Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Στου υπουργείου την πόρτα… «κάποιος φύτεψε δυο χόρτα»


Η αποκάλυψη του tvxs.gr για τη διαδικασία επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών προκειμένου να προσαρμοστούν στο νέο τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών σόκαρε αρκετούς και προκάλεσε θυμηδία σε ακόμη περισσότερους. 
Οι προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας για το νέο ρόλο που επιφυλάσσει για τα θρησκευτικά στον 21ο αιώνα, ανάγονται σε σχολεία του προηγούμενου αιώνα με στόχο την  επιβολή θρησκευτικής συνείδησης με αντιεπιστημονική μεθοδολογία αλλά και συμβουλές για  την αποτροπή όσων επιλέγουν την απαλλαγή από τη διδασκαλία και ενώ ήδη η χώρα έχει καταδικαστεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για ένα παρωχημένο ρόλο κατήχησης πάνω στην επικρατούσα θρησκεία.
Αλλά παράλληλα, η προσπάθεια και οι εκφράσεις που χρησιμοποιούν οι επιμορφωτές του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, μακριά από κάθε ορθολογική προσέγγιση του μαθήματος των θρησκευτικών δεν μπορεί παρά να πυροδοτήσει ένα «γλέντι» στα κοινωνικά δίκτυα τόσο με την προτροπή να αναφέρονται οι θεολόγοι σε κάποια «άπιστη αριστερή που εξομολογήθηκε θαύμα του Χριστού» όσο κυρίως με την πρόταση προς τους θεολόγους να είναι «μοντέρνοι» και να προτείνουν έντεχνα θρησκευτικά τραγούδια όπως «Μια ευκαιρία στον παράδεισο να πάω»!
Υπάρχει όμως μεγάλο ρεπερτόριο για αυτή την κατηγορία, όπως «Αν υπάρχει παράδεισος», «Στο Θεό με πάει», «Θεός αν είναι», «Μια νύχτα στον παράδεισο», «Στην αυλή του Παραδείσου», ακόμη και βιβλικά όπως η «Κιβωτός» ή «Οι δέκα εντολές», ενώ για να καλυφθούν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα δεν θα έπρεπε να λείπει το «Μου 'χεις κάνει τη ζωή μου κόλαση» αλλά και το «Εδώ είναι ο παράδεισος και η κόλαση εδώ».
Υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες στιχουργικές προτάσεις για το ερώτημα της μετά θάνατο ζωής και της «ουράνιας βασιλείας» αλλά μιας και το Υπουργείο έχει προδιαγραφές έντεχνου και μοντέρνου, κάποια τραγούδια «κόβονται» καθώς είναι ρεμπέτικα. Αλλιώς θα μπορούσε να προταθεί το ευφάνταστο «Στου παράδεισου την πόρτα, κάποιος φύτεψε δύο χόρτα», το «Θεέ μου μεγαλοδύναμε». Γιατί είναι προτιμότερο να «τρολάρεις» και να διακωμωδήσεις αυτή την διολίσθηση του Υπουργείου Παιδείας παρά να την πάρεις στα σοβαρά, το έτος 2019 μ.χ.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου