Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Novartis: Χρήσιμα βαρίδια για Μητσοτάκη - Γεννηματά



Υπάρχει σκάνδαλο Novartis για το ΠΑΣΟΚ και απλώς δεν εμπλέκονται τα στελέχη του, οι κ.κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος;
του Κλέαρχου Τσαουσίδη
Ανάμεσα στις γεμάτες ενοχή δηλώσεις από πολιτικούς της Δεξιάς και της πράσινης συνιστώσας της, κόλλησα σε μια: «Για να το πω πολύ απλά επειδή έχω ζήσει δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου την εμπειρία του 1989. Είναι η επανάληψη ως φάρσα του 1989 (...)».
Η δήλωση ανήκει στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, που όντως ήταν δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου και λέγεται ότι χάραξε την υπερασπιστική του γραμμή (δηλαδή τη μη παρουσία) στο Ειδικό Δικαστήριο. Πέρα από τη χρήση της πρόθεσης «ως» αντί για τη «σαν» που υποδηλώνει παρομοίωση, ο εξαίρετος νομομαθής -αλλά και γνώστης της ελληνικής- πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεχνά κάτι: το '89 μπορεί μεν να αθωώθηκε ο Αντρέας Παπανδρέου (που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο) με την αλλαγή όλων των καταθέσεων των στελεχών των μεγαλύτερων ελληνικών εφημερίδων και βασικών μαρτύρων κατηγορίας, αλλά σκευωρία δεν αποδείχτηκε. Καταδικάστηκαν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πέτσος και Δημήτρης Τσοβόλας, ενώ πέθανε στη διάρκεια της δίκης ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μένιος Κουτσόγιωργας, ο οποίος είχε παραπεμφθεί από 247 μέλη της τότε Βουλής, δηλαδή και από συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ.
Δυστυχώς, τα περί του «βρώμικου '89» επανέλαβε και η κ. Φώφη Γεννηματά, επενδύοντας προφανώς στη συλλογική αμνησία. Τι κι αν ο Γιώργος Κοσκωτάς εξέτισε πολυετή ποινή κάθειρξης, η δε περιουσία του (Τράπεζα Κρήτης, "Καθημερινή", ΣΚΑΪ, υπερσύγχρονα πιεστήρια κ.λπ.) διαμοιράστηκε αναδεικνύοντας και νέους παίκτες στην ενημέρωση.
Για να γίνει κατανοητό: Υπάρχει σκάνδαλο Novartis για το ΠΑΣΟΚ και απλώς δεν εμπλέκονται τα στελέχη του, οι κ.κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος; Ο πρώτος δεν είναι άμοιρος της διαδικασίας που οδηγεί στη σπίλωση ενδεχομένως και αθώων πολιτικών. Και εννοώ σαφώς τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, απόρροια της συνταγματικής επιταγής. Κάθε άνθρωπος αντιδρά με τον δικό του τρόπο όταν κατηγορείται, δικαίως ή αδίκως, αλλά μιλούμε για υπουργούς που δεσπόζανε στην πολιτική ζωή του τόπου ώς το 2014. Η έλλειψη ψυχραιμίας κάθε άλλο παρά βοηθά στην αποκατάσταση της δημόσιας εικόνας τους. Ειδικά τα όσα υβριστικά εκτοξεύει ο κ. Λοβέρδος. Προφανώς, η όλη υπερασπιστική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας υπέρ του αντιπροέδρου της έχει περάσει αυτούσια και στο Κίνημα Αλλαγής, ή μάλλον στη συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ, αν λάβουμε υπόψη τη σαφέστατα διαφορετική τοποθέτηση των στελεχών του Ποταμιού.
Στην πράξη, η τακτική που υιοθέτησαν τα δυο κόμματα καταδεικνύει ότι η ώσμωση που τα έφερε σε κοινές νεοφιλελεύθερες θέσεις στη διάρκεια της κρίσης όχι απλώς συνεχίζεται αλλά ατσαλώνεται. Ποιος, όμως, ωφελείται τελικά από την προσπάθεια να εμφανιστεί η Δικαιοσύνη, έστω τμήμα της, χειραγωγούμενη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Οσο κι αν το επιχείρημα αυτό φαντάζει πέραν του γελοίου για όσους ζουν εντός Ελλάδος, είναι ωστόσο καλό όπλο για να συνεχιστεί η κυριαρχία στον χώρο των γαλαζοπράσινων «κλαδικών» και να διατηρείται η ελπίδα πως μια κυβερνητική αλλαγή σε ενάμιση χρόνο θα στείλει στα αζήτητα τις ενδεχόμενες διώξεις.
Βλέπετε, η υπόθεση Novartis θέλει χρόνια για να φτάσει στο ακροατήριο, αν λάβουμε υπόψη ότι η επιστροφή της δικογραφίας στην εισαγγελία με την όποια απόφαση της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής θα προχωρήσει με την εξέταση και των εκατοντάδων μη πολιτικών που φέρονται ότι εμπλέκονται και πάμπολλων μαρτύρων.
Ως εκ τούτου, τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κ. Γεννηματά, αφενός δεν πρόκειται να έχουν το 2019 μια δικαστική απόφαση σε βάρος κορυφαίων στελεχών τους, αφετέρου αυτά τα στελέχη (π.χ. Σαμαράς, Γεωργιάδης, Βενιζέλος Λοβέρδος) θα πρέπει να καταχωνιάσουν τις διαφοροποιήσεις τους σε μείζονα θέματα, ακολουθώντας πλέον πιστά τις επιταγές της ηγεσίας.
Ετσι, όσο κι αν για μια μερίδα πολιτών η απαξίωση των πολιτικών μεγεθύνεται με το νέο σκάνδαλο, τους πιστούς που επέμειναν στο γαλάζιο και κυρίως στο πράσινο στρατόπεδο, αυτή η κατ’ ανάγκην αργή διαδικασία δεν πρόκειται να τους κλονίσει.
Θυμίζω λοιπόν, μια και το χρησιμοποιούν ο κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ, ότι η αθώωση του Αντρέα Παπανδρέου από το Ειδικό Δικαστήριο, όπως κι αν έγινε, δεν εμπόδισε τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις εκλογές του '93 έπειτα από το δωράκι του Αντώνη Σαμαρά και των συν αυτώ, που γκρέμισαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτός που πλήρωσε το μάρμαρο ήταν ο πιστός Τσοβόλας που δεν υπουργοποιήθηκε όταν επανήλθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και αποχώρησε με την πίκρα της αχαριστίας το 1995, ιδρύοντας το ΔΗΚΚΙ. Τέτοια επανάληψη λέτε να εννοεί ο κ. Βενιζέλος;
αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου