της Μαρίνας Βήχου
Αύριο πρόκειται να συζητηθεί μεταξύ των Πρωθυπουργών των κρατών μελών της ΕΕ η περιβόητη «φαεινή ιδέα» του έλληνα Πρωθυπουργού για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Απ' ότι ως τώρα διαφαίνεται ομόφωνη απόφασή δε θα μπορέσει να παρθεί, καθώς δυο σημαντικές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία είναι από επιφυλακτικές έως αρνητικές.
Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη καθώς και στις δυο αυτές χώρες υπάρχουν ισχυρά κινήματα κατά του εμβολιασμού, ειδικά με τα εμβόλια mRNA τεχνολογίας. Επιπλέον, στη Γαλλία βγήκε δημοσιά και τοποθετήθηκε κατά των συγκεκριμένων εμβολίων ο ηγέτης της αριστερής αντιπολίτευσης Ζαν Λυκ Μελανσόν. Όσο για τη Γερμανία έχει τεθεί επί τάπητος τόσο από νομικούς όσο και από βουλευτές από όλα τα κόμματα ότι συνιστά διάκριση η καθιέρωση ενός τέτοιου πιστοποιητικού, βάσει του οποίου οι εμβολιασμένοι θα έχουν λιγότερα δικαιώματα από τους μη εμβολιασμένους.
Όλα δείχνουν ότι η και παρά τη σύμφωνη γνώμη της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν απόφαση θα μετατεθεί στην επόμενη διαδικτυακή συνάντηση στο τέλος του μηνά.
Πέρα των οποίων σοβαρών νομικών ζητημάτων που τίθενται αναφορικά με τις διακρίσεις και πέραν της αρνητικής στάσης και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με αυτό το ζήτημα είναι απορίας άξιο που όλοι αυτοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες που τοποθετούνται υπέρ της πρότασης του δικού μας "φωτεινού παντογνώστη" δε λαμβάνουν υπ' όψη τους ορισμένα πολύ σοβαρά επιστημονικά ζητήματα όπως:
- καμιά από τις εταιρείες παράγωγης των mRNA εμβολίων δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα αν κάποιος που έχει κάνει το εμβόλιο μπορεί να κολλήσει και να μεταδώσει και σε άλλους τον κορονοϊο. Μας απαντούν ότι γίνονται μελέτες ακόμα...
- καμιά από τις εν λόγω εταιρείες δε μας έχει απαντήσει στο ερώτημα για πόσο διάστημα μετά τον εμβολιασμό κρατάει η ανοσία και αν αυτό διαφοροποιείται με βάση τους παράγοντες της ηλικίας και της κατάστασης του ανοσοποιητικού συστήματος του κάθε εμβολιαζόμενου. Μας απαντούν ότι γίνονται μελέτες ακόμα...
- καμιά από τις εν λόγω εταιρείες δε μας έχει απαντήσει με σαφήνεια κατά πόσο το εμβόλιό της καλύπτει τις υπάρχουσες σοβαρές μεταλλάξεις της Βρετανίας, της Νοτιάς Αφρικής και της Βραζιλίας που προς το παρόν έχουν εντοπιστεί. Πόσο μάλλον αυτές που εικάζουν οι επιστήμονες ότι θα εμφανιστούν όσο μεγαλώνει ο αριθμός των εμβολιασμένων και ο ιός «στριμώχνεται» και θα μεταλλάσσεται προκείμενου να αμυνθεί. (βλέπε συνέντευξη στο Brittish Medical Journal του Andrew Pollard, επικεφαλής των κλινικών μελετών του εμβολίου της Οξφόρδης, ο οποίος ρητά αναφέρει ότι η κρίσιμη περίοδος θα είναι όταν πολύς κόσμος θα έχει εμβολιαστεί και αυτό θα θέσει τον ίο σε μεγάλη πίεση «άραγε τότε θα μεταλλαχθεί; Με αυτό τον κορονοϊό δεν γνωρίζουμε την απάντηση ακόμη, γι' αυτό και θα είναι πολύ σημαντική η επιτήρηση μέσα στον χρόνο που διανύουμε, ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα βρεθούμε στην κατάσταση οπού έχουμε μεν πετύχει την ανοσία του πληθυσμού όμως ο ιός έχει ξεφύγει. Και αν συμβεί αυτό να το εντοπίσουμε έγκαιρα ώστε να επανασχεδιάσουμε τα εμβόλια».
- επιπλέον οι δυο εταιρείες που αναφέρουν το μεγαλύτερο ποσοστό αποτελεσματικότητας στα εμβόλια τους, η Pfizer και η Moderna (94-95%), δε μας έχουν ξεκαθαρίσει αυτό το υπόλοιπο ποσοστό που δεν θα το καλύπτει το εμβόλιο, πως θα ανιχνεύεται; Θα γίνονται τεστ αντισωμάτων σε όλους τους εμβολιασμένους η μόνο σε δείγμα; Και τα πιστοποιητικά πως θα γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι;
Πολλά και σοβαρά τα επιστημονικά ερωτήματα που μέχρι στιγμής μένουν αναπάντητα. Το μόνο βέβαιο που έχουμε στα χεριά μας από σχετικό ρεπορτάζ του CNN είναι ότι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Microsoft, η Saleforce, η Oracle, η Cerner, η Cigna, αλλά και εταιρείες λογισμικών υγείας, όπως η Epic και η Mayo Clinic προωθούν πρόταση για ένα τέτοιο πιστοποιητικό και μάλιστα ψηφιακό, στο όνομα της "επιστροφής στην κανονικότητα". Το σχέδιο που περιγράφει το δημοσίευμα άφορα μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο, της οποίας τα στοιχειά θα χρησιμοποιούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, από τις αεροπορικές εταιρείες μέχρι τους συναυλιακούς χώρους.
Το ερώτημα που τελικά τίθεται τόσο για τις πολιτικοοικονομικές ελίτ όσο και για μας τους απλούς πολίτες είναι αν θα προχωρήσουμε με τα επιστημονικά πορίσματα ή με τα τεχνολογικά «γκατζετακια»...
koutipandoras
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου