Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Είναι επικίνδυνοι

Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα αποδεδειγμένα αποτυχημένα αστυνομικά μέτρα στους δρόμους και τις πλατείες, όπου ο κίνδυνος μετάδοσης είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλός και αντί να εντείνει τα μέτρα στις εστίες υπερμετάδοσης της νόσου, που είναι οι μαζικοί και δημόσιοι χώροι, κυρίως οι κλειστοί, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία, τα εργοστάσια και οι εργασιακοί χώροι, εκείνη ανοίγει την αγορά και τα σχολεία επιρρίπτοντας, κατά την πάγια πρακτική της, την ευθύνη στους ίδιους τους πολίτες.

του Γιάννη Α. Μυλόπουλου

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ως δεξιά παλαιάς κοπής, ως αυταρχική, ως αντιδημοκρατική, ως ευνοιοκρατική, ως ιδιοτελής και ως εγκλωβισμένη στα μικροκομματικά της συμφέροντα. Κατηγορήθηκε επίσης ότι πολιτικά υπηρετεί μια ολιγαρχία του πλούτου και ότι δεν ενδιαφέρεται ούτε για το δημόσιο συμφέρον, ούτε για τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά και οικονομικά στρώματα που πλήττονται βάναυσα από τη διπλή κρίση.

Κι ακόμη η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδείχτηκε στην πράξη ανάξια και ανίκανη να διαχειριστεί την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα και τις ανάγκες της χώρας και του λαού. Κι αυτό γιατί είναι μια κυβέρνηση που διαχειρίζεται την πολιτική με όρους επικοινωνίας, με όρους δηλαδή εντυπώσεων και όχι ουσιαστικής παρέμβασης στα προβλήματα, με σκοπό την επίλυσή τους.

Σήμερα, μετά από την αιφνίδια κυβερνητική στροφή όσον αφορά στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων εν μέσω τρίτου και φονικότερου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδεικνύει κορυφαία ανευθυνότητα και αναγορεύεται πλέον ως επικίνδυνη για τη χώρα.

Είναι δεδομένο ότι η διαχείριση της κρίσης από μέρους της μέχρι σήμερα υπήρξε απολύτως αποτυχημένη. Το βλέπουμε στα αποτελέσματα της εξάμηνης σχεδόν καραντίνας, που κατέληξε σε επιδείνωση της κρίσης, με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και με τους θανάτους να έχουν υπερβεί τους 8.000.

Όπως το βλέπουμε και στην κατάρρευση του ΕΣΥ, το οποίο η κυβέρνηση ούτε θωράκισε με προσωπικό, ούτε εξόπλισε με επαρκείς ΜΕΘ, ενώ είχε όλο τον χρόνο στη διάθεσή της.

Τέλος, την αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της κρίσης την βλέπουμε να καταγράφεται στις διεθνείς έρευνες μεγάλων οργανισμών, όπως το Bloomberg, όπου φαίνεται ότι η χώρα κατρακύλησε 20 θέσεις στη διεθνή λίστα, ερχόμενη 40 ανάμεσα σε 53 χώρες διεθνώς και 17η ανάμεσα σε 20 Ευρωπαϊκά κράτη. Η αποτυχία της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης θα περίμενε κανείς να φέρει νέα, διορθωτικά μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας που πλήττει αυτή τη στιγμή την Ελλάδα.

Αντ’ αυτού η κυβέρνηση, τρομοκρατημένη από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν κόπωση του πληθυσμού και κατάρρευση της εικόνας και της δημοφιλίας της, προχωρεί σε μια ανεύθυνη, όσο και απεγνωσμένη έξοδο, εγκαταλείποντας τα περιοριστικά μέτρα και ανοίγοντας σχολεία και αγορά χωρίς μέτρα και χωρίς προϋποθέσεις.

Με μόνο μέτρο τα αμφισβητούμενα, ούτως ή άλλως, ως χαμηλής αξιοπιστίας self tests, ιδίως στα ασυμπτωματικά κρούσματα, που είναι και αυτά που απειλούν περισσότερο με μεγάλη διασπορά του ιού την κοινότητα. Που όμως ακόμη και αυτά τα αμφιλεγόμενα self tests πάντως, δεν είναι διαθέσιμα για την ώρα στα φαρμακεία.

Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα αποδεδειγμένα αποτυχημένα αστυνομικά μέτρα στους δρόμους και τις πλατείες, όπου ο κίνδυνος μετάδοσης είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλός και αντί να εντείνει τα μέτρα στις εστίες υπερμετάδοσης της νόσου, που είναι οι μαζικοί και δημόσιοι χώροι, κυρίως οι κλειστοί, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία, τα εργοστάσια και οι εργασιακοί χώροι, εκείνη ανοίγει την αγορά και τα σχολεία επιρρίπτοντας, κατά την πάγια πρακτική της, την ευθύνη στους ίδιους τους πολίτες.

Και αντί να συνταγογραφήσει και να εκτελέσει μεγάλο αριθμό ασφαλών μοριακών τεστ στον πληθυσμό, όπως κάνουν εξ αρχής οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να αποκτήσουν γνώση της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα, εκείνη αναθέτει στους ίδιους τους πολίτες να διεξάγουν τα χαμηλής, έτσι κι αλλιώς, αξιοπιστίας self test, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την αναξιοπιστία τους.

Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά επιχειρεί άλμα στο κενό. Η πρώτη ήταν πέρσι το καλοκαίρι με το άνοιγμα των συνόρων κάτω από την πίεση των διεθνών πρακτορείων τουρισμού, που αποδείχθηκε μοιραίο για την εισβολή και εξάπλωση χιλιάδων κρουσμάτων στο εσωτερικό της χώρας. Ζημιώνοντας στο τέλος τουρισμό και οικονομία, αλλά και επιδεινώνοντας και την υγειονομική κρίση, αφού αυτό το άνοιγμα στα τυφλά του τουρισμού προκάλεσε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Να υπενθυμιστεί εδώ ότι τα σύνορα παρέμειναν ανοικτά, χωρίς ελέγχους, για αρκετό καιρό μετά την επιβολή της καραντίνας το Νοέμβριο.

Η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση επιχειρεί άλμα στο κενό είναι τώρα, κάτω από την πίεση των ανησυχητικών για την εικόνα της δημοσκοπήσεων. Όμως το άλμα θανάτου που επιχειρεί αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ θα αποβεί πολλαπλά καταστροφικό.

Πρώτα για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, αφού θα ανατροφοδοτήσει την έξαρση της πανδημίας, με τις γνωστές εστίες υπερμετάδοσης να μένουν ανεξέλεγκτες.

Και δεύτερον για την ίδια την κυβέρνηση, η οποία με το τυφλό άνοιγμα της οικονομίας δεν θα καταφέρει να μεταστρέψει τις δημοσκοπήσεις. Γιατί ο κόσμος σήμερα, κουρασμένος από την αναποτελεσματική διαχείριση της κρίσης δεν αντιδρά στα ίδια τα μέτρα, αλλά στην αναξιοπιστία και στην αναποτελεσματικότητά τους. Όσο συνεπώς η κατάσταση αυτή θα επιδεινώνεται, όσο δηλαδή ο κόσμος από εδώ και εμπρός θα αντιλαμβάνεται την αλήθεια, τόσο η κυβέρνηση θα χάνει το παιχνίδι των δημοσκοπήσεων.

Γιατί πρώτα κάηκε στον χυλό της μη προετοιμασίας του ΕΣΥ, αλλά και της αναποτελεσματικότητας των μέτρων που εφάρμοσε για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, τα οποία απέτυχαν παταγωδώς. Και ύστερα, ως απονενοημένη αντίδραση, φυσά και το γιαούρτι, τινάζοντας στον αέρα τα μέτρα προστασίας στην πιο κρίσιμη στιγμή του τρίτου κύματος μιας ιδιαίτερα φονικής πανδημίας.

Οδηγώντας τη χώρα και τον εαυτό της σε έναν ιδιότυπο χορό του Ζαλόγγου, χωρίς επιστροφή.

Η κυβέρνηση αυτή είναι επικίνδυνη γιατί χάνοντας την υποστήριξη των πολιτών, συμπαρασέρνει μαζί της και ό,τι όρθιο έχει απομείνει στη χώρα.

Προχωρώντας σε μια απεγνωσμένη κίνηση υψηλού ρίσκου, αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα παραδώσει στην επόμενη κυβέρνηση καμένη γη. Και δυστυχώς και καμένους πολίτες…

left

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου