Αμέσως μετά την ανατροπή του Ραχόι και την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Ισπανίας από τον Πέδρο Σάντσεθ, η Φώφη Γεννηματά συνεχάρη τον Ισπανό σοσιαλιστή ενώ στελέχη του ΚΙΝΑΛ "ποστάρισαν" το ισπανικό vamos ("πάμε") για το νέο ξεκίνημα.
Καλά μέχρι εδώ, όμως ο ενθουσιασμός για τις εξελίξεις στην Ισπανία δεν συνεπαίρνει πραγματικά το ΚΙΝΑΛ και την ηγεσία καθώς κινούνται σε πορείες αντίθετες. Από το βήμα της ΚΕ του φορέα, η Πρόεδρος εξέφρασε την ενόχληση για τον νέο διπολισμό, όμως ταυτόχρονα βασανίζεται από τη λογική των "ίσων αποστάσεων" που έχουν διαταραχθεί πολλές φορές, συνήθως υπέρ της ΝΔ με την οποία συγκυβερνούσαν, στο πλαίσιο ενός πολιτικού καιροσκοπισμού.
Στην Ισπανία, αντιθέτως, οι Σοσιαλιστές δεν συγκυβέρνησαν με τη Δεξιά ενώ ο Σάντσεθ είναι αυτός που αντιλήφθηκε τη φθορά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, κινήθηκε ενάντια στη λιτότητα και απέτρεψε το pasokification που στοιχειώνει τους σοσιαλιστές στην Ευρώπη (σημ: "Πασοκοποίηση" όρος που χρησιμοποιείται διεθνώς για να αποδόσει την κατάρρευση των άλλοτε κυρίαρχων Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων).
Μάλιστα, οι "βαρώνοι" του PSOE είχαν εκδιώξει τον Σάντσεθ από την ηγεσία εξαιτίας της πεισματικής άρνησής του να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι το 2016. Τελικά επανήλθε, συνέκλινε και στηρίχθηκε από την Αριστερά για να αναλάβει την εξουσία, όπως ακριβώς και στη γειτονική Πορτογαλία που έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.
Αντίθετα, το ΚΙΝΑΛ συνεχίζει να βασανίζεται από τον αρρωστημένο κυβερνητισμό ενώ η συνοχή όσο και η πολιτική αξιοπιστία του νέου φορέα θα δοκιμαστούν καθοριστικά, με πρώτο σταθμό τις αποφάσεις για το Μακεδονικό. Οι Ίβηρες δείχνουν τον δρόμο των παραδοσιακών πολιτικών αναφορών, όμως η "Κεντροαριστερά" στην Ελλάδα δεν έχει αποφαφίσει ούτε τον προορισμό, ούτε τους συνοδοιπόρους σε αυτή τη διαδρομή.
TVXS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου