του Πέτρου Κατσάκου
Στο διεθνές καλεντάρι των επιχειρήσεων, πολυεθνικών και μη, η 8η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως “clean day”. Είναι η ημέρα που οι υπάλληλοι των εταιρειών είθισται, υπό την καθοδήγηση των ανωτέρων τους, να ξεκαθαρίζουν υπολογιστές, συρτάρια και ράφια από το υλικό που έχει συσσωρευθεί στα αρχεία τους κατά τη διάρκεια του χρόνου. Το έθιμο της ημέρας του ξεκαθαρίσματος και της διαγραφής των περιττών αρχείων, όπως διαβάζουμε, τηρούσε με υπερβολικό ζήλο και το ελληνικό τμήμα της Novartis. Και λέμε με υπερβολικό ζήλο, γιατί στην έδρα της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα η “clean day” είχε την τιμητική της όχι μία, αλλά δύο και τρεις και τέσσερις φορές τον χρόνο.
Όπως αναφέρεται στη δικογραφία για το σκάνδαλο με πρωταγωνίστρια τη συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία, "η Novartis είχε καθιερώσει τις λεγόμενες 'καθαρές μέρες' (clean days)". Δηλαδή, συγκεκριμένες μέρες κατά τις οποίες καταστρέφονταν συγκεκριμένα έγγραφα - πειστήρια για δωροδοκίες και άλλα παρόμοια από το 'τμήμα 17'. Οι 'καθαρές μέρες' αρχικά γίνονταν μία φορά τον χρόνο, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκαν σε δύο ή τρεις μέρες τον χρόνο. Διευθυντές της Novartis πήγαιναν από γραφείο σε γραφείο και κατηύθυναν εργαζόμενους να καταστρέψουν συγκεκριμένα αρχεία. Οι υπάλληλοι λάμβαναν ένα e-mail με θέμα 'καθαρή μέρα' από το αντίστοιχο τμήμα της Ελλάδας. Οι 'καθαρές μέρες' γίνονταν για την περίπτωση της Ελλάδας μέχρι τον Ιούλιο του 2017. Το θέμα των εγγράφων που καταστρέφονταν αφορούσε πληρωμές γιατρών».
Την πρακτική των “clean days” του ιδιωτικού τομέα είχαν υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια και φορείς όπως ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και το υπουργείο Υγείας, καθώς, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, που έχει αναλάβει τη δική της έρευνα ως προς την υπόθεση Novartis, “η ηλεκτρονική αλληλογραφία του ΕΟΦ από τα τέλη του 2011 έως το 2012 δεν υπάρχει. Τα έγγραφα στο υπουργείο Υγείας για τις τιμολογήσεις των φαρμάκων τη διετία 2012-2013 δεν υπάρχουν”.
Στο σημείο αυτό έχει αξία να θυμηθούμε και το “clean day” στο οποίο προχώρησαν τον Ιανουάριο του 2015 ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του εγκαταλείποντας το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να ακολουθήσουν το τυπικό της παράδοσης αρχείων και εγγράφων, αλλά, αντιθέτως, έφυγαν έχοντας πάρει μαζί τους ακόμη και τους κωδικούς των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
αυγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου