Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Το βρόμικο παιχνίδι των «καπέλων» και η επιμονή στην ανομία



Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό: Γιατί η Νέα Δημοκρατία αρνείται να μπει το barcode στις εφημερίδες (όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες) ώστε να γίνονται επιτέλους γνωστές οι πραγματικές κυκλοφορίες τους και να αποφεύγονται τα πλαστά στοιχεία, τα περίφημα «καπέλα» όπως ονομάζονται στη δημοσιογραφική αργκό;
Γράφει ο Δημήτρης Κανελλόπουλος
Γιατί επιθυμεί να συνεχίζεται το υπάρχον καθεστώς της ανομίας, με κάποιους από τους μεγαλοεκδότες να παρουσιάζουν τις κυκλοφορίες που θέλουν δίχως να ασκείται ουσιαστικός έλεγχος;
Σε μια αγορά μάλιστα όπου πρακτορεία διανομής εφημερίδων αλλά και τυπογραφεία έχουν ιδιοκτήτες τους ίδιους τους εκδότες; Δύσκολο για έναν φυσιολογικό νου να αποφύγει τους περίεργους συνειρμούς. Υπάρχουν ωστόσο και ερωτήματα που είναι ρητορικά μια και απάντηση δεν δίνεται.
Ενδεικτικά, δύο, άκρως αντιφατικά: Γιατί κάποιων εφημερίδων η κυκλοφορία έπεσε απότομα όταν άλλος εκδότης απείλησε με εισαγγελέα; Και γιατί κάποιες εφημερίδες διαθέτουν σταθερή κυκλοφορία τύπου 5.010 φύλλα (ποτέ 4.900) ή 50.100 (ποτέ 49.900) δίχως αυξομειώσεις;
Χθες, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ανάγνωση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στις επιτροπές της Βουλής - εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. ψήφισαν καταρχήν «ναι», η Ν.Δ. είπε «όχι», ενώ Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ενωση Κεντρώων και ΚΚΕ επιφυλάχθηκαν.
Το Ποτάμι ψήφισε «όχι» εκτός από ένα-δύο άρθρα στα οποία ήταν θετικό, όπως εκείνο για το barcode.
Για να σας εξηγήσουμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται, το barcode είναι ο γραμμικός κώδικας που θα υπάρχει σε κάθε αντίτυπο (όπως σε όλα τα προϊόντα) που θα αγοράζουμε από τα περίπτερα, μέσω του οποίου θα γίνονται γνωστές οι πραγματικές πωλήσεις.
Οσα πωλούνται θα καταγράφονται και θα φορολογούνται. Με τον τρόπο αυτόν αφαιρείται από τους επιτήδειους η δυνατότητα να παρουσιάζουν πλαστά στοιχεία. Εκτός και βάλουν τίποτε δικούς τους να γυρίζουν καθημερινά από περίπτερο σε περίπτερο αγοράζοντας, οι ίδιοι, τις εφημερίδες τους. Δεν χρειάζεται να το εξηγήσουμε περαιτέρω: αυξάνοντας την κυκλοφορία σου αποκτάς ισχύ στη διαφημιστική αγορά και όχι μόνο. Δημιουργείς εντυπώσεις και παίρνεις περισσότερες και ακριβότερες διαφημίσεις.
Χθες στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία, που ως γνωστόν δηλώνει υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς, ψήφισε εναντίον του barcode. Να μην υφίσταται διαφάνεια και να επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας, δηλαδή να κυριαρχεί ο ισχυρότερος με αθέμιτα μέσα.
Οπως φαίνεται, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοεκδοτών, νέων και παλιών, με τους οποίους διατηρεί «δεσμούς αίματος». Τα ίδια κάνει και με τις τηλεοπτικές άδειες. Στην υπηρεσία των καναλαρχών συμβαδίζει πλήρως με τις επιθυμίες τους.
Το barcode ψηφίστηκε στις επιτροπές και από την Παρασκευή θα αποτελεί νόμο του κράτους. Θα χρειαστεί βέβαια κάποιο διάστημα μέχρι να εφαρμοστεί γιατί δεν υπάρχει ακόμα ο κατάλληλος τεχνολογικός εξοπλισμός.
Είναι αναγκαίο ωστόσο μέχρι τότε να λειτουργήσει ο μηχανισμός εκείνος που θα διασφαλίζει την αλήθεια των κυκλοφοριών: να μη δημοσιεύονται οι προβλέψεις, που έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση της αγοράς με τις πραγματικές όπως γίνεται έως τώρα, αλλά να περιμένουμε τα αποτελέσματα της λογιστικής εκκαθάρισης έστω και αν αυτά θα αργούν.
Μπορεί να τα πληροφορούμαστε έναν με ενάμιση μήνα αργότερα, όμως θα είναι τα αληθινά. Παράδειγμα, αυτό συμβαίνει και στη Γερμανία. Από το υπουργείο υποστηρίζουν πως με το νομοσχέδιο που βρίσκεται τώρα στη Βουλή διασφαλίζεται και αυτό.
πηγή:www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου