Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Να μη συνηθίσουμε το τέρας

της Αννέτας Καββαδία

Το ημερολόγιο έδειχνε 21/8/2018 όταν ο Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, έλεγε πως «πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της». Και πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές».

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Εκλογές, η ΝΔ κυβέρνηση, κορονοϊός… Ο Κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του, απολύτως συνεπείς στις προεκλογικές εξαγγελίες και τις διακηρυγμένες θέσεις τους, εφαρμόζουν κατά γράμμα αυτά για τα οποία εξελέγησαν. Γιατί ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία: όλα όσα βιώνουμε σήμερα ως αποτέλεσμα της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, δεν έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται –με την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, τη διόγκωση και την εξυπηρέτηση των πελατειακών σχέσεων, την επίθεση σε όλων των ειδών τα δικαιώματα, τον αυταρχισμό και την καταστολή– είναι το αφήγημα με το οποίο πολιτεύτηκε η ΝΔ. Με αυτά τα προτάγματα, αν και ενίοτε καλυμμένα, ζήτησε την ψήφο του ελληνικού λαού.

Τρομαχτικά και αναμενόμενα

Κατά συνέπεια, τα όσα ζήσαμε τόσο στην επέτειο του Πολυτεχνείου, όσο και στην επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου μπορεί να είναι εξοργιστικά, να κινούνται στα όρια της συνταγματικότητας, να προκαλούν σφοδρότατες αντιδράσεις ως προς το αποτύπωμα που αφήνουν –είναι ενδεικτική η δήλωση του προέδρου της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων Χριστόφορου Σεβαστίδη, ο οποίος την επαύριο της 6ης Δεκεμβρίου, και με αφορμή την απαγόρευση των συναθροίσεων, μίλησε για «κίνδυνο για τις συνταγματικές ελευθερίες δύο αιώνων»- είναι όμως απολύτως αναμενόμενα από πλευράς της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Και η πανδημία είναι απλώς το βούτυρο στο ψωμί της… Αρκεί να θυμηθούμε, για παράδειγμα, πως με αφορμή τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, η ιδέα της "εκκαθάρισης" του αστικού χώρου είναι το διαχρονικό σημείο εκκίνησης της ρητορικής της δεξιάς και της ακροδεξιάς εδώ και 12 χρόνια. Από το ανατριχιαστικό "οι ξιφολόγχες θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια" του Μιχαλολιάκου, στο "να επανακαταλάβουμε τις πόλεις" του Σαμαρά, μέχρι το "θα καθαρίσω τα Εξάρχεια" του Μητσοτάκη.

Το όργιο, λοιπόν, καταστολής και αστυνομικής αυθαιρεσίας εντάσσεται σε ένα καλά δουλεμένο σχέδιο που στοχεύει όσους τολμούν να αμφισβητούν το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το αυταρχικό κρεσέντο Χρυσοχοΐδη μέσα στη Βουλή -«η δήθεν αριστερή ευαισθησία είναι μια τυφλή αδιαλλαξία και η στάση αυτή είναι πλέον αντικοινωνική. Η λογική επανέρχεται, η δημοκρατία επανέρχεται. Η ασυλία των παιδιών με τις μολότοφ και κάποιων φωνακλάδων επώνυμων δεν υπάρχει. Τόσα χρόνια κάποιοι ανέχθηκαν τους 500-1.000 που καίνε τις πόλεις. Αυτό τελείωσε, θα πάρει ίσως λίγο χρόνο και πολύ κόπο ακόμη, αλλά τελείωσε»- δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ακράδαντη απόδειξη πως βούληση της κυβέρνησης είναι να θεμελιώσει την αντιδημοκρατική της εκτροπή πάνω στα ερείπια της δημόσιας υγείας. Γιατί, προφανώς, στη δική της ζυγαριά μετρά περισσότερο η αστυνομική βία και ο τραμπουκισμός, παρά η ενίσχυση του ΕΣΥ. Με 100 νεκρούς την ημέρα, διαλυμένο σύστημα υγείας και μια κοινωνία καθηλωμένη από το φόβο και την αγωνία, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να περάσει ως μήνυμα το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε».

Κι αυτό να θεωρείται η νέα «κανονικότητα».

- Μια κανονικότητα στην οποία η εισαγγελία Πρωτοδικών διεξάγει, ύστερα από μήνυση του γνωστού και μη εξαιρετέου Φαήλου Κρανιδιώτη, προκαταρκτική έρευνα εναντίον τριών πολιτικών αρχηγών -Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη- για σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων και η «υποκίνηση σε απείθεια».

- Μια κανονικότητα στην οποία η πλειοψηφία της επιτροπής δεοντολογίας της Βουλής (ΝΔ, Ελληνική Λύση), μετά από μήνυση της ένωσης αξιωματικών Κεντρικής Μακεδονίας, παραπέμπει στην Ολομέλεια με το ερώτημα της άρσης της βουλευτικής της ασυλίας τη βουλεύτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου, γιατί σε τοποθέτησή της σε σχετικό νομοσχέδιο είχε αναφερθεί στις γνωστές, και κραυγαλέα παράνομες, πρακτικές της ΕΛΑΣ να «φυτεύει» στις διαδηλώσεις τους λεγόμενους «γνωστούς-άγνωστους».

- Μια κανονικότητα, με άλλα λόγια, όπου κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή θα επιχειρείται να φιμώνεται.

Απαράδεκτη τροπολογία

Γι΄ αυτό και σε αυτή τη συγκυρία, προκάλεσε τέτοια αλγεινή εντύπωση και τόσες σφοδρές αντιδράσεις η πρωτοβουλία των τομεαρχών Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτών Χ. Σπίρτζη και Θ. Ξανθόπουλου να καταθέσουν τροπολογία –η οποία τελικά αποσύρθηκε– όπου μεταξύ άλλων, προβλεπόταν οικονομική ενίσχυση για το προσωπικό της ΕΛΑΣ. Σε μια περίοδο που το σύνολο του πληθυσμού δοκιμάζεται σκληρά από τις συνέπειες της πανδημίας, που ο Κ. Μητσοτάκης «κρύβεται» πίσω από ρόπαλα και ασπίδες και που μέχρι και η Διεθνής Αμνηστία ξεκίνησε καμπάνια για τον τερματισμό της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στην Ελλάδα, είναι επιεικώς απαράδεκτο για ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς να κάνει τέτοια λάθη(;). Που όχι μόνο απογοητεύουν, αλλά εγείρουν και ερωτηματικά ως προς την ιδεολογικοπολιτική τους στόχευση και την κοινωνική του απεύθυνση.

Ιστορική λεπτομέρεια με σημασία: ο πρύτανης του πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα, διαπρεπής ελληνιστής και φιλόσοφος, Μιγκέλ ντε Ουναμούνο, ξεκίνησε την ομιλία του για την κατάληψη της πόλης από τους φρανκιστές πραξικοπηματίες το καλοκαίρι του 1936, απευθυνόμενος σε έναν από τους υπαρχηγούς του Φράνκο, με τη φράση: «Θα νικήσετε γιατί εκπροσωπείτε την κτηνώδη βία. Αλλά δεν θα κυριαρχήσετε...».

Απέναντι, λοιπόν, στην απόπειρα της κυβέρνησης να επιβάλλει μια νέα «κανονικότητα», με τα χαρακτηριστικά που περιγράφηκαν πιο πάνω, έχει μεγάλη σημασία η δημιουργία ισχυρών κοινωνικών αντισωμάτων. Μια κοινωνία που, βγαίνοντας από την πανδημία, δεν θα έχει συνηθίσει στην αποφορά του αυταρχισμού, δεν θα έχει εκπαιδευθεί να της φαίνεται αυτή η οσμή σαν κάτι φυσιολογικό, δεν θα της έχει γίνει η ανοχή δεύτερη φύση. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων μας. Προκειμένου να μην κυριαρχήσουν…

ΕΠΟΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου