Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Πάλι καλά που δεν ήταν ημίγυμνοι


¨Όλο το διάστημα της πανδημίας η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή μια προπαγανδιστική μηχανή που διεξήγαγε "ψυχολογικές επιχειρήσεις" μεγάλης κλίμακας, εργαλειοποιώντας την πανδημία, με βολικές συγκρίσεις και απαντώντας διαφορετικά συναισθήματα της κοινής γνώμης για να την κατευθύνει κάθε φορά, από το φόβο και την αγωνία μέχρι την κόπωση του εγκλεισμού.

Όποτε η πανδημία σε υγειονομικό επίπεδο κυλά ομαλά, η κυβέρνηση κομπάζει και πιστώνεται τα εύσημα από τα ΜΜΕ που την εξυμνούν. Όποτε οι εξελίξεις είναι δυσάρεστες και ο πολιτικός κίνδυνος μεγάλος, επανέρχεται η ατομική ευθύνη και τα ΜΜΕ στοχοποιούν επιλεκτικά συμπεριφορές, ώστε να μεταφερθεί η ευθύνη από την κυβέρνηση στους πολίτες.

Έχει επανειλημμένα επισημανθεί πως η επιστροφή είναι πολύ δυσκολότερη στην εφαρμογή της από το lockdown και το «μένουμε σπίτι», καθώς απαιτεί σχέδιο και διαχείριση. Η υποτροπή της νόσου σε αρκετές περιοχές, οι καθυστερημένες αντιδράσεις και το μπάχαλο στους κανόνες ανοίγματος της αγοράς, οι παλινωδίες στη διαχείριση του τουριστικού ρεύματος, οι αντιφάσεις με τα τεστ που δεν έγιναν στην ώρα τους και ακόμη κανείς, ούτε το ίδιο το υπουργείο, δεν γνωρίζει πως διεξάγονται, καθώς  και η προφανής υποκρισία, που γίνεται πλέον αντιληπτή,  απειλούν το μύθο του "Μωυσή" και τα επικοινωνιακά οφέλη της ΝΔ. Έτσι επανήλθε και πάλι στη ρητορική η ατομική ευθύνη, αφού για ό,τι αρνητικό συμβαίνει δεν φταίει ποτέ η κυβέρνηση αλλά οι πολίτες.  Όπως την περίοδο της άρσης όταν ο Πρωθυπουργός και ο Δήμαρχος Αθηναίων συνωστίζονταν αλλά οι νεαροί στις πλατείες έτρωγαν ξύλο από την ΕΛΑΣ.

Γίνονται αναφορές στα πάρτυ στη Μύκονο ή στις συναθροίσεις πολιτών, αλλά αγνοούνται επισήμως για μικροπολιτικούς λόγους οι επίσης  επικίνδυνες συναθροίσεις, όπως συμβαίνει στις εκκλησίες ή όπως συνέβη με την -στα όρια του κιτς- εκδήλωση για τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Πειραιά, παρουσία του Άδωνι Γεωργιάδη. Άλλωστε, όπως δικαιολογήθηκε, ο Υπουργός Ανάπτυξης, δεν ήταν ημίγυμνοι, όπως συνέβη με το πάρτυ στη Μύκονο. Η δε κόρη του «σκληρού» Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος  καθημερινά κουνά τα δάχτυλο στους «ανεύθυνους» πολίτες, προσκαλεί σε πάρτυ σε παραλιακό μαγαζί...

Με απλά λόγια: «Ατομική ευθύνη» αλλά όχι για όλους.

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου