Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Ο ακατανόητος ανένδοτος αγώνας της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ



Χθες ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας που θα προκύψει κατά την ανεπίστρεπτη διαδικασία μετάβασης στο νέο αδειοδοτημένο τηλεοπτικό σκηνικό -μετά την ολοκλήρωση και των πολλών δεκάδων περιφερειακών αδειών σε κανάλια και ραδιόφωνα όλης της χώρας.
του Δημήτρη Τρίμη
Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι έχει σχεδιαστεί πρόγραμμα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε μια επιταγή επανένταξης, την οποία κάθε άνεργος, παλιός ή νέος, θα μπορεί να τη μεταφέρει στην τηλεοπτική επιχείρηση της επιλογής του. Ο εργοδότης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, θα είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει ό,τι ποσό υπολείπεται μέχρι τον μισθό που προβλέπεται στην τελευταία ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου (δηλαδή του 2009, όταν ο βασικός μισθός ήταν στα 1.000 ευρώ). Το πρόγραμμα αυτό θα έχει διάρκεια 24 μηνών. Στο διάστημα αυτό δεν θα μπορούν να γίνουν απολύσεις στα κανάλια που θα αξιοποιήσουν το δημόσιο χρήμα για αυτές τις θέσεις εργασίας.
Και το δεύτερο πρόγραμμα, λέει το υπουργείο Εργασίας, με χρηματοδότηση από το «Ταμείο Παγκοσμιοποίησης» θα έχει ως σκοπό να ευνοήσει τη μικροεπιχειρηματικότητα, τη δυνατότητα ορισμένων ανέργων δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών του κλάδου που θα θέλουν αντί να απασχοληθούν στα νέα αδειοδοτημένα κανάλια (εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας), να ξεκινήσουν ένα δικό τους συνεταιριστικό Μέσο ιδίως στον ιντερνετικό χώρο.
Και μετά απ΄αυτές τις εξαγγελίες (που τώρα πρωτοδοκιμάζονται στην χρεοκοπημένη μας χώρα) η διοίκησης της ΕΣΗΕΑ ξεκίνησε ένα νέο... σκληρό ανένδοτο αγώνα εναντίον των προγραμμάτων στήριξης των ανέργων και επανέλαβε τις προσωπικές επιθέσεις κατά των υπουργών Παππά και Κατρούγκαλου, θεωρώντας ότι πρόκειται για «επιταγές χωρίς αντίκρισμα για τους ανέργους».
Ιδού και το σκεπτικό της ΕΣΗΕΑ: «Ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε  ένα 24μηνο πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας με λεφτά του επιδόματος ανεργίας των απολυμένων συναδέλφων, μέσω όμως των εργοδοτών», διαδικασία που «προεξοφλεί το κλείσιμο των καναλιών και τη δημιουργία ανέργων ευκαιρίας για τους εργοδότες». Και πιο κάτω η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ ισχυρίζεται ότι «δεν δίνονται, παρά τις επισημάνσεις των Σωματείων,  εγγυήσεις για δεδουλευμένα, για αποζημιώσεις, που θα προκύψουν και για τις οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία». Για όσους δε, δεν κατάλαβαν η ΕΣΗΕΑ σημειώνει ότι «ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, πέφτει έξω και σε αυτή την περίπτωση προεξοφλώντας ότι μπορεί να συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία». Δηλαδή, δεν θα πάρουν την επιδότηση οι άνεργοι, εφόσον δεν συμφωνεί η σημερινή ηγεσία της ΕΣΗΕΑ; Τί άλλο θα ακούσουμε...
Πριν λίγα μόλις χρόνια όμως όταν έσκασαν οι φούσκες των ΜΜΕ και οι εκδότες, καναλάρχες και οι λοιποί βαρόνοι της Ενημέρωσης και της διαπλοκής πέταγαν στο δρόμο (χωρίς καν αποζημιώσεις πολλές φορές), το 45% του ως τότε εργατικού δυναμικού και μείωναν εκβιαστικά κατά 40% τους μισθούς στα Μέσα, η ΕΣΗΕΑ και το Διασωματειακό του Τύπου και ΜΜΕ ήταν εξαφανισμένα σωματεία που κάνουν «πολιτικές απεργίες» και «κλείνουν επιχειρήσεις», όπως έλεγε το συμπαγές τότε σύστημα της διαπλοκής και ασφαλώς η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου που έκλεισε το 2013 και την ΕΡΤ. Τότε λοιπόν τα σωματεία του Τύπου έψαχναν να βρουν ουσιαστικούς τρόπους να στηρίξουν τα θύματα της οικονομικής κρίσης που δημιούργησαν τα αφεντικά τους. Δεν έμεναν στην εύκολη και εκ του ασφαλούς γενική καταγγελία.
Έτσι, αποδεσμεύτηκαν λεφτά του ασφαλιστικού συστήματος και κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες των υπουργείων ώστε να δοθούν επιδόματα ανεργίας της προκοπής σε πολλούς ανέργους ακόμα και σε πρώην εργαζόμενους των δολίως χρεοκοπημένων επιχειρήσεων που δεν είχαν τυπικά απολυθεί και βρίσκονταν απλήρωτοι επί μήνες σε επίσχεση εργασίας παρά τις πολλές θετικές (αλλά ανεκτέλεστες) δικαστικές αποφάσεις, καθώς τα αφεντικά τα βρόντηξαν και εξαφανίστηκαν αφού όμως τσέπωσαν προσωπικά τα λεφτά των εργαζομένων τους (και τα υπόλοιπα των θαλασσοδανείων τους).
Και αργότερα τα σωματεία του Τύπου ήταν αυτά που ενεργοποίησαν όχι μόνο τα ούτως ή άλλως κακά «επιδοτούμενα προγράμματα επιμόρφωσης με τα voucher) αλλά και το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης (που το αγνοούσαν ως και οι λεγόμενοι αρμόδιοι στο υπουργείο Εργασίας), και έστω και με καθυστέρηση ενίσχυσαν με δυο τρεις μισθούς τους συναδέλφους Μέσων οι οποίοι είχαν χάσει και δεδουλευμένα πολλών μηνών, εκτός από τις αποζημιώσεις τους. Παράλληλα τα σωματεία του Τύπου έκοψαν τις σπατάλες τους, τις δεξιώσεις, τα  συνδικαλιστικά ταξιδάκια και τις γιορτές και στήριξαν από τα αποθεματικά τους χιλιάδες ανέργους του κλάδου με οικονομικά βοηθήματα και αποστολή πακέτων με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Κι έρχεται σήμερα μια απίθανη ηγεσία της ΕΣΗΕΑ να καταγγείλει αναίτια, φαινομενικά, το υπουργείο Εργασίας για την επιδότηση θέσεων εργασίας ανέργων και την οικονομική επιπλέον στήριξή τους με κίνητρα και χρήματα για να δημιουργήσουν οι ίδιοι οι άνεργοι των ΜΜΕ δικές τους νέες επιχειρήσεις, εκτός συστήματος παλιάς ή νέας διαπλοκής. Οι άνθρωποι που συγκροτούν τη σημερινή ηγεσία της ΕΣΗΕΑ, έχουν τη δική τους προϊστορία. Ως μειοψηφία στην ΕΣΗΕΑ, στο πρόσφατο παρελθόν, θυμίζω ότι είχαν μποϊκοτάρει όλες τις προηγούμενες πρωτοβουλίες στήριξης των ανέργων, αλλά και τον δικό μας συνεταιρισμό ανέργων του Τύπου που εδώ και κοντά τέσσερα χρόνια εκδίδει την «Εφημερίδα των Συντακτών» και το efsyn.gr.
Έγραψα ότι αυτού του είδους οι επαγγελματίες συνδικαλιστές επιτίθενται «φαινομενικά αναίτια» στην κυβέρνηση Τσίπρα και ειδικά στους κυρίους Παππά και Κατρούγκαλο, διότι πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι ο πραγματικός λόγος της επίθεσης τους είναι η ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος και των δημοσιογράφων με το ενιαίο και καθολικό ασφαλιστικό σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου στο οποίο ενιαίο σύστημα οι βαρόνοι των ΜΜΕ -όπως όλες οι άλλες επιχειρήσεις- θα πληρώνουν επιτέλους και αυτοί άμεσα ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους τους.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου