Στην ομολογία ότι τα δάνεια - ύψους 13 εκ. ευρώ- που δόθηκαν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από την Attica Bank το 2010 και το 2011 δεν ελέγχθηκαν προχώρησε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Πάσχας. Μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων αποκάλυψε επίσης ότι τα δυο κόμματα χρωστούν πάνω από 295 εκατομμύρια ευρώαλλά και ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εξέδωσε πόρισμα για τα δάνεια σε ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα την περίοδο 2011 - 2014.
Ο Γιώργος Πάσχας μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν συμπεριέλαβε στους ελέγχους που έκανε στην Attica Bank, την περίοδο 2011-2014, τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Υποστήριξε δε, ότι δεν έστειλε στην Εξεταστική το πόρισμα της Attica Bank για την περίοδο αυτή διότι δεν περιλάμβανε δάνεια μέσων ενημέρωσης και κομμάτων.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας του επεσήμανε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πήραν 13 εκατ. ευρώ δάνειο εκείνη την περίοδο κι ενώ είχαν σχηματιστεί προβλέψεις ζημίας. «Δεν ελέγχουμε όλους τους πελάτες. Ελέγξαμε την πιστοδοτική τακτική παίρνοντας ένα δείγμα από τους μεγάλους πιστούχους. Μέσα στο πόρισμα και στο δείγμα που κάναμε δεν υπάρχει κόμμα» απάντησε ο Γιώργος Πάσχας.
Όσον αφορά τα δάνεια των κομμάτων ο Γιώργος Πάσχας είπε ότι στον τακτικό έλεγχο που έγινε το 2010 στην Αγροτική υπήρχαν δάνεια 205.620.006 ευρώ στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. «Το λογιστικό υπόλοιπο όλων των δανείων σήμερα είναι 295.227.000. Τα τελευταία δάνεια δόθηκαν το 2011, έκτοτε δεν δόθηκαν δάνεια. Τα υπόλοιπα είναι μη καταλογισμένοι τόκοι. Έχουν ληφθεί προβλέψεις για 263 εκατ. από το 2010 και το 2011», κατέθεσε και πρόσθεσε ότι σήμερα για το 90% των δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει σχηματιστεί πρόβλεψη ζημίας». Ερωτηθείς για τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ υποστήριξε ότι είναι ομαλής είσπραξης και γι’ αυτά δεν έχουν σχηματιστεί προβλέψεις ζημίας.
Εντύπωση προκάλεσε ο ισχυρισμός του Γιώργου Πάσχα ότι, από το 1991 και μετά, δεν υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο για τα δάνεια των κομμάτων, όπως και για κανένα δάνειο που χορηγείται από τις τράπεζες. Οι περιορισμοί που υπήρχαν, παλιότερα, άρθηκαν σταδιακά, από το 1991 και μετά. Στην ουσία, τον πρώτο λόγο για την τακτική των τραπεζών, όσο η οικονομία έμπαινε στη φάση του ενιαίου νομίσματος, είχε ο εκάστοτε διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.
Σύγκρουση στην εξεταστική για να μαύρα ταμεία του ΠΑΣΟΚ
Στην εξεταστική επιτροπή υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων με αφορμή την άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπεύθυνου για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτου Σπυρόπουλου. Η δίωξη έχει διπλό σκέλος κι αφενός αφορά τα 15 εκατομμύρια ευρώ που είχαν βρεθεί στα ταμεία του κόμματος χωρίς παραστατικά, αφετέρου το γεγονός ότι δόθηκε ως εγγύηση η κρατική επιχορήγηση παράλληλα σε 4 τράπεζες για να δοθούν στο ΠΑΣΟΚ δάνεια.
«Το MEGA εξυπηρετεί το δάνειο, ο ΔΟΛ και ο ΠΗΓΑΣΟΣ όχι»
Αναφερόμενος στα δάνεια των ΜΜΕ, ο Γιώργος Πάσχας υποστήριξε ότι το δάνειο των 98 εκ. ευρώ του MEGAεξυπηρετείται.
«Το αρχικό ομολογιακό δάνειο των 98 εκατομμυρίων έχει κατέβει στα 85, έπεσε 13 εκατομμύρια ευρώ μετά από καταβολές που έγιναν, ενώ η εταιρεία έχει πληρώσει και 18,5 εκατομμύρια τόκους. Σήμερα, το υπόλοιπο διασφαλίζεται με τιμολόγια 20 εκατομμυρίων ευρώ, οπότε το υπόλοιπο φαίνεται ότι εξυπηρετείται».
Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι η Τηλέτυπος ΑΕ ζήτησε αναδιάρθρωση για την οποία προϋπόθεση ήταν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 15 εκατομμυρίων τη οποία δεν έκαναν οι μέτοχοι.
Τέλος ο Γιώργος Πάσχας κατέθεσε ότι ο ΔΟΛπροσπάθησε να πληρώσει τους τόκους, το έκανε γι’ ένα μέρος, ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά οφείλονται ακόμη 640 χιλιάδες σε τόκους και το δάνειο.
Για τον δε, ΠΗΓΑΣΟ σημείωσε ότι έγινε προσπάθεια αναχρηματοδότησης, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση στην αποδοχή εγγραφής της προσημείωσης σε ακίνητο, κάτι που ήταν όρος για το roll over, αλλά μέχρι σήμερα χρωστά τόκους, το δάνειο είναι αρρύθμιστο και δεν εξυπηρετείται.
Κατέληξε λέγοντας ότι η διαδικασία ελέγχου των δανείων των ΜΜΕ που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου και τα σχετικά πορίσματα θα σταλούν στην Επιτροπή.
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου