Παραδέχονται λοιπόν ότι υπάρχει μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο στην υπόθεση Novartis. Κάτι είναι κι αυτό.
του Τάσου Παππά
Το non paper είναι μια συνήθης μέθοδος ενημέρωσης που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα όταν θέλουν να μεταφέρουν στους πολίτες τις απόψεις τους για διάφορα ζητήματα ανεπισήμως. Αυτήν τη διαδικασία επέλεξε η κυβέρνηση για να σχολιάσει την ομόφωνη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την οποία καλούνται τα αρμόδια υπουργεία και τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου να ασκήσουν αγωγές προκειμένου να αποκατασταθεί η συνομολογημένη ζημιά άνω των τριών δισ. ευρώ την οποία προξένησε στο Ελληνικό Δημόσιο η Novartis.
Οι ανώνυμες κυβερνητικές πηγές κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι την εποχή που ήταν στην εξουσία «αντί να διερευνήσει το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο το χρησιμοποίησε ως εργαλείο στοχοποίησης και κατασυκοφάντησης των πολιτικών αντιπάλων. Οι σκοτεινές μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκαν, όμως το οικονομικό σκάνδαλο παραμένει». Μνημείο στρεψοδικίας.
Ορισμένες παρατηρήσεις:
■ Πότε αποκαλύφθηκαν οι σκοτεινές μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ; Αν οι συντάκτες του non paper αναφέρονται στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, μάλλον βιάζονται και παραβιάζουν αυτό που ισχυρίζονται πως σέβονται: το τεκμήριο της αθωότητας. Εκτός αν ξέρουν από τώρα ότι η υπόθεση σίγουρα θα πάει στο Ειδικό Δικαστήριο και ότι σίγουρα θα καταδικαστεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Στην περίπτωση αυτή τα περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης που διακινούν είναι φληναφήματα.
■ Παραδέχονται λοιπόν ότι υπάρχει μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο. Κάτι είναι κι αυτό.
Ας θυμηθούμε πώς έχουν προσεγγίσει το θέμα μερικοί από τους πρωταγωνιστές:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Είναι σκευωρία. Είναι ένα κατασκεύασμα. Αυτό δεν σημαίνει, προς Θεού, ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis ή δεν σημαίνει a priori, να το τονίσω αυτό, ότι όλοι είναι εξ ορισμού αθώοι». Μάλιστα! Και σκευωρία και σκάνδαλο. Επίσης, δεν είναι όλοι εξ ορισμού αθώοι. Χοντρό! Ο πρωθυπουργός κρατάει πισινή. Είτε γνωρίζει κάτι παραπάνω από τους κοινούς θνητούς είτε υποπτεύεται ότι κάποιοι από τους δέκα πολιτικούς δεν είναι και τόσο καθαροί όσο βροντοφωνάζουν. Ωστόσο, ο άνθρωπος που τοποθέτησε ο κ. Μητσοτάκης στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο Κ. Τσιάρας, είχε πει στη Βουλή ότι, κατά την κρίση του, και οι δέκα φάκελοι πρέπει να πάνε στο αρχείο. Aρα μας είπε εμμέσως πλην σαφώς (πιο σαφώς δεν γίνεται) ότι πρέπει να ακυρωθεί η δίωξη εναντίον του Ανδ. Λοβέρδου και να σταματήσει η έρευνα για τους Αδ. Γεωργιάδη και Δημ. Αβραμόπουλο. Αν και γιατρός, λειτούργησε σαν εισαγγελέας. Φαίνεται πως έμαθε βαριά νομικά σε λίγους μήνες.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Το σκάνδαλο Novartis είχα πει εξαρχής ότι είναι αντίστροφο. Αφορά αυτούς που οργάνωσαν τη σκευωρία. Την πιο μεγάλη και την πιο κακοφτιαγμένη πολιτική σκευωρία των τελευταίων δεκαετιών». Καμιά αμφιβολία δεν έχει ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντώνης Σαμαράς. Θα αναρωτηθεί κάποιος: «Τότε, βρε παιδιά, πώς προέκυψε ζημιά τριών δισ. ευρώ για το Δημόσιο;». Ασήμαντη λεπτομέρεια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: «Δεν βλέπω σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα. Νομίζω υπάρχει σκευωρία». Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει πληρώσει μεγάλα πρόστιμα σε πολλές χώρες, έχει παραδεχτεί ότι χρημάτισε κόσμο και κοσμάκη στην Ελλάδα (εξωδικαστικός συμβιβασμός στις ΗΠΑ), αλλά ο κεντρικός τραπεζίτης δεν βλέπει σκάνδαλο. Τέλεια!
ΑΔΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: «Εταιρείες σαν τη Novartis δίνουν λεφτά σε γιατρούς, πολιτικούς και δεν ξέρω σε ποιους άλλους, αλλά σώζουν ζωές». Πόσα θαυμαστικά να βάλεις στο τέλος αυτής της φράσης; Oσα τραβάει η όρεξή σου. Πάντως ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε ένα καλό επιχείρημα στην ομάδα των νομικών της εταιρείας. Αν η υπόθεση στραβώσει, πάει στα δικαστήρια, καταδικαστούν διευθυντικά στελέχη της, θα μπορούν οι συνήγοροι της εταιρείας να επικαλεστούν την άποψη του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να πάρουν ελαφρυντικά.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΜΑΣΤΕ: Εντάξει, υπάρχουν γιατροί που πήραν δωράκια για να συνταγογραφούν τα φάρμακα της εταιρείας, όμως τέτοιας έκτασης ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα μπορούσε να προκληθεί χωρίς την εμπλοκή κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων.
Ανάγωγα
«Οποιος βιάζεται σκοντάφτει» μας είπε ο πρωθυπουργός για να δικαιολογήσει τους πολύ αργούς ρυθμούς στην προμήθεια και τη χορήγηση εμβολίων. Σταθερή αξία η λαϊκή σοφία. Υπάρχουν όμως πολλές εκδοχές της. Για παράδειγμα: «το γοργόν και χάρη έχει» βρίσκεται στον αντίποδα. Ποια από τις δύο να διαλέξουμε; Εκτός αν προτιμήσουμε μια άλλη: «Οσο να σηκώσει το ένα πόδι του, παίρνει ο διάολος το άλλο».
EFSYN
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου