της Νικολέττας Μπίθα
Όταν η ασφάλεια, ο νόμος και η τάξη περιορίζονται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες τότε δεν μιλάμε για τήρηση της νομιμότητας και απονομή δικαιοσύνης αλλα για έλεγχο, καταστολή και κατασκευή εντυπώσεων.
Όταν παράλληλα η κυβέρνηση νομοθετεί υπερ μεγαλοεπιχειρηματιών και τραπεζιτών τότε σίγουρα μιλάμε για αποπροσανατολισμό.
Τα δελτία ειδήσεων τις τελευταίες μέρες μοιάζουν με ταινία αστυνομικής δράσης: ρόπαλα, χημικά, drones, καπνοί, κουκουλοφόροι, όλο το κέντρο σε ένα πολεμικό κλίμα. Ρεπορταζ νεαρών δημοσιογράφων απευθείας απο το 'πεδίο της μάχης', κοντά σε διμοιρίες των ΜΑΤ, να κοιτούν τρομοκρατημένοι δεξιά αριστερά την ώρα που μας περιγράφουν ένα ακόμα σκηνικό μάχης μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών.
Την σκυτάλη παίρνει ο/η δημοσιογράφος που ζητάει απο τον νεαρό ρεπόρτερ να παραμείνει στην θέση του και να προσέχει. Ξεκινάει αμέσως το επόμενο θέμα που έχει να κάνει με το τί θα συμβεί στην πόλη κατα την διάρκεια των εορτασμών του Πολυτεχνείου, δηλαδή πόσοι αστυνομικοί θα βρίσκονται επι ποδός (πολλοί) και τί άλλα μέσα θα χρησιμοποιηθούν εναντίων του εχθρού. Για την ασφάλεια των πολιτών φυσικά. Πλάνα αρχείου με μαυροφορεμένους κουκουλοφόρους και στη συνέχεια εικόνες απο κάποιο στενό των Εξαρχείων. Αυτό θα καταλάβει περίπου τον μισό χρόνο του δελτίου, αν οχι και παραπάνω.
Μπορεί να μην έχουμε πόλεμο έχουμε όμως παραβάτες του νόμου, οι οποίοι πρέπει -επιτέλους- να τιμωρηθούν. Για την ασφάλεια των πολιτών. Και γιατί ζούμε σε μια χώρα που διέπεται απο νόμους και πρέπει -επιτέλους- να υπάρξει πάταξη της ανομίας. Γιατί οι πολίτες πρέπει να είναι ασφαλείς,
Αυτή την εβδομάδα όμως συνέβη και κάτι άλλο, που δεν βρήκε τον αντίστοιχο χρόνο στα δελτία ειδήσεων. Η κυβέρνηση πέρασε την τροπολογία Σταϊκούρα-Τσιάρα με την οποία οι πολίτες που είναι ύποπτοι για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος μπορούν να πάρουν πίσω τα περιουσιακά τους στοιχεία που έχουν παγώσει απο την Δικαιοσύνη, εαν δεν έχουν δικαστεί μέσα σε 18 μήνες. Δεδομένου όμως οτι στην Ελλάδα η διαδικασία για να περάσει μια τέτοια υπόθεση απο την προκαταρκτική έρευνα σε δικαστικές μπορεί να κρατήσει απο τρία εως και πέντε χρόνια (και η διαδικασία των εφέσεων άλλο τόσο) γίνεται ξεκάθαρο οτι επωφελούνται όχι οι απλοί πολίτες, αλλά αρκετοί Έλληνες εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες που βρίσκονται υπο έρευνα για απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Την δεδομένη στιγμή που μιλάμε θα επιστραφούν πάνω απο 1 δισ. δεσμευμένα χρήματα και παράλληλα μπαίνει στο αρχείο η δίωξη 100 στελεχών τραπεζών για τα δάνεια που δόθηκαν σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, κοντά στο μισό εκατομμύριο ευρώ.
Δέκα χρόνια μετα την έναρξη της κρίσης, ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει τις ανακεφαλαιώσεις των τραπεζών απο την τσέπη του, γιατί στα κέρδη μόνες τους οι τράπεζες, στην χασούρα όμως όλοι μαζί. Δέκα χρόνια που ακόμα μετράμε πληγές. Και τώρα, με νόμο του κράτους, οι τραπεζίτες θα έχουν ασυλία, πρώτη προϋπόθεση δηλαδή για να επιστρέψουν οι συνθήκες που οδήγησαν στην κρίση που βιώσαμε. Και που όπως φαίνεται πάλι εμείς θα κληθούμε για να πληρώσουμε τα σπασμένα.
Παρόλαυτά, παρά την εξοργιστική μεροληψία της κυβέρνησης υπερ των μεγαλοεπιχειρηματιών και αυτών που προκάλεσαν την κρίση, και ενώ στήνονται πάλι οι συνθήκες που μας οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή, η οργή των περισσοτέρων είναι στραμμένη αλλού. Η απειλή έρχεται απο τα στέκια στην Νομική και στην ΑΣΟΕΕ και απο τα κράνη και τους πυροσβεστήρες που βρέθηκαν στο δεύτερο. Και όχι, ασχέτως που ακούστηκε απο κυβερνητικά χείλη, το υλικό που βρέθηκε εκεί δεν είναι εφάμιλλο των όπλων που χρησιμοποιεί ο συριακός στρατός.
Για να εξηγούμαι, θεωρώ πως η ασφάλεια είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι δικαίωμα όλων των πολιτών να αισθάνονται ασφάλεια στην πόλη τους, στην γειτονιά τους, να μπορούν να περπατήσουν άφοβα, να ζήσουν όπως επιθυμούν. Είναι επίσης αυτονόητο οτι κανένας πολίτης δε θέλει στα πανεπιστήμια να τελούνται παράνομες πράξεις. Και είναι απόλυτα λογικό. Σε αυτά τα προβλήματα όμως μπορεί η πολιτεία να βρεί λύσεις, χωρίς να στηθούν show εντυπώσεων για τα δελτία των 8.
Η καθημερινότητα των κατοίκων του κέντρου δεν χαλάει γιατί βρήκε η αστυνομία λίγα γραμμάρια κάνναβης στο στέκι της ΑΣΟΕΕ. Ο φόβος του είναι το ναρκεμπόριο που γίνεται κάποια στενά παρακάτω. Και για το θέμα των πανεπιστημίων η κυβέρνηση μπορεί να συνεργαστεί με τους πανεπιστημιακούς και με τους φοιτητές για την βελτίωση της κατάστασης. Είναι πολύ πιο απλό απ' οτι μας παρουσιάζεται και όσο περίεργο και να ακούγεται για να λυθούν τα θέματα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων δεν απαιτούνται ούτε επιχειρήσεις των ΜΑΤ ούτε εταιρείες security.
Αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες στο κέντρο της Αθήνας, ουδεμία σχέση έχει με την πάταξη της εγκληματικότητας και την ασφάλεια των πολιτών. Γίνονται προσαγωγές φοιτητών μέρα μεσημέρι επειδή κολλάνε αφίσες σε τοίχους, συλλήψεις μελών πολιτικών οργανώσεων νεολαίας, δύο φοιτητών μάλιστα τα ξημερώματα έξω απο το σπίτι τους. Τραμπουκισμοί κατοίκων και φοιτητών απο δυνάμεις των ΜΑΤ εντελώς αναίτια και φυσικά μη ξεχνάμε την επίδειξη δύναμης σε κλαμπ στο Γκάζι όταν αστυνομικοί σε έλεγχο για ναρκωτικά κράτησαν επι μια ώρα 300 άτομα γονατιστά με τα χέρια στο κεφάλι σαν έτοιμα για εκτέλεση, ενώ έγιναν και καταγγελίες για βίαιη μεταχείρηση ορισμένων παιδιών.
Με αυτές τις πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές, δεν έχουμε πάταξη της ανομίας αλλά καθαρό εκφοβισμό και επίδειξη εξουσίας. Κυρίως προς τους νέους. Χτίζεται μια επίπλαστη εικόνα νόμου και τάξης η οποία όμως δεν ακουμπάει τους ισχυρούς, μια εικόνα που βολεύει πάρα πολύ, ειδικά όταν αθετείς τους πυρήνες της προεκλογικής σου εκστρατείας (μεταναστευτικό και μακεδονικό, για να μη ξεχνιόμαστε). Και όταν έχεις τα περισσότερα μμε με το μέρος σου, η κατασκευή της πραγματικότητας και του εχθρού γίνεται επικίνδυνα εύκολη. Όμως όσο θέαμα και να προσφέρουν τα δελτία των 8, η ζωή μας δεν θα βελτιωθεί απο τα drones που θα πετάνε πάνω απο τα κεφάλια μας την Κυριακή.
Γιατί πέρα απο την ασφάλεια που είναι δικαίωμα όλων των πολιτών, υπάρχει και η ισονομία στην απονομή Δικαιοσύνης. Στις δημοκρατίες όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στον νόμο. Πλούσιοι και φτωχοί, πολιτικοί και λαός. Όταν λοιπόν οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν οτι το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι οι αναρχικοί με τα κράνη στα Εξάρχεια, αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί σε μια εξουσία που νομοθετεί υπερ των ισχυρών και των πλουσίων, που προστατεύει τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος των πολλών.
Γνωστή η συνταγή και πολύ πετυχημένη.
-Μπαμπά συλλαμβάνουν κόσμο που κολλάει αφίσες, συλλαμβάνουν φοιτητές έξω απο τα σπίτια τους
- Ε, μη σπάμε όμως και αμάξια
-Μπαμπά η υπόθεση Novartis κόστιστε 23 δισ ευρώ στο δημόσιο
- Ε, δε μπορεί να πουλάνε τσάντες έξω απο τα πανεπιστήμια
κουτιπανδωρας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου