Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Ο δεκάλογος της κουτσής Ελλάδας!

του Τάσου Παππά

Με τυμπανοκρουσίες παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό το σχέδιο που υποτίθεται πως θα φέρει τη χώρα στην πρώτη κατηγορία των αναπτυγμένων κρατών. Η κυβέρνηση διά του υφυπουργού Ακη Σκέρτσου έθεσε 10 ερωτήματα για να περιγράψει την κατάσταση:

1) «Γιατί, για παράδειγμα, η Ελλάδα διαχρονικά καταναλώνει περισσότερα από όσα παράγει;»

■ Μήπως γιατί από τότε που μπήκαμε στην ΕΟΚ ξεκίνησε η αποβιομηχάνιση; Οι εστίες βαριάς βιομηχανίας που υπήρχαν εξαφανίστηκαν. Ποια κόμματα διαχειρίστηκαν τα τεράστια ποσά από τους ευρωπαϊκούς πόρους; Ποια κόμματα ευθύνονται για την εκτίναξη του δημόσιου χρέους; Ποια κόμματα οδήγησαν στη χρεοκοπία; Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Οι φερόμενοι ως φυσικοί ιδιοκτήτες της Ελλάδας.

2) «Και πώς αυτό μπορεί να αλλάξει;»

■ Οχι πάντως ποντάροντας τα πάντα στη λεγόμενη βαριά βιομηχανία, τον τουρισμό. Βλέπουμε τις συνέπειες αυτής της επιλογής την περίοδο της πανδημίας. Ούτε επίσης ενισχύοντας με φωτογραφικές διατάξεις και απευθείας αναθέσεις κομπιναδόρους, κομπραδόρους και επιχειρηματίες του σχοινιού και του παλουκιού επειδή τυχαίνει να είναι κολλητοί και κουμπάροι σας.

3) «Τι πρέπει να αλλάξει στο επιχειρηματικό και ρυθμιστικό μας περιβάλλον για να προσελκύσουμε περισσότερες και καλύτερες εγχώριες και ξένες ιδιωτικές επενδύσεις;»

■ Πόσες ακόμη φοροελαφρύνσεις να κάνουμε στο μεγάλο κεφάλαιο; Πόσα δωράκια να δώσουμε (π.χ. Ελληνικό) για να αποφασίσουν οι Ελληνες και οι ξένοι επενδυτές να ρίξουν το χρήμα τους στην Ελλάδα; Πόσες συμβάσεις αποικιοκρατικού περιεχομένου να υπογράψουμε (π.χ. Ελληνικός Χρυσός) για να προσελκύσουμε επενδύσεις; Πόσους νόμους που θα απαγορεύουν τις διαδηλώσεις και θα περιορίζουν το δικαίωμα στην απεργία να ψηφίσουμε ώστε να ξεφοβηθούν οι πλούσιοι;

4) «Γιατί υπολειπόμαστε κατά 10 μονάδες στις εξαγωγές από την υπόλοιπη Ευρώπη;»

■ Μήπως σε τελική ανάλυση γιατί αυτό «προβλέπει» ο διεθνής καταμερισμός εργασίας, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα είναι χώρα παραγωγής υπηρεσιών, τόπος αναψυχής για τους ξένους τουρίστες και οι Ελληνες τα γκαρσόνια της Ευρώπης - που έλεγε ο Α. Παπανδρέου;

5) «Γιατί οι επιχειρήσεις μας είναι λιγότερο παραγωγικές, για παράδειγμα, από τις γερμανικές επιχειρήσεις και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την παραγωγικότητά τους;»

■ Μήπως γιατί οι περισσότεροι επιχειρηματίες φροντίζουν περισσότερο για την αύξηση της περιουσίας τους και λιγότερο για την επέκταση των επιχειρήσεών τους; Πάντως μην έχετε αυταπάτες: η αύξηση της παραγωγικότητας δεν θα προκύψει με τη μείωση των μισθών, την επέκταση της μερικής απασχόλησης και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

6) «Γιατί οι γυναίκες συμμετέχουν λιγότερο από τους άνδρες στην αγορά εργασίας;»

■ Μεγάλο πρόβλημα. Ξεπερνά τα όρια αυτού του σημειώματος. Με την ευκαιρία, το παράδειγμα το δίνουν οι κορυφές. Αλήθεια, γιατί σε μια τόσο πολυπρόσωπη κυβέρνηση οι γυναίκες είναι τόσο λίγες (μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού); Αλήθεια, γιατί και τα πέντε μέλη της επιτροπής που συνέταξαν το σχέδιο είναι άνδρες; Ρητορικά ερωτήματα.

7) «Πώς μπορούμε να εξισορροπήσουμε την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή και να εξαλείψουμε τις ανισότητες στις επιχειρήσεις για να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες στον επαγγελματικό στίβο;»

■ Πού είναι οι πολιτικές σας για το μείζον θέμα της υπογεννητικότητας, για την ενίσχυση των γυναικών; Ξέρετε ότι είμαστε η πιο γερασμένη κοινωνία της Ευρώπης; Μόνο η Ιταλία μάς περνάει. Γιατί με το που αναλάβατε αφυδατώσατε τους μηχανισμούς ελέγχου; Μήπως γιατί αυτό σας ζήτησαν οι εργοδότες; Καμία έκπληξη. Είστε μια δεξιά κυβέρνηση, μισείτε τον ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό, θέλετε συνδικάτα που θα προσκυνούν εσάς και την εργοδοσία.

8) «Γιατί έχουμε τόσο υψηλό ποσοστό αδήλωτης ή ημι-δηλωμένης εργασίας;»

■ Μα, γιατί όλες οι κυβερνήσεις, κυρίως αυτές της συντηρητικής παράταξης, επέτρεψαν να δημιουργηθεί αυτό το φαύλο καθεστώς. Θα κάνετε κάποτε την αυτοκριτική σας; Θα θεσπίσετε διαδικασίες ελέγχου; Μπορείτε να έρθετε σε σύγκρουση με την πελατειακή λογική που είναι το βασικό χαρακτηριστικό της φυσιογνωμίας σας;

9) «Πώς θα δώσουμε κίνητρα για να φέρουμε στην επιφάνεια ένα σημαντικό μέρος της παραοικονομίας, να “ασπρίσουμε” δηλαδή την οικονομία της Ελλάδας και να βελτιώσουμε τα δημόσια έσοδα;»

■ Πριν «ασπρίσετε» την οικονομία δίνοντας κίνητρα, μήπως να αναζητήσετε τρόπους για να συλλάβετε τη φοροδιαφυγή; Ρίξτε μια ματιά στους φορολογικούς παραδείσους. Θα διαπιστώσετε ότι εκεί παρκάρουν τα λεφτά τους, είτε από τα αφορολόγητα κέρδη τους είτε από τα δανεικά και αγύριστα, πολλές εξέχουσες προσωπικότητες της εγχώριας ελίτ που είναι και χρηματοδότες σας. Δεν τολμάτε να αγγίξετε το θέμα. Δεν θα βάλετε τα χεράκια σας να βγάλετε τα ματάκια σας. Με την ευκαιρία: «Ασπρίστε» πρώτα τα οικονομικά του κόμματός σας -χρωστάτε τα μαλλιοκέφαλά σας- και μετά ασχοληθείτε με τις άλλες γκρίζες περιοχές.

10) «Πώς εξηγείται το παράδοξο να έχουμε τόσο υψηλό ποσοστό αποφοίτων από ΑΕΙ αλλά παρ’ όλα αυτά οι επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους με τις δεξιότητες που ψάχνουν;»

■ Εσείς πώς εξηγείτε το γεγονός ότι Ελληνες με πτυχία και διδακτορικά από ντόπια πανεπιστήμια διαπρέπουν στο εξωτερικό; Οι ξένοι τούς βρίσκουν, οι δικοί μας δεν μπορούν; Κάτι τρέχει εδώ. Βρείτε καλύτερο επιχείρημα για να δικαιολογήσετε την επιλογή σας να γίνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια παραρτήματα των επιχειρήσεων.

EFSYN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου