Το «όχι» επικράτησε συντριπτικά στο ιταλικό δημοψήφισμα. Οι Ιταλοί απέρριψαν τις συνταγματικές αλλαγές που πρότεινε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Η χώρα οδηγείται σε πολιτικές εξελίξεις καθώς ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε την παραίτησή του.
Όπως μεταδίδει η κρατική ιταλική τηλεόραση, με καταμετρημένο το 40% των ψήφων, η διαφορά μεταξύ του «όχι» και του «ναι» ανέρχεται σε 20 μονάδες. Συγκεκριμένα το «ναι» συγκεντρώνει το 40,9% και το «όχι» το 59,1%. Οι εκτιμήσεις των exit polls, μετά το κλείσιμο της κάλπης, ήταν πως το «όχι» συγκεντρώνει από 55% έως 60%, ενώ το «ναι» από 40% έως 45%.
Πολλοί αναλυτές μιλούν για ένα διπλό μήνυμα, ένα διπλό «όχι»: Από τη μία στον Ιταλό πρωθυπουργό και από την άλλη στην Ευρώπη, κυρίως στις πολιτικές της λιτότητας, αν και ο Ρέντσι είχε διαφοροποιηθεί δημόσια με αυτές, αλλά και εν γένει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Ενδεικτικό είναι πως στην Ιταλία πολλοί σχολίαζαν για τις δηλώσεις υποστήριξης προς τον Ρέντσι από Ευρωπαίους, και κυρίως από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι αν πραγματικά ήθελε να νικήσει, θα ήταν προτιμότερο να μην είχε μιλήσει.
Μετά την ήττα του ο Ματέο Ρέντσι, με διάγγελμα, ανακοίνωσε την παραίτησή του. «Όταν χάνεις δεν πας για ύπνο. Αποχωρείς», δήλωσε αναλαμβάνοντας την ευθύνη του αποτελέσματος. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε συνδέσει το πολιτικό του μέλλον με το αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε πει πως θα παραιτηθεί σε περίπτωση που χάσει το δημοψήφισμα.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τη Δευτέρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα για να καταθέσει και επίσημα την παραίτησή του. Μένει να φανεί ποιες θα είναι οι αποφάσεις του Σέρτζιο Ματαρέλα και ποιες οι πολιτικές εξελίξεις.
Αυτές οι πολιτικές εξελίξεις ήταν και ο λόγος που το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ιταλία έλαβε διεθνείς διαστάσεις.
Πολλοί αναλυτές, εντός και εκτός Ιταλίας, έχουν εκφράσει φόβους πως η παραίτηση του Ματέο Ρέντσι θα προκαλέσει πολιτική αναταραχή, με ταυτόχρονη ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων.
Αν οι αγορές αντιδράσουν αρνητικά στις εξελίξεις τότε πολλοί φοβούνται πως η βόμβα της ιταλικής οικονομίας θα σκάσει και αυτό θα σημάνει μια νέα κρίση στην ευρωζώνη, η οποία είναι άγνωστο αν μπορεί με τις παρούσες συνθήκες να την αντιμετωπίσει.
Η Ιταλία αποτελεί την τρίτη οικονομία της ευρωζώνης και λόγω μεγέθους της, θεωρείται αδύνατο να υπάρξουν πακέτα αντίστοιχα με αυτά της Ελλάδας, της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας.
Είναι γεγονός πως το δημοψήφισμα της Ιταλίας έχει προκαλέσει τουλάχιστον «νευρικότητα» στις Βρυξέλλες. Πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής των 19 χωρών μελών της ευρωζώνης σε περίπτωση που υπάρξουν αναταράξεις στις αγορές.
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου