Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Οι Αφγανοί και οι Έλληνες "κατσαπλιάδες"



Μισθοφόρους Αφγανούς στα πεδία των μαχών της Συρίας, είδα και άκουσα ότι ανακάλυψαν διάφοροι συνάδελφοι, με αφορμή την συμπλοκή των προσφύγων, στο λιμάνι του Πειραιά.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Για να είμαι πιο συγκεκριμένος, μετέδωσαν ότι ίσως ένας από τους λόγους για τους οποίους ήταν τόσο άγρια η συμπλοκή ανάμεσα στους Σύρους και τους Αφγανούς, έχει να κάνει ενδεχομένως και με το γεγονός ότι ορισμένοι Αφγανοί, στο δρόμο για την Ευρώπη, περνώντας από τη Συρία πολέμησαν και σαν μισθοφόροι κάποιας από τις παρατάξεις εκεί.
Σίγουρα το βιοτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο των ανθρώπων στο Αφγανιστάν δεν είναι ανάλογο των Ευρωπαίων, καθώς η χώρα αυτή βρίσκεται σε πόλεμο σχεδόν τα τελευταία 35-40 χρόνια, με αποτέλεσμα ορισμένες φορές οι συμπεριφορές να είναι πιο…”brutal”.
Ωστόσο επειδή οι καιροί είναι πονηροί και πολλοί είναι αυτοί που καραδοκούν, να χαρακτηρίσουν τον κάθε λαό ως ανθρωποφάγο, θα πρέπει να είμαστε όλοι πιο συγκρατημένοι και να σκεφτόμαστε λιγάκι παραπάνω.
Η κατάσταση αυτή μου θύμισε την αντιμετώπιση που είχαν οι δικοί μας, οι Έλληνες πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν το 1923 στις ΗΠΑ.
Ταλανισμένοι από σχεδόν μιάμισης δεκαετίας πολέμων, οι Αμερικανοί τους αντιμετώπισαν λίγο πολύ όπως ορισμένοι εξ ημών τους Αφγανούς, χαρακτηρίζοντάς τους στην καλύτερη των περιπτώσεων «δημιουργούς προβλημάτων».
Επί τούτου αναφέρω ενδεικτικά το απόσπασμα άρθρου των New York Times του 1923 που με τίτλο «Το Βασιλιάς Αλέξανδρος φέρνει προβλήματα» τονίζει: «Τότε αποβιβάστηκαν οι Έλληνες από το «Βασιλιάς Αλέξανδρος» και ξεκίνησαν τα προβλήματα, όπως συνήθως γίνεται όταν οι γιοί της Ελλάδος έρχονται, δήλωσε ο αναπληρωτής Επίτροπος μετανάστευσης Byron H. Uhl.
Κάποιοι δεν είχαν καθόλου χρήματα, άλλοι είχαν χάσει τα εισιτήρια τους και πολλοί δεν ήξεραν που να πάνε».
Αναγνωρίζεται κάποιες ομοιότητες με το τι βιώνουν αυτή την περίοδο οι Αφγανοί και τον τρόπο που τους αντιμετωπίζουν ορισμένοι;
Η μόνη διαφορά ανάμεσα στον Πειραιά και το Elis Island των ΗΠΑ, όπου αποβιβάζονταν οι δικοί μας είναι ότι το δεύτερο ήταν μια έντονα αστυνομοκρατούμενη περιοχή (νησί) όπου συμπεριφέρονταν στους ανθρώπους ως εν δυνάμει γίδια και για αυτό δεν υπήρχαν επεισόδια ανάμεσα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες ή τουλάχιστον εγώ δεν εντόπισα κάποιο καταγεγραμμένο.
Ας είμαστε λοιπόν όλοι μας λίγο πιο προσεκτικοί στα συμπεράσματα που βγάζουμε για λαούς και πριν δηλώσουμε κάτι, ειδικά όταν πρόκειται για μετανάστες και πρόσφυγες, ας εξετάζουμε και το πλαίσιο και το παρελθόν από το οποίο αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται.
Ας μην χαρακτηρίζουμε μια εθνότητα λίγο πολύ ως «κατσαπλιά» όπως λίγο πολύ χαρακτήριζαν οι αμερικανοί τους δικούς μας το 1923. Η αγριωπή όψη εξάλλου ας μην "τρομάζει" ορισμένους. Είναι χαρακτηριστική η όψη ενός παππού Έλληνα μετανάστη στο Elis Island
Όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά γιατί το αυγό του φιδιού είναι πολύ εύκολο να εκκολαφθεί, ειδικά σε συνθήκες οικονομικής ένδειας, σαν αυτή που ζει ο λαός μας.
Αν μη τι άλλο ας φερθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους όπως θα θέλαμε εμείς να μας φερθούν αν βρισκόμασταν στην θέση τους. Αυτό είναι και ανθρωπιστικό και χριστιανικό και κομμουνιστικό και κάθε άλλο σωστό.
koutopandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου