Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

«Μαγειρεύοντας» τους αριθμούς Covid-19

Είναι ικανοί για τα πάντα. Ακόμη και για να στείλουν στις Βρυξέλλες «πειραγμένα» στοιχεία προκειμένου να «πρασινίσει» η Ελλάδα στο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) που αφορά στο δείκτη θετικότητας.

Χρησιμοποιώντας τα self tests για να «αβγατίσουν» τους ελέγχους και να ρίξουν τη μεταδοτικότητα, κατασκεύασαν μια εξωραϊσμένη εικόνα ώστε να εμφανίσουν τη χώρα μας ως ιδανικό τουριστικό προορισμό.

Παλιά τους τέχνη κόσκινο. Το ρεπορτάζ του tvxs απέδειξε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Και οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν πείθουν. Το έχουν ξανακάνει. Ποτέ δεν ζήτησαν συγγνώμη για τις αλχημείες με τις οποίες έκρυβαν από τους Ευρωπαίους το έλλειμμα επί κυβέρνησης Καραμανλή ούτε για τη συσκότιση που καλλιεργούσαν στο εσωτερικό γύρω από το δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Δυστυχώς γι αυτούς δεν πείθονται ούτε οι δικοί τους. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος έκανε μια εντελώς διαφορετική περιγραφή για την κατάσταση στη χώρα:

«Ο τουρισμός μας έχει σοβαρό υγειονομικό μειονέκτημα έναντι όλων των ανταγωνιστικών προορισμών. Θάνατοι ανά εκατ κατοίκους το τελευταίο 7ήμερο.

  • Ελλάδα 42,9
  • Ιταλία 31,6
  • Τουρκία 25,5
  • Γαλλία 24,4
  • Ισπανία 13,5
  • Κύπρος 5
  • Πορτογαλία 1,3

Πέρυσι ήμασταν οι καλύτεροι το 2021 οι χειρότεροι..»

Και επειδή κανείς από την κυβέρνηση δεν του απάντησε, επανήλθε: «Στις 28 Απριλίου 2020 είχαμε στην Ελλάδα 2 θανάτους από κορωνοϊό. Ένα χρόνο αργότερα έχουμε,μέσα σε ένα 24ωρο,92 θανάτους. Τι λένε οι αρμόδιοι για την τεράστια διαφορά και πως θα την αντιμετωπίσουμε σε χρόνο ρεκόρ; Εχω πει την άποψή μου από Νοέμβριο, πολύ πριν φτάσουμε εδώ..»

Η στατιστική είναι ενδιαφέρουσα επιστήμη. Και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της είναι ο υποκειμενισμός. Οι αριθμοί λένε την αλήθεια αλλά μπορούν να πουν και ψέματα, ανάλογα με την πρόθεση πίσω από τον υπολογισμό.

Εκεί που δεν χωράει σχετικότητα είναι στον θάνατο. Δεν υπάρχουν περίπου νεκροί ούτε σχεδόν ζωντανοί. Οσοι έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας διαθέσιμη ΜΕΘ είχαν το συγκλονιστικό βίωμα της απόλυτης απελπισίας που δεν καταγράφεται στο χάρτη του ECDC.

ΤVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου