Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Όχι άλλο πλαστικό

Διαβάζεις τα νούμερα, τα στοιχεία, τα ποσοστά, τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις και αντιλαμβάνεσαι πως ίσως και να άξιζε αυτή η πρώτη προσπάθεια περιορισμού χρήσης της πλαστικής σακούλας
του Πέτρου Κατσάκου
Από τη μία διαβάζεις την ανατριχιαστική έκθεση της WWF που αναδεικνύει τη χρόνο με το χρόνο μετατροπή της Μεσογείου σε “πλαστική λεκάνη”, στην οποία είτε “κολυμπούν” είτε κατακάθονται στον βυθό της δισεκατομμύρια πλαστικά απορρίμματα και σε πιάνει απελπισία. Από την άλλη διαβάζεις τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα μετά την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους στη χρήση πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα και αναθαρρείς ότι ίσως να μην είναι και εντελώς αργά.
Από τη μία έχεις την WWF να σου λέει ότι στη χώρα μας καταναλώνουμε ετησίως 0,6 εκατομμύρια τόνους πλαστικών και ανακυκλώνουμε μόνο το 20% αυτών και σε πιάνει η ψυχή σου. Από την άλλη ακούς το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) να λέει πως το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφεται μείωση 76% στη χρήση πλαστικής σακούλας ελαφρού βάρους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και λες πως ίσως με λίγη προσπάθεια να αντιστραφεί αυτή η καταστροφική πλαστικοποίηση της ζωής και του περιβάλλοντός μας. Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις του ΙΕΛΚΑ, εάν οι ρυθμοί αυτοί διατηρηθούν, το 2018 θα διατεθούν από τα σούπερ μάρκετς περίπου 1,5 δισεκατομμύρια λιγότερες σακούλες σε σχέση με το 2017. Όσον αφορά τα κρατικά έσοδα από το περιβαλλοντικό τέλος, οι περίπου 100.000.000 σακούλες που διατέθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2018 από τα σ/μ αντιστοιχούν σε έσοδα 3.000.000 ευρώ και επιπλέον 1.000.000 ευρώ από ΦΠΑ.
Διαβάζεις τα νούμερα, τα στοιχεία, τα ποσοστά, τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις και αντιλαμβάνεσαι πως ίσως και να άξιζε αυτή η πρώτη προσπάθεια περιορισμού χρήσης της πλαστικής σακούλας που ήρθε έστω και με την “απειλή” του τέλους των 4 λεπτών να αλλάξει τις καθημερινές, καταναλωτικές μας συνήθειες σε κάτι που θα μπορούσε να ισχύει εδώ και χρόνια, αλλά για έναν άγνωστο λόγο δεν είχε εφαρμοστεί.
Διαβάζεις τα τρομακτικά στοιχεία με τα οποία χρόνια τώρα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν για την καταστροφή του κόσμου μας από το πλαστικό και συνειδητοποιείς πως κάθε φορά που ανοίγει ο διάλογος για περιοριστικά μέτρα όλο και κάποιοι “ψεκασμένοι” θα εμφανιστούν να υπονομεύσουν, να λοιδορήσουν και να απαξιώσουν την προσπάθεια. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο πλαστικά καλαμάκια καταναλώνουμε κάθε χρόνο στην Ελλάδα για τον καφέ και τα αναψυκτικά μας, αλλά έτσι και μπει θέμα περιορισμού της χρήσης τους εκεί να δεις τι έχουμε να ακούσουμε.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου