Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Εξάγουμε και απεργοσπάστες;;

Στέλνουμε απεργοσπάστες αεροελεγκτές στην Αλβανία;  Η Ελλάδα ετοιμάζεται να στείλει ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην Αλβανία, όπου ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα, δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, έβγαλε τον στρατό και την αστυνομία για να αντιμετωπίσει την απεργία των Αλβανών αεροελεγκτών.

του Άρη Χατζηστεφάνου

Η απεργία ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες, με τους 65 Αλβανούς αεροελεγκτές που έχουν έδρα τα Τίρανα να διαμαρτύρονται για μειώσεις στους μισθούς τους που ξεπερνούν το 60%. Ο Εντι Ράμα αντέδρασε μιλώντας για υποκινούμενη από την αντιπολίτευση κινητοποίηση, ενώ κατηγόρησε και τους απεργούς ως «ρετιρέ», επειδή αμείβονται με πρόσθετη αποζημίωση από το Eurocontrol, όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη της Ευρώπης. Το κλίμα οξύνθηκε και την Τετάρτη, όταν οι απεργοί προχώρησαν σε κατάληψη του Πύργου Ελέγχου Τιράνων, η αλβανική κυβέρνηση έστειλε τον στρατό και την αστυνομία. Ο Πύργος Ελέγχου εκκενώθηκε και 24 αεροελεγκτές προσήχθησαν, όπως αναφέρουν δυτικά μέσα ενημέρωσης που επισημαίνουν ότι χθες ξεκίνησαν πάλι κάποιες πτήσεις.

Στην ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), από αργά το βράδυ της Πέμπτης επικρατεί αναταραχή καθώς κυκλοφόρησαν έντονα φήμες ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να στείλει αεροελεγκτές από την Αθήνα ως «βοήθεια» στην αλβανική κυβέρνηση. Αναφέρεται μάλιστα ότι η Τουρκία έχει ήδη στείλει 15 δικούς της στρατιωτικούς αεροελεγκτές στα Τίρανα.

Με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα τα ξημερώματα της Παρασκευής η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ) πήρε σαφή θέση, αν και δεν αναφέρει ότι ζητήθηκε η συνδρομή υπαλλήλων από την Ελλάδα.

Η ΕΕΕΚΕ χαρακτηρίζει ειδεχθή γεγονότα τις συλλήψεις αεροελεγκτών στην Αλβανία και την εν γένει συμπεριφορά απέναντί τους, τονίζοντας ότι «αυτά δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και καταδικάζονται απερίφραστα από το σύνολο των συναδέλφων», και καταλήγει: «Καταδικάζουμε επίσης κάθε προσπάθεια εξυπηρέτησης του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Αλβανίας από ελεγκτές τρίτων χωρών. Καλούμε σε συμφωνία με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους συναδέλφους μας τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιλύσουν με σύνεση τα θέματα που έχουν δημιουργηθεί, να αποκατασταθούν οι συνάδελφοί μας στις θέσεις τους και να σταματήσει άμεσα κάθε δίωξή τους».

Οι πιέσεις όμως προς Ελληνες αεροελεγκτές συνεχίστηκαν και χθες, ενώ ο Εντι Ράμα εμφανίζεται σε αλβανικά Μέσα να δηλώνει ότι «είχαμε απαντήσεις από τους ελεγκτές της Τουρκίας και έχουμε μια άλλη ομάδα από την Ελλάδα που αναμένεται να έρθει στη χώρα μας». Τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για ετοιμασία «φύλλων πορείας» με υποχρεωτική εντολή μετακίνησης από την ελληνική ΥΠΑ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι όλα τα παραπάνω δεν σχετίζονται τόσο με μια ουσιαστική «βοήθεια» αλλά με επίδειξη δύναμης και διεθνούς επιρροής. Η λειτουργία της εναέριας κυκλοφορίας είναι σύνθετη και αφορά περίπλοκες διαδικασίες και συγκεκριμένα δεδομένα σε κάθε χώρα, επί των οποίων κάθε αεροελεγκτής εκπαιδεύεται επί μακρόν πριν αναλάβει καθήκοντα.

 Efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου