Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Σκάνδαλο Novartis: Κάν' το όπως η Siemens



του Νίκου Σβέρκου
Στις 23 Αυγούστου του 2012 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε υπογράψει εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens.
Η Siemens θα παραιτείτο από χρεωστούμενα που είχε από το Ελληνικό Δημόσιο, συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θα δαπανούσε εντός πέντε ετών 90 εκατ. ευρώ, όχι προς τα δημόσια ταμεία της Ελλάδας, αλλά για «φορείς που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και έχουν ως σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος», για «πανεπιστημιακά και επιστημονικά ερευνητικά προγραμμάτων στους τομείς της ενέργειας, της Υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων», για τη χορήγηση 100 υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές και για ιατρικό εξοπλισμό σε παιδιατρικά νοσοκομεία.
Η γερμανική εταιρεία δεσμευόταν επίσης να κάνει επένδυση 100 εκατ. ευρώ στη χώρα μας, «ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη παρουσία και δραστηριότητα της εταιρείας», και ακόμα 60 εκατ. ευρώ για νέο εργοστάσιο.
Οι «αποζημιώσεις» που θα πλήρωνε ο γερμανικός κολοσσός ήταν εξωφρενικά χαμηλές και προκλητικές για την κοινή νοημοσύνη. Σύμφωνα με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, το Δημόσιο παραιτείτο από αξιώσεις περίπου 2 δισ. ευρώ. Η Siemens «ξεμπέρδευε» με μόλις 270 εκατ. ευρώ, τα οποία μάλιστα δεν ήταν ρευστό, αλλά επενδύσεις. Η εταιρεία δηλαδή και ζημίωσε το Δημόσιο, αλλά και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ευεργετικές αναπτυξιακές επενδύσεις σε μια χώρα που ζημίωσε.
Δεκάδες ρεπορτάζ γράφτηκαν, τα χρόνια που ακολούθησαν, με αναφορές πως η Siemens δεν είχε εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας. Και τη γλίτωσε δηλαδή με ελάχιστα χρήματα, και δεν έδινε τελικά αυτά που έπρεπε βάσει της συμφωνίας.
Υπενθυμίζουμε πως το Γερμανικό Δημόσιο επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία ύψους 350 εκατ. ευρώ. Εδώ ακόμα ψάχναμε τον Χριστοφοράκο.
Οι πρωταγωνιστές και οι δευτεραγωνιστές της υπόθεσης αυτής βρίσκονται πάλι στην εξουσία. Ο Στουρνάρας παραμένει στο προσκήνιο και είναι διοικητής της ΤτΕ. Ο δε Μητσοτάκης, που πήρε τζάμπα τηλεφωνικά κέντρα από τη Siemens και έχει σπίτι που χωρίζεται με μεσοτοιχία από το σπίτι του Χριστοφοράκου, είναι πρωθυπουργός.
Σήμερα η κυβέρνηση ισχυρίζεται ψευδώς ότι το σκάνδαλο Novartis είναι σκευωρία. Τότε η Siemens είχε μοιράσει αποδεδειγμένα μίζες στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.
Είναι σίγουρο λοιπόν ότι ένας πιθανός συμβιβασμός μεταξύ της δεξιάς κυβέρνησης και της Novartis θα είναι απλώς ένα κακόγουστο αστείο.
ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου