Ποια στοιχεία οδήγησαν στην "κατρακύλα" 19 θέσεων της χώρας μας, στη σχετική αξιολόγηση
Κατά 19 θέσεις «κατρακύλησε» η Ελλάδα με αποτέλεσμα να βρεθεί τέταρτη από το τέλος στη λίστα αξιολόγησης της διαχείρισης της πανδημίας, που δημοσιεύσει κάθε μήνα το πρακτορείο Bloomberg.
Μερικά από τα κριτήρια που χρησιμοποιεί το πρακτορείο είναι ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων, το ποσοστό θνητότητας, η διαθεσιμότητα σε τεστ, η άμεση πρόσβαση σε εμβόλια -με βάση τις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές-, και η αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας.
Παράλληλα εξετάζει τον αντίκτυπο των περιορισμών στην οικονομία μέχρι τους βαθμούς ελευθερίας στην μετακίνηση των πολιτών. Βάσει αυτών των κριτηρίων έχει διαμορφωθεί μια λίστα 53 χωρών με την Ελλάδα να βρίσκεται πλέον στην 50η θέση, πάνω μόνο από το Περού, την Αργεντινή και το Μεξικό.
H Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση επιδημιολογικά και σε ποιότητα ζωής ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Σε παγκόσμια κλίμακα βρίσκεται στην 50η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες, καθώς ξεπερνά μόνο το Περού, την Αργεντινή και το Μεξικό.
Την ίδια στιγμή, η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις χώρες με τα πιο αυστηρά μέτρα lockdown.
Στον άξονα που αφορά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και συνυπολογίζει τα σκαμπανεβάσματα στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή, η Ελλάδα φιγουράρει στην 10η χειρότερη θέση ανάμεσα στις 53 χώρες.
Ενδεικτικό είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις και στις οικονομικές επιπτώσεις των χωρών, καθώς εμφανίζει πρόβλεψη για συρρίκνωση του ΑΕΠ της τουλάχιστον κατά 9,5 μονάδες. Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει προβλέψει ποσοστό ύφεσης πάνω από 10%.
Στις κορυφαίες θέσεις ως χώρες που είναι καλύτερα για να ζει κανείς την εποχή της πανδημίας βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία, την οποία ακολουθούν η Ταϊβάν και η Αυστραλία.
TVXS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου