Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Ο Μακρυγιάννης δικαιούται να είναι σημαιοφόρος;



Με κλήρωση ή με Αριστεία θα επιλέγονται οι σημαιοφόροι, είναι το κυρίαρχο θέμα στον δημόσιο διάλογο αυτές τις μέρες. Σέβομαι και τις δύο απόψεις, αλλά νομίζω ότι η πλευρά της αριστείας για το εθνικό μας σύμβολο χωλαίνει από πολλές πλευρές, με κυριότερη το τι θεωρούμε άριστο για το σύμβολο της χώρας. Αυτόν που είναι καλός στα μαθηματικά ή αυτόν που είναι καλός... στα αθλήματα ή όλους; Και μάλιστα σε παιδιά δημοτικού!
του Αυγερινού Χατζηχρυσού
Γιατί με το σκεπτικό της ακροδεξιάς ελίτ του Μητσοτάκη, ούτε ο Μακρυγιάννης (όπως κι οι περισσότεροι επαναστάτες) δεν θα εδικαιούτο να φέρει την σημαία, όντας Αγράμματος.
Και φέρνω ως παράδειγμα τον Μακρυγιάννη, διότι παρά του ότι αντικειμενικά του έλειπαν οι τίτλοι, αναλφάβητος μέχρι μεγάλη ηλικία, τελικά έμεινε στην ιστορία (εκτός από στρατηγός) ως ο μεγαλύτερος νεοέλληνας πεζογράφος, μετά τον Παπαδιαμάντη βεβαίως.
Ακόμη πιο εξοργιστικό είναι και ότι κόπτονται για την ελληνική σημαία, οι ακροδεξιοί του Μητσοτάκη και τα μιντιακά συγκροτήματα. Αυτοί έβαλαν λουκέτο/συγχώνευσαν δεκάδες σχολεία, αλλά το χειρότερο αυτοί που προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να αναθεωρήσουν την Ιστορία, με πολλές εκπομπές, βιβλία, ομιλίες, καθηγητές και αρθρογράφους ξεπλένοντας τα Τάγματα Ασφαλείας που πολεμούσαν υπό την σβάστικα και φυσικά με την υπερπροβολή των απόψεων τους από την (τέως) Μεγάλη Πατριωτική Παράταξη!
Εδώ να εξηγήσουμε όμως και τι θεωρεί η ελιτ "Αριστεία" και τι θεωρεί ο λαός, επειδή το βλέπω διαρκώς τα περί "βιογραφικών" που συγκεντρώνει ο Μητσοτάκης, που δηλώνουν βαρύγδουπους τίτλους και φωτογραφίζονται με κούπες του Harvard και μετά εγκαλούν όλους τους άλλους ότι "το λέει ο καθηγητής" τάδε, κι ας αποδεικνύονται διαρκώς αποτυχημένοι, όπως όταν έκαναν λάθος πολλαπλασιαστή τόσα βιογραφικά του ΔΝΤ ή έπεσαν έξω 200% εως 400% στα ποσοστά ανεργίας που "προέβλεπαν" κορύφωση στο 15% κι έχει φτάσει στο 60% στις δημιουργικές ηλικίες.
Λοιπόν, στην εποχή του καταναλωτισμού έχουμε μπερδέψει τις βούρτσες με τις φούστες και νομίζουμε ότι όλα είναι σαν την χλωρίνη στο σούπερ μάρκετ, ό,τι πληρώνεις παίρνεις και στα πτυχία και στην ευφυΐα και μετά σου βγαίνουν τύποι Harvard όπως Κούλης και Μίλτος που δεν θα τους έδινες ούτε λίστα για ψωνια στο περιπτερο. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Εξεταστική για την Υγεία, ο Γεωργιάδης επανέλαβε τρις ότι θεωρεί τα σούπερ μάρκετ με τις κονσέρβες το ίδιο με τα νοσοκομεία με τους ανθρώπους που ασθενουν.
Η γενιά του '30 μπορεί να μην είχε τόσα "χαρτια" αλλά είχε μια έκφραση που έχει εξαφανιστεί από το νεοελληνικό λεξιλόγιο. Την εκφραση "αυτός είναι καλλιεργημένος". Αλήθεια, πόσα χρονια έχετε να την ακούσετε;
Ταυτίζουμε εσφαλμένα, την βεβαίωση σπουδών και την αποστήθιση, με την γνώση και την γνώση με την σοφία.
Ενας Ιατρός ή ένας μηχανικός αυτοκινήτου με τίτλους που επιβεβαιώνουν την επάρκεια τους, δεν είναι κι απαραίτητα καλλιεργημένοι, όπως απο την άλλη ο νομπελίστας Σαραμάγκου (ή ο Ελύτης που δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του) δεν έχει τίτλους σπουδών, αλλά η καλλιέργεια του είναι πλεον παγκοσμίως αναγνωρισμένη. Το ότι ο τσιρίδας έχει αποστηθίσει Θουκυδίδη, δεν σημαίνει ότι έχει καταλάβει τον Ελληνικό πολιτισμό περισσότερο από έναν Κινέζο με την ίδια αποστήθιση, ίσως μάλιστα ο Κινέζος να είναι και λιγότερο ανελλήνιστος.
Ο Παπαδήμος μπορεί να έχει BSc Φυσικής από MIT, MSc ηλ.μηχανικής, PhD στα οικονομικά, να δίδαξε στο Columbia και πράγματι να γνωρίζει πώς γίνονται τεχνικά τα deals με τα fund, αλλά το μεγαλύτερο επίτευγμα του ήταν να δώσει ολο τον βιος των Ελλήνων (PSI), πετώντας 11 εκατ. Έλληνες στην ανέχεια, για να σώσει την Deutsche Bank και 10-15 γερμανούς Golden Boys χωρίς καν να ανοιγοκλείσει βλέφαρο.
Εντάξει, αυτό μπορουσε να το κάνει και μπακάλης (να βάλει χέρι στα έτοιμα λεφτά των αλλων από τα Ταμεία) αλλά ισως αυτός να ήταν αρκετά καλλιεργημένος ωστε να έχει ντροπή.
Λοιπόν, άλλο η βεβαίωση της επάρκειας κι άλλο το ηθος. Αλλο η αριστεία στα μαθηματικά κι άλλο η Αριστεία στην ζωή. Πόσο μάλλον να λέμε τους οικονομολόγους επιστήμονες, κάτι που είναι απο μονο του καταχρηστικό
Η Encyclopedia Britannica ορίζει την έννοια «επιστήμη» ως εξής: «οποιοδήποτε σύστημα γνώσης που συνεπάγεται αμερόληπτες παρατηρήσεις και συστηματικό πειραματισμό». Οι οικονομολόγοι, όπως κι οι κοινωνιολόγοι, κάνουν παρατηρήσεις αλλά ο κάθε ένας μπορεί να λέει οτιδήποτε χωρίς να μπαίνει στην βάσανο της απόδειξης. Πόσο μάλλον αν είναι στρατευμένοι, όπως αυτοί που μας έλεγαν ότι το 2012 θα βγούμε στις αγορές ή ο Μητσοτάκης που μας λέει ότι αν γίνουμε Βουλγαρία θα ζούμε σαν...Ελβετοι.
Αρα η ψευδεπίγραφη "Αριστεία" του Μητσοτάκη δεν είναι η εργατικότητα (θυμάστε πόσο απαξιωτικά μιλούσαν για τους σκουπιδιάριδες;) αλλά είναι η νεα αριστοκρατία που θέλει να συνεχίσει να ζει με τα κληρονομικά προνόμια της. 
Δεν είναι τυχαίο ότι Νο.1 θέμα στην αντιπολιτευτική γραμμή της είναι οι φόροι που επιτέλους κάποιος τους έβαλε να πληρώσουν, ενώ στους κανονικούς 11 εκατομμύρια πολίτες, είναι η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί, όπως δεν είναι τυχαίο ότι σε όλα τα ψηφοδέλτια του Μητσοτάκη πρωτοστατούν άεργοι γόνοι, που θέλουν να συνεχίσουν να ζουν εις βάρος μας.
left

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστω για την δημοσίευση του Άρθρου μου! Με τιμά!

    Αυγερινος Χατζηχρυσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή