Στη φωτογραφία: Η Βουλή σημαιοστολισμένη και διακοσμημένη με τεράστια "Κ" με το στέμμα, γιρλάντες κλπ για την επιστροφή του βασιλέως Κωνσταντίνου Α' μετά το δημοψήφισμα της 5ης Δεκεμβρίου 1920.
«Εκτός από την επιστροφή στο «μικρά, πτωχή, πλην τιμία Ελλάς» έχουμε και το φαινόμενο «εξωτερική πολιτική εξωτερικού» και «εξωτερική πολιτική εσωτερικού»
του Κώστα Πουλακίδα «Δεν τη θέλομε». Τέτοιες μέρες πριν από 99 χρόνια, ο αντιβενιζελικός Κωνσταντίνος Κουμουνδούρος, φωνάζοντας αυτή τη φράση, υπό τις επευφημίες των συγκεντρωμένων σε ένα χωριό της Μεσσηνίας, έσκισε τον χάρτη της Μεγάλης Ελλάδας. Πλησίαζαν οι εκλογές του Νοεμβρίου του 1920. Το «Δεν τη θέλομε» ήταν βασικό σύνθημα στις συγκεντρώσεις της Δεξιάς, η νίκη της οποίας άνοιξε το δρόμο για τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ταυτόχρονα όμως το «Δεν τη θέλομε» εξέφρασε και μία άλλη διάκριση: τη διάκριση μεταξύ της «Παλιάς Ελλάδας» και της νέας Ελλάδας που προέκυψε από τους νικηφόρους αγώνες κατά των Τούρκων. Η «Παλιά Ελλάδα» ζούσε σχεδόν 100 χρόνια τότε με το δόγμα «μικρά, πτωχή, πλην τιμία Ελλάς».
Η προοδευτική παράταξη απάντησε με τη δημιουργία της Μεγάλης Ελλάδας, η οποία μπήκε στη διεθνή σκακιέρα αξιοποιώντας τη στρατηγική θέση της χώρας.
Με την κυβέρνηση της Ν.Δ. επανερχόμαστε στη «μικρά, πτωχή, πλην τιμία Ελλάδα». Τέσσερις μέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμαθε επίσημα (από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων) ότι η Γαλλία θα βάλει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, κάτι που αποτελεί μία εξέλιξη αντίθετη στην ελληνική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών. Τι έκανε για να το αποτρέψει; Απολύτως τίποτα! Δεν επικοινώνησε καν με τον Μακρόν.
Αντίθετα πήγε στη σύνοδο και είδε να διατυπώνουν βαλκανική πολιτική… η Δανία και η Ολλανδία! Δεν κατάφερε να διατηρήσει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια που της έχουν δώσει οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.
Εκτός από την επιστροφή στο «μικρά, πτωχή, πλην τιμία Ελλάς» έχουμε και το φαινόμενο «εξωτερική πολιτική εξωτερικού» και «εξωτερική πολιτική εσωτερικού».
Ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής τάχθηκε υπέρ της έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Απέτυχε στον στόχο του. Το ομολόγησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δηλώνοντας ότι «δεν είναι μια ευχάριστη εξέλιξη για μας».
Έλα όμως που η ψυχή της Δεξιάς άλλα λέει και πάντα υπάρχουν οι κατάλληλοι για να τη μεταφέρουν. «Μερικές φορές η πολιτική σε καλεί κα κάτσεις στα αυγά σου και να δεις αυτό που θες να γίνεται να το κάνει κάποιος άλλος. Εγώ είμαι μια χαρά με αυτό» δήλωσε ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος.
Και ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς στην κρατική τηλοψία υποστήριξε πως «σημασία έχει ότι επετεύχθη αυτό το οποίο έλεγε η Ν.Δ. προεκλογικά», που ήταν «η μη εισδοχή (της Β. Μακεδονίας) στην Ε.Ε.».
Καταλαβαίνει κανείς την εξωτερική πολιτική της Ν.Δ.;
αυγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου