Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Μαθήματα λαϊκισμού



Η Άποψη της Εφημερίδας των Συντακτών
H Ν.Δ. είναι ένα κόμμα το οποίο υποτίθεται ότι καταπολεμά τον λαϊκισμό και που ο πολιτικός λόγος του είναι ακριβής και με βάσιμα επιχειρήματα. Λέμε υποτίθεται γιατί αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις ορισμένων υπουργών της -Γιάννης Βρούτσης πριν από λίγο καιρό, Βασίλης Κικίλιας προχθές- και το πώς αυτοί έσπευσαν να διακηρύξουν ότι «προστατεύουν» τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, είναι εύκολα αντιληπτό πως ο λαϊκισμός στις τάξεις της περισσεύει.
Το ίδιο μοτίβο «λαϊκισμού» και μικροπολιτικής επέλεξε να ακολουθήσει χθες η κυβέρνηση της Ν.Δ., σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Προφανώς δεν διάβασαν ή δεν θέλησαν καν να διαβάσουν τα όσα διεμήνυσαν οι Βρυξέλλες και τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η ανάπτυξη είναι σταθερή, η ανεργία μειώνεται και τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί. Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν τα επιτεύγματα αυτά και να συνεχιστεί η πορεία...».
Από κοντά, επισυναπτόμενα σε γραφήματα, ήταν και τα «αιματηρά επιτεύγματα» των Ελλήνων προκειμένου να ευοδωθεί αυτός ο στόχος. Πόσο μειώθηκε η ανεργία αυτά τα χρόνια, πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν κ.λπ. Ουδόλως απασχόλησαν όλα αυτά την κυβέρνηση, η οποία κατά τα λοιπά επιθυμεί διακαώς την πολιτική συναίνεση.
Το δόγμα «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» επικράτησε για άλλη μια φορά στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, το οποίο επιχείρησε να αποδομήσει την επιτυχία της εξόδου, ξεχνώντας πως αυτή κατέστη δυνατή με θυσίες του λαού. Ο λαός πείνασε και πεινάει, ο λαός ξενιτεύτηκε, ο λαός είδε το εισόδημά του να μειώνεται, τις συντάξεις του να πετσοκόβονται, ο λαός ξυλοκοπήθηκε από τα ΜΑΤ στις μεγάλες διαδηλώσεις επί συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, ο λαός υπέφερε.
Η κυβέρνηση λοιπόν των αρίστων και της αστικής ευγένειας, των διπλωματούχων στελεχών -με μερικές εξαιρέσεις- όφειλε σε αυτή τη συγκυρία να μη λειτουργήσει λες και βρίσκεται ακόμα στην αντιπολίτευση. Οπως π.χ. πέρσι, όταν για άλλη μια φορά επιχειρούσε να «αποδομήσει» το αφήγημα της εξόδου και ονειρευόταν τέταρτο Μνημόνιο και νέα μέτρα που ποτέ δεν ήρθαν.
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση οφείλει να σοβαρευτεί και να κατέβει από το καλάμι του λαϊκισμού, που δυστυχώς φαίνεται να έχει καβαλήσει πολύ νωρίς.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου