, ούτε έδωσε άδεια «ελευθέρας βοσκής» στους Τούρκους στο Αιγαίο. Αρα για την ώρα γλιτώνει το στρατοδικείο. Βεβαίως θα έπρεπε να είχε χαστουκίσει δημοσίως τον Ερντογάν για όσα έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν εις βάρος μας οι γείτονες αλλά, ας είναι, δεν περιμέναμε να γίνει Κολοκοτρώνης!
Δηλαδή, τώρα να τον αποθεώσουμε επειδή στάθηκε αξιοπρεπώς απέναντι στον βάρβαρο Τούρκο; Οχι δα. Άλλωστε υπάρχει μια πολύ σοβαρή (για να μην πω ύποπτη) αστοχία του Τσίπρα: κατάπιε αμάσητη την πρόκληση για την επικήρυξη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ανακοινώθηκε την ίδια μέρα, πράξη ανεπίτρεπτη από την πλευρά της Τουρκίας, και έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν στηρίζει πραξικοπηματίες, αν και ξέρει ότι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη τούς έχει προσφέρει προστασία.
Αυτό είναι το νέο καλαμπούρι που διακινούν οι τουρκοφάγοι παντός καιρού, στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έβαλε, ως όφειλε, στη θέση του τον Τούρκο πρόεδρο. Βεβαίως οι ίδιοι τύποι (κομματικά στελέχη και δημοσιολόγοι) δεν έβγαλαν κιχ όταν η Τουρκία είχε ζητήσει την έκδοση κάποιων αριστερών Τούρκων και Κούρδων, προφανώς γιατί η ευαισθησία τους για τη δημοκρατία εκδηλώνεται με πάθος μόνο όταν απειλούνται... κανονικοί άνθρωποι και όχι αριστεροί και νεοκομμουνιστές, οι οποίοι εκτός από ελαττωματικές ιδέες έχουν την κακή συνήθεια να χρησιμοποιούν δυναμικές μορφές πάλης. Λεπτομέρειες, θα πείτε.
Πράγματι η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφασίσει τη μη έκδοση των οκτώ στην Τουρκία. Τα δικαστήρια που εξέτασαν την υπόθεση γνώριζαν το κατηγορητήριο. Οι πιο βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της χώρας.
Αν οι οκτώ δεν ήταν Τούρκοι, αλλά υπήκοοι άλλης χώρας όπου η δημοκρατία λειτουργεί και η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, η απόφαση των Ελλήνων δικαστών σίγουρα θα ήταν διαφορετική. Ωστόσο τα ελληνικά δικαστήρια δεν μπήκαν επί της ουσίας, δεν εξέτασαν δηλαδή αν οι οκτώ συμμετείχαν ή όχι στο πραξικόπημα και αν επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Ερντογάν. Έκριναν ότι στην παρούσα φάση το τουρκικό κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι κατηγορούμενοι θα έχουν δίκαιη δίκη. Και είναι έτσι.
Δεν χρειάζεται να έχεις μαντικές ικανότητες για να προβλέψεις την τύχη που τους περιμένει αν προσαχθούν ενώπιον των ένστολων Τούρκων δικαστών. Όμως για την ενοχή ή την αθωότητά τους δεν αποφάνθηκαν. Εκτός αν πιστεύουμε ότι είναι αθώοι ακόμη κι αν συμμετείχαν στο πραξικόπημα, γιατί ο σκοπός τους ήταν ιερός: να ανατρέψουν έναν δικτάτορα.
Μα είναι δικτάτορας ο Ερντογάν; Τι είδους δικτάτορας; Σαν τον Μαδούρο με τον οποίο έχουν γίνει καρντάσια; Αν όμως ο Ερντογάν είναι Μαδούρο, τότε τα δημοκρατικά κράτη της Δύσης είναι υποχρεωμένα να πράξουν τα... δέοντα.
Να μην τον αποδέχονται ως νόμιμο εκπρόσωπο του τουρκικού έθνους, να αναγνωρίσουν κάποιον αντίπαλό του για πρόεδρο της Τουρκίας, να απαιτήσουν να προκηρύξει ελεύθερες εκλογές, να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις, να δεσμεύσουν τις καταθέσεις αξιωματούχων της Τουρκίας σε ξένες τράπεζες και να εκτοξεύουν απειλές ότι αν δεν συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις θα δει τι θα πάθει αυτός. Τι πας και σκαλίζεις τώρα;
Ανάγωγα
Ωχ και πάλι ωχ! Το ΔΝΤ δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει τη Βενεζουέλα να ανακάμψει «από την καταστροφική οικονομική και ανθρωπιστική κρίση».
Τα τσακάλια εντόπισαν θήραμα και τρίβουν τα... νύχια τους.
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου