του Γιάννη Σιδηρόπουλου
Σε μια τηλεοπτική του δήλωση ο αρχηγός της ΝΔ ανέφερε ότι ο Έλληνας έχασε την έργατικότητα, το φιλότιμο και την προκοπή του.
Πολλοί κατακεραύνωσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ερμήνευσαν τις δηλώσεις του ως χαρακτηρισμό των Ελλήνων "τεμπέληδων, αφιλότιμων, ανεπρόκοπων". Άδικα όμως γιατί είναι από τις περιπτώσεις που ο αρχηγός της ΝΔ είπε αλήθεια. Για την ακρίβεια όμως είπε τη μισή αλήθεια και απέκρυψε επιμελώς την άλλη μισή.
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πράγματι το προφίλ του νεοέλληνα της μεταπολίτευσης έχει αυτά τα χαρακτηριστικά γιατί ακριβώς έτσι το έχτισε ο λαϊκισμός και το πελατειακό κράτος που μετέδωσαν στην ελληνική κοινωνία οι δύο κυρίαρχες δυνάμεις της μεταπολίτευσης. Και αφού κατέστρεψαν μια χώρα και τη χρεοκόπησαν, κατηγορούν τους αντιπάλους τους ως... λαϊκιστές !
Αυτό το στερεότυπο καλλιέργησαν οι δανειστές για να συκοφαντήσουν τους Έλληνες αλλά διαψεύστηκαν από τα στοιχεία. Εκτός αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπονοεί ότι αυτές οι συνθήκες επικρατούν στο δημόσιο τομέα, με τον οποίο κάποιες δυνάμεις απέκτησαν όψιμη αλλεργία. Αφού τον στελέχωσαν με τον τρόπο που γνωρίζουμε και ενίσχυσαν το στρεβλό συνδικαλισμό και το αντιπαραγωγικό μοντέλο, τώρα κατηγορούν τους αντιπάλους τους ότι τον... προστατεύουν!
Τα παλιά κόμματα καθιέρωσαν την αναξιοκρατία προκειμένου να συντηρήσουν τα πελατειακά τους δίκτυα. Και δυστυχώς φρόντισαν να ενεργοποιήσουν τα χειρότερα ένστικτα των νεοελλήνων αφού, ας μην γελιόμαστε, ένα μέρος της εκλογικής κατάρρευσης των παλιών κομμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι έπαψαν να πείθουν κάποιους ψηφοφόρους ότι μπορούν να τους διορίσουν.
Αν εξαιρέσει κάποιος τους χώρους που στελεχώθηκαν μέσω κάποιας επετηρίδας, αυτός ήταν ο κανόνας στο δημόσιο ενώ η κυρίαρχη μάζα στελεχών ακόμη και σήμερα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία επιπέδου δευτεροβάθμιας ή υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Όταν κάποιοι σπούδαζαν και συγκέντρωναν προσόντα, τα παιδιά του κάθε κομματικού σωλήνα και οι συγγενείς των κομματαρχών είχαν τη θέση που τους περίμενε, συχνά και κληρονομική.
Μόνο μετά την καθιέρωση του ΑΣΕΠ κάποιοι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης άρχισαν να στελεχώνουν το δημόσιο τομέα με αξιοκρατικούς όρους. Όμως την ίδια ακριβώς περίοδο, μια απείρως μεγαλύτερη μάζα έμπαινε μαζικά από την πίσω πόρτα στο δημόσιο, μέσω διαδοχικών μαζικών μονιμοποιήσεων συμβασιούχων. Ήταν η εκδίκηση της πολιτικής τάξης απέναντι στο νόμο Πεπονή ενώ ποτέ δεν έπαψε να επιχειρεί να φαλκιδεύσει το ίδιο το ΑΣΕΠ (αυτό είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση). Η Αριστερά μόνο μικρό μερίδιο ευθύνης μπορεί να έχει γιατί δεν αντέδρασε στις μονιμοποιήσεις, υποτασσόμενη σε μια στρεβλή λογική άκριτης υποστήριξης κάθε εργαζόμενου, που όμως δεν ήταν αξιοκρατική.
Στα χρόνια της κρίσης, που η συντριπτική πλειοψηφία των νέων με υψηλή μόρφωση και προσόντα που είναι στην ανεργία, διαπιστώνει την αδικία στην οποία βασίστηκε η επιβίωση των άλλοτε κραταιών πολιτικών δυνάμεων. Κυρίως βλέπουν ότι στην κοινωνία της δήθεν "αριστείας" για όλους όσους στερούνται προσόντων, για όσους δεν μπορούσαν να επιβιώσουν στην ελεύθερη αγορά, υπήρχε πάντα ένας "μπάρμπας" που φρόντισε να λύσουν τον βιοπορισμό τους. Οι ίδιοι που εμφανίζονται ως οπαδοί της "ελεύθερης αγοράς" ενώ τα καλύτερα μυαλά μεταναστεύουν.
Σωστά λοιπόν κάποιος πολιτικός εντοπίζει ότι πολλοί Έλληνες ή "Ελληνάρες" είναι τεμπέληδες αλλά έτσι τους κατάντησαν τα παλιά κόμματα εξουσίας. Αυτά που αποθέωσαν τη μετριότητα και τους ημετέρους, με αποτέλεσμα το ίδιο το πολιτικό σύστημα σήμερα να εκπέμπει την εμφανή ανικανότητα και έλλειψη προσόντων, ασύμβατη με τη φιλοδοξία κάποιων να ορίζουν τις τύχες μιας χώρας.
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου