Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Σχολικό Πρόγραμμα: Ζήτω το έθνος, ζήτω η Θρησκεία, ζήτω η Νέα Δημοκρατία!


της Φωτεινής Λαμπρίδη

Πίσω από το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα γυμνασίου και λυκείου που δόθηκε στη δημοσιότητα, πηγαινοέρχονται γκρίζες σκιές μιας Ελλάδας που νομίζαμε ότι είχαμε αφήσει δια παντός πίσω μας. Η Νίκη Κεραμέως κατάφερε να συνδέσει το όνομα της, με ό,τι πιο αναχρονιστικό και επικίνδυνο στη δημόσια εκπαίδευση και ταυτόχρονα κάνει μια προσπάθεια να αποκόψει τους μαθητές και από την εποχή τους και από την ουσιαστική τους σύνδεση με την κοινωνία.

Επιτομή της προσπάθειας αυτής, η κατάργηση των μαθημάτων, των «επικίνδυνων» για την κυβέρνηση κοινωνικών επιστημών και τα καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος μαθήματα. Στο γυμνάσιο μειώθηκαν οι ώρες Χημείας και Βιολογίας, αλλά όχι των θρησκευτικών. Η αντιστοιχία του τρόμου λέει: Μία ώρα βιολογία, δύο θρησκευτικά. Το «Καλώς ήλθατε στην Τεχεράνη» παύει να αποτελεί πλέον το ανέκδοτο των social media. Είναι μια πραγματικότητα καθόλου δραματοποιημένη.

Τέρμα οι Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών, τέρμα το μάθημα «Σύγχρονος κόσμος» που εξηγεί στους μαθητές τα θέματα των ταυτοτήτων, της μετανάστευσης, του ρατσισμού, κ.α.). Δεν χρειαζόμαστε εξάλλου τέτοιες εμμονές στα early 50’s που έχουμε μεταφερθεί. Ξήλωμα και στην Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, γιατί τα παιδιά μπορεί να ψηφίζουν στα 17 αλλά δεν χρειάζεται να έχουν κριτική σκέψη ως ψηφοφόροι. Ας τους δώσουν το φακελάκι με το ψηφοδέλτιο στο χέρι οι κομματάρχες.

Τέρμα τα μαθήματα Αισθητικής Αγωγής, Στοιχεία Θεατρολογίας και τα συναφή. Οι τέχνες ανοίγουν ορίζοντες και διευρύνουν το πνεύμα. Δώσε Θρησκευτικά να έχουμε να πορευόμαστε. Πως θα μπορέσουν οι μαθητές να ταυτιστούν με τα μισαλλόδοξα κηρύγματα ορισμένων αγαπημένων στην κυβέρνηση ρασοφόρων αν δεν τα μυήσουμε από νωρίς στον κώδικα αυτόν; Δεν έφταναν τα παραπάνω, η κυρία Κεραμέως έκρινε σκόπιμη και την συρρίκνωση μαθημάτων επιστημονικού ενδιαφέροντος. Τέρμα η Γεωγραφία αλλά και η Οικιακή Οικονομία ενώ μειώθηκαν όπως είπαμε παραπάνω οι ώρες της Χημείας και της Βιολογίας.

Κι ενώ οι εκπαιδευτικοί μιλούν για ένα αντιεπιστημονικό πλαίσιο αποφάσεων υπογραμμίζουν παράλληλα, πως οι αποφάσεις του υπουργείου, εκτός των άλλων βασίζονται στο κριτήριο ελαχιστοποίησης του κόστους της παρεχόμενης εκπαίδευσης, και μείωσης εκπαιδευτικού προσωπικού. Η Ανακοίνωση της Ενωτικής Αριστερής Πρωτοβουλίας Ε' ΕΛΜΕ Αν. Αττικής επισημαίνει πως «το Υπουργείο Παιδείας δημιουργεί νέα “δεξαμενή’  πλεοναζόντων  καθηγητών  χωρίς ωράριο, μόνιμους μετανάστες σε 4 και 5 σχολεία. Δημιουργεί νέα “δεξαμενή”  καθηγητών  που δεν μπορούν πλέον να πάρουν πουθενά και ποτέ οργανική θέση.  Δημιουργεί νέους “στόχους” το Υπουργείο Παιδείας για να μπορεί την κατάλληλη στιγμή να τους θεωρήσει άνευ αντικειμένου  και να τους περάσει στη διαθεσιμότητα».

Όσο η υπουργός ξήλωνε ό,τι δημιουργικό κι επιστημονικό είχε απομείνει στη δημόσια εκπαίδευση, απευθυνόμενη στα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, είπε: Κανείς δεν πρόκειται πρόκειται να μπει εμπόδιο στο μέλλον σας. Ειρωνεία;  Το μόνο σίγουρο είναι πως το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα, θα το απολαύσουν απόλυτα όσοι και όσες έχουν τραγουδήσει τον ύμνο της Νέας Δημοκρατίας γραμμένο από τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς: «Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Θρησκεία, ζήτω η Νέα Δημοκρατία».

Αν και οι δηλωμένοι φιλελεύθεροι της παράταξης θα τραβάνε τα μαλλιά τους μαζί με όλους τους προοδευτικούς πολίτες αυτής της χώρας. Γιατί το σχολείο είναι ένας χώρος κοινωνικοποίησης των παιδιών μας και από Σεπτέμβρη, δεν θα αισθανόμαστε ευχάριστα που θα τα εμπιστευόμαστε σε ένα εμμονικά απαρχαιωμένο  περιβάλλον. Η μόνη μας ελπίδα, το αντίβαρο που μπορούν να δημιουργήσουν οι εκπαιδευτικοί μας και ο αγώνας ώστε να μην προσγειωθούν τα παιδιά μας σε σχολικές αίθουσες με άρωμα μιας σκοτεινής εποχής, ανελεύθερης.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου